3 dagen kennismaken met Ons Kloosterpad

3-daagse minipelgrimage  (met overnachtingen in het Pelgrimsklooster in Velp)

Donderdag 7 oktober – zaterdag 9 oktober 2021 (vol)

N

Ervaren

Wil jij kennismaken met een nieuwe pelgrimsweg en met het Brabants kloosterleven? 
N

Ontmoeten

 Vind je het leuk onderweg andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren te ontmoeten?
N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. De routes, overnachtingen, transfers  en maaltijden zijn voor jou geregeld.
Meerdaagse wandeling Ons Kloosterpad. Wat kun je verwachten?

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Speciaal voor het Kloosterjaar2021 is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Tijdens deze mini-pelgrimage loop je een aantal etappes van van dit Kloosterpad. Onderweg maak je kennis met de spiritualiteit van deze omgeving. En je maakt van binnenuit kennis met het Pelgrimsklooster.  

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland een pelgrimstocht kunt maken

Ons Kloosterpad.  Ben jij er bij? 
 • Deze wandelreis start in het centrum van Uden en eindigt bij een bushalte in Megen
 • Je loopt vanaf Uden naar Velp, wij volgen de etappes van Ons Kloosterpad (14, 20 en 14 km)
 • Je loopt door een afwisselend landschap en maakt kennis met het Brabants Kloosterleven. 
 • De reis is kleinschalig en persoonlijk en is er voldoende ruimte om samen of alleen te lopen. De meeste mensen komen alleen. 
 • Transfers van en naar het overnachtingsadres zijn inbegrepen
 • Je slaapt op een eenpersoonskamer in het Emmausklooster in Velp
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, alle maaltijden en een paar drankjes zijn inbegrepen.
 • Tijdens deze dagen worden de Corona-regels aangehouden.

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde driedaagse wandeling bedragen € 340,00  per persoon Het maximum aantal deelnemers is 10 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk. 

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met iets lekkers in Uden
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen langs Ons Kloosterpad
 • 2 overnachtingen op een 1-persoonskamer in het Emmausklooster in Velp
 • 2x ontbijt
 • 2x lunchpakket
 • 2x drie-gangenmaaltijd in het pelgrimsklooster
 • Transfers op dag 1, 2 en 3
 • Afscheidsdrankje in Megen
 • Bezielende voorbereiding en coördinatie door Irene of een hele goede vervanger
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Lunch op de eerste dag
 • Persoonlijke uitgaven
 • Je eigen reiskosten naar Uden en vanaf Megen
 • Aanschaf van het Bindboek. Dit is het inspiratieboek/routeboek dat bij Ons Kloosterpad hoort. Het is aan te raden (maar niet noodzakelijk) om deze aan te schaffen. Na je aanmelding stuur ik je daarvoor een link. 

Data

Deze meerdaagse wandeling vindt plaats op de volgende data:

Donderdag 7 oktober 2021- zaterdag 9 oktober 2021 (vol)

 

 

Van dag tot dag

 Dag 1

 • Wandeling : Uden – ‘t Mun (ong. 14 km) 
 • Onderweg: Abdij Maria Refugia, Voormalig Kruisherenklooster, De Maashorst
 • Verblijf : Klooster Velp
 • Verzorging: Koffie/thee met iets lekkers, 3-gangendiner, routebeschrijving, begeleiding, transfer vanaf t’Mun naar het Emmausklooster, overnachting op een eenpersoonskamer

Rond 12.00 uur uur staat vandaag de koffie/thee met lekkers in het centrum van Uden voor je klaar. Na de kennismaking gaan wij op stap, de eerste etappe van Ons Kloosterpad start voor ons bij de Abdij Maria Refugie.  Vanaf daar lopen wij vandaag naar de zonnewijzer van het buurtschap ‘t Mun. Een afwisselende route van ongeveer 14 kilometer.

Onderweg houden wij onder meer halt bij  pre-historische archeologische monument Paalgraven. Deze plek is alleen te voet bereikbaar.  Je loopt  vandaag ook door het natuurgebied Maashorst. Dit is gebied bestaat uit bossen, stuifduinen, vennen en oude dreven. 

Eten en slapen doen wij vanavond in het Pelgrimsklooster. We schuiven aan in de voormalige refter en laten ons verrassen door het hier gemaakte diner. Na het eten is er gelegenheid de grootste kloostertuin te bezoeken. De zonsondergang is hier prachtig. 

  Dag 2

 • Wandeling: Megen – Velp  (ong. 20 km)
 • Onderweg: Minderbroedersklooster, Sint Janskerk, Klooster Soeterbeeck, Ravenstein, natuurgebied Keent
 • Verblijf: Klooster Velp
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, transfer naar Megen, routebeschrijving, begeleiding, 3-gangendiner, overnachting

 Na het ontbijt worden wij naar Assisi aan de Maas (Megen) gereden. Vanaf dit vestingsstadje lopen wij afhankelijk van het weer via de prachtige uiterwaarden van de Maas of via de Maasdijk in de richting van onze pauzeplek Ravenstein. Ravenstein is een prachtig vestingstadje. Op het centrale plein waan je je in de Middeleeuwen. Een mooie plek voor een (horeca)pauze.  Op een terras op het centrale plein geniet je van het goede (Roomse) leven.

Via onder meer het natuurgebied Keent bereiken wij Velp, een mooi moment voor het welverdiende etappedrankje in het klooster. 

‘s Avonds eten wij weer in de voormalige refter. Met elkaar praten wij na, en ontspannen wij door de gezelligheid en rust.  

Dag 3
 • Wandeling:  ‘t Mun – Megen (ong. 14 km)
 • Onderweg: Voormalig Klooster Bethlehem,  Minderbroedersklooster, Klooster Sint Jozefsberg
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, transfer naar ‘t Mun, routebeschrijving, begeleiding, afsluitend drankje in Megen

Als je wilt kun je vanmorgen al voor het ontbijt deelnemen aan het meditatiemoment in de kapel. Een rustige start van alweer de laatste dag. Na het afscheid van onze gastheren en gastvrouwen van het Emmausklooster ga je weer op weg. De route voert ons verder vanaf t’ Mun via Haren naar Megen. Een heel andere, wat kalere route dan de afgelopen dagen. Ervaar maar wat dat met je doet, een heel andere beleving, met het zicht op de horizon van Megen. 

 In het vestingstadje Megen (‘een stad met dorpse allures’) drinken wij een afscheidsdrankje. De mini-pegrimage zit erop. Vol nieuwe herinneringen, en misschien met een beetje spierpijn van de afgelopen wandeldagen, nemen wij hier afscheid van elkaar. 

Vanaf de bushalte van Megen vervolg je je pelgrimstocht naar huis. 

Wandelen met een groep

Wat kun je verwachten van het wandelen met een groep? Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen, als je wilt toon ik je de richting en loop je je eigen weg. Daarnaast is het mogelijk om etappe 2, door het gebruik van een taxi, in te korten of in zijn  geheel over te slaan en een vrije dag in het klooster te ervaren. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens deze mini-pelgrimage draag je die zelf. Op dag 2 (de langste wandeldag) kun je veel achterlaten op het overnachtingsadres.

Verblijf

Overnachtingen in het Emmausklooster in Velp

Deze dagen zijn wij te gast bij een bijzondere locatie, het Emmausklooster te Velp. Het Emmausklooster is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland (1645) en is vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaus. In het klooster is geen kloostergemeenschap meer actief, een groep vrijwilligers is actief om op deze plek een zinvolle, waardevolle toekomst te bouwen. Op deze plek nuttig je de maaltijden in de traditionele eetzaal (refter genoemd). Voor de maaltijden kun je deelnemen aan een meditatiemoment in de kapel.

Naast het Klooster is in 1997 een gastenverblijf, het Clarahuis, gebouwd. Hierin bevinden zich onder meer 12 slaapkamers. Hier slapen wij op 1-persoonskamers. Het sanitair deel je met een beperkt aantal andere gasten.

Het Emmausklooster is door de jaren heen zeer goed onderhouden en zeer authentiek te noemen. Als je binnenstapt, voel je de eeuwenoude geschiedenis en verhalen van alle bewoners en gasten. Het Emmausklooster is dan ook een plek waar verhalen leven. Je bent van harte welkom om deze sfeer zelf te komen ervaren.

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de Corona-maatregelen in acht. De overnachtingsplek waar wij verblijven en de plekken waar wij eten voldoen (ruimschoots) aan de eisen.

Tijdens het wandelen en op de andere momenten nemen wij de 1,5 meter afstandsregel in acht. En tijdens de vervoersmomenten draagt elk van ons een mondkapje.

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt.

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend rustige en ruime wandelpaden en de frisse buitenlucht  is zeker ook in deze tijd van meerwaarde.

Bereikbaarheid

Deze wandeling begint in Uden en eindigt in Megen. Beide plaatsen zijn met OV bereikbaar. Kom je met de auto? Dan kun je kiezen. Parkeren buiten het centrum van Uden kan gratis. Makkelijker is het om je auto in Oss te parkeren (kosten: €8 per dag). Het begin- en eindpunt is vanaf daar eenvoudig met het OV bereikbaar. 

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Meer hierover lees je bij de algemene voorwaarden.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

 Meer lezen?

— Meer lezen over Ons Kloosterpad? Dat kan via deze site.

–  Alvast een voorproefje van dag 2? Dat kan via deze link.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This