4-daagse wandelreis ‘De Mirakelen van Schoorl’ (en omgeving)

Meerdaagse wandeling (met overnachtingen in het Dopersduin in Schoorl)

Vrijdag 2 september – maandag 5 september 2022 (geannuleerd, nieuwe data volgen)

N

Ervaren

Tijdens deze reis maak je al lopend kennis met de duinen en het strand van Schoorl en met de ‘Mirakelen van Alkmaar, Bergen en Noord-Scharwoude’. 

N

Ontmoeten

 Vind je het leuk onderweg andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren te ontmoeten?
N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. De routes, overnachtingen, een aantal transfers en maaltijden zijn voor jou geregeld.

Meerdaagse wandeling ‘De Mirakelen van Schoorl’.  Wat kun je verwachten?

Tijdens deze zeer afwisselende meerdaagse wandelreis staat je veel moois te wachten. Je maakt lopend kennis met de Schoorlse duinen, wellicht is dit het mooiste duingebied van Nederland? Je loopt bij een wetland over een hangbrug om vervolgens via een trekpontje kennis te maken met een nieuw natuurgebied. Misschien zie je hier de lepelaars-kolonie? In Alkmaar zie je de waag, de molen van Piet en wandel je door steegjes en langs grachten het oude sfeervolle centrum door. En dan is er nog het kunstenaarsdorpje Bergen. En dan zijn er nog de Mirakelen die die je deze dagen gaat ervaren.  

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarbij je overnacht in een eigen kamer, een oase in de duinen van Schoorl. 

‘De Mirakelen van Schoorl’.  Ben jij er bij?
 • Deze wandelreis start bij het station van Alkmaar en eindigt bij Dopersduin in Schoorl. Beide plekken zijn zowel met OV als met de auto goed bereikbaar. In de reisbrief krijg je tips.
 • Je loopt tijdens deze reis een aantal zeer afwisselende routes in de omgeving van Schoorl. Je maakt daarbij kennis met ‘de Mirakelen van Schoorl’ (en omgeving). Per dag loop je tussen de 9 en 19 kilometer. 
 • Je loopt door de stad Alkmaar, door het ‘wetland Kleimeer’, over de hoogste duinen van Nederland, en door het kunstenaarsdorpje Bergen.
 • De reis is kleinschalig en persoonlijk en is er voldoende ruimte om samen of alleen te lopen. De meeste mensen komen alleen.
 • Je slaapt in Dopersduin in Schoorl, een oase in de duinen.
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, alle maaltijden en een paar drankjes zijn inbegrepen.
 • Tijdens deze dagen worden de dan geldende Corona-regels aangehouden.

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde vierdaagse wandeling bedragen € 515,00  per persoon. Het maximum aantal deelnemers voor deze reis is beperkt tot maximaal 11 personen,, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk. 

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met iets lekkers in Alkmaar
 • 4 begeleide wandelingen
 • 3 overnachtingen op een eenvoudige eigen kamer (1-persoonsgebruik) in het Dopersduin in Schoorl
 • Toegangskaarten tot de duinen op dag 2 en 3
 • 3x ontbijt
 • 3x lunchpakket
 • 3x warme avondmaaltijd in Dopersduin
 • Transfers per taxi op dag 2 en 4
 • Afscheidsdrankje 
 • Lakenpakket en handdoeken
 • Toeristenbelasting
 • Administratiekosten
 • Bezielende voorbereiding en coördinatie door Irene of door een hele goede vervanger
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Lunch op de eerste dag
 • Bagagekluis in Alkmaar op dag 1
 • Persoonlijke uitgaven
 • OV-kosten Alkmaar – Schoorl op dag 1
 • Je eigen reiskosten vanaf je huis naar Alkmaar en vanaf Schoorl naar je eigen huis.

Data

Deze meerdaagse wandeling vindt plaats op de volgende data:

Donderdag 7 april – zondag 10 april 2022 (nieuw, vol nog plek op de reservelijst)

Vrijdag 2 september – maandag 5 september 2022 (geannuleerd, nieuwe data volgen)Meer informatie/aanmelden

 

Van dag tot dag

 Dag 1, vrijdag 2 september 2022

 • Wandeling : Het Mirakel van Alkmaar (Rondwandeling Alkmaar (ong. 7 km) )
 • Onderweg: Biermuseum De Boom, De kaaswaag, de molen van Piet, de Grote of Sint Laurenskerk, bezoek aan de kaasmarkt
 • Verblijf : Doperdsduin Schoorl
 • Verzorging: Koffie/thee met iets lekkers, diner, begeleiding

Rond 11.00 uur uur staat de koffie/thee met lekkers in het centrum van Alkmaar voor je klaar. Na de kennismaking gaan wij op stap. Je maakt lopend kennis met de grachtjes, straten, steegjes en pleinen van deze kaasstad. 

En….je ziet en hoort gaandeweg over het Mirakel van Alkmaar. 

Aan het eind van de middag is je kamer in het bijzondere Dopersduin in Schoorl voor je beschikbaar. 

Samen met de andere gasten genieten wij vanavond van het diner en helpen wij bij het tafeldekken of afwassen. Dat is een mooie gelegenheid om ook de andere gasten die hier verblijven op een andere manier te leren kennen. 

  Dag 2, zaterdag 3 september 2022

 • Wandeling: Het Mirakel van Bergen (Rondom Bergen (ong. 19 km))
 • Onderweg: Kunstenaarsdorpje Bergen, Landgoed Het Hof, Bergerbosch en De Kerf
 • Verblijf: Dopersduin
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, begeleiding, diner, transfers per taxi, toegangskaart voor de duinen, overnachting

 Vanaf het sfeervolle kunstenaarsdorpje Bergen maken we een rondwandeling naar Bergen aan Zee. Tijdens deze gevarieerde rondwandeling, met garantie op veel onverharde paden, maak je onder meer kennis met…. het Mirakel van Bergen.

De route leidt je verder door de symmetrische tuinen van Landgoed Het Hof. En natuurlijk maak je vandaag kennis met het brede en afwisselende duingebied (misschien wel het mooiste van Nederland?) en lopen wij een stukje over het strand.  

De wandeling sluiten wij af waar wij zijn begonnen: het centrum van Bergen, het etappedrankje is na deze wandeling welverdiend. 

‘s Avonds eten wij weer bij Dopersduin. Met elkaar praten wij na, en ontspannen wij door de gezelligheid en door de rust.  

Dag 3, zondag 4 september 2022
 • Wandeling:  Verwondering in de Schoorlse duinen (ong. 19 km)
 • Onderweg: De hoogste duinen van Nederland, het Noordzeestrand, de bokkenweide en het eikenbos
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket,  begeleiding, diner, toegangskaartje voor de duinen 

Vandaag loop je door de stuifduinen van Schoorl. De Schoorlse duinen zijn de hoogste duinen van heel Nederland. Je hebt hier dus gegarandeerd geweldige uitzichten. De wandeling is 19 kilometer lang en brengt je langs een aantal van de mooiste plekken van de Schoorlse duinen. Zo kom je langs de zee, de witte zandduinen en het bos. Je moet regelmatig klimmen op de duinen en wandelen over het losse zand. De wandeling is een uitdaging, maar ook ontzettend mooi. Tijdens de wandeling kom je ook de zandverstuiving bij de Baaknol, een plek die elke keer weer anders is.

 Eindpunt van de wandeling is de je inmiddels bekende en vertrouwde Dopersduin. De geuren van de maaltijd komen je bij aankomst al tegemoet.

Dag 4, maandag 5 september 2022
 • Wandeling:  Het Groene Mirakel (Noord-Scharwoude (ong. 15 km)
 • Onderweg: Noord-Scharwoude, Geestmerambacht, recreatieplas Zomerdel, natuurgebied Kleimeer, Koedijk
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, transfer naar Noord-Scharwoude en weer terug naar Schoorl, begeleiding, afsluitend drankje 

 In de omgeving van Noord-Scharwoude maak je vandaag kennis met het waterrijke Noord-Holland. Je loopt vanaf het dorp naar de recreatieplas met de nufte naam Zomerdel. Over een hangbrug en met een trekpontje bereiken wij ……het Groene Mirakel, het nieuw ontgonnen ‘wetland Kleimeer’. Als je geluk hebt zie je hier de kolonie lepelaars die hier is neer gestreken. 

Aan het eind van de wandeling nemen wij de tijd voor het afscheidsdrankje. Vanaf hier ga je per taxi terug naar Schoorl. Daar nemen wij, herenigt met onze bagage en vol van nieuwe ervaringen, afscheid nemen van Dopersduin en van elkaar. 

Vanaf de bushalte bij Dopersduin vervolg je je pelgrimstocht terug naar huis. 

Wandelen met een groep

Wat kun je verwachten van het wandelen met een groep? Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen, als je wilt toon ik je de richting, je krijgt de route, en loop je je eigen weg. Daarnaast is het mogelijk om een wandeldag in te korten of in zijn  geheel over te slaan en een vrije dag bij Dopersduin te ervaren. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens deze mini-pelgrimage laat je die achter. Je loopt alleen met je dagrugzak.

Verblijf

Dopersduin in Schoorl

Deze dagen zijn wij te gast bij Dopersduin in Schoorl. Doperdsuin ligt op een groen en bosrijk terrein van 2 ha groot. Het ligt aan de voet van Catrijper Zandheuvel. De gebouwen zijn opgetrokken in Neo-koloniale stijl, licht en luchtig, veel glas en rondom veranda’s onder de rieten kap.

Het hart van Dopersduin wordt gevormd door de gemeenschappelijke ruimten. En daarvan is de eetzaal de belangrijkste. Hier ontmoeten alle gasten elkaar bij de maaltijd. Hier ontstaan gesprekken, worden groepen aan elkaar voorgesteld, nieuwe vriendschappen gesmeed. Met elkaar en met de andere gasten maak je contact en ondersteun je bij toerbeurt bij het tafeldekken en/of bij de afwas. Een mooie gelegenheid om elkaar op een andere manier te leren kennen.

Voor een genoeglijk kopje thee of koffie, gezellige gesprekken, een lekker glaasje van het een of ander, in de serre is er plaats. Er is een kast vol bord- en gezelschapsspelletjes en er is een een ruime leestafel met helder licht. 

Achter het huis ligt het terras, beschut door de hoge, hoge duinen. Het is er licht en luchtig. In de winter is het beschut tegen de woeste wind en in de zomer op het heetst van de dag lommerrijk beschaduwd. De comfortabele banken nodigen uit  heerlijk nazitten tot laat in de avond.

Na een gezellige avond loop je vanaf het hoofdgebouw over kleine paadjes naar je eigen kamer in één van de karakteristieke slaaphuizen op het terrein. Boven je hoofd fonkelen de sterren, en ruisen de bomen zachtjes in de wind. Je hebt hier het gevoel ‘er even helemaal uit te zijn.’  De kamers zijn sober ingericht, je vindt er wat je nodig hebt, een bed en wastafel voor je eigen gebruik. Een dekbed, lakens en handdoeken zijn inbegrepen. Voldoende douches en toiletten zijn niet ver van je eigen kamer.    

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de Corona-maatregelen in acht. De overnachtingsplek waar wij verblijven voldoet (ruimschoots) aan de eisen.

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. 

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend rustige en ruime wandelpaden en de frisse buitenlucht  is zeker ook in deze tijd van meerwaarde.

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Meer hierover lees je bij de algemene voorwaarden.
 • De wandeling gaat door als er op 1 juli 2022 ten minste 6 aanmeldingen zijn. Bij te weinig aanmeldingen krijg je je geld volledig retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Lat het mij weten, en stuur mij een bericht.: info@opstapmetirene.nl

Pin It on Pinterest

Share This