19 februari 2020: Jacobsweg Die Haghe, Den Haag – Schipluiden

Vandaag word ik wakker van het getoeter van tractoren. Hier in de stad is dat een ongebruikelijk geluid. De boeren laten flink van zich horen, volop in protest.

Het centrum van Den Haag is hermetisch afgesloten, het leger is uitgerukt, de politie is paraat. Alles om te voorkomen dat zij op plekken komen waar zij niet worden gewenst. 

In de stationshal van Den Haag CS ontvang ik de buitenlui, herkenbaar aan hun wandelschoenen en aan hun verlangen naar een rustige wandeldag. 

Juist op het moment dat wij van start gaan passeren tientallen toeterende tractoren het station. Het lawaai is oorverdovend, de buitenlui poseren in de herrie, op de acthergrond van deze foto zie je de tractoren passeren.

Vanwege de demonstratie loop ik om. De straten die ik kies zijn rustig, het Binnenhof is uitgestorven. De politici laten zich vandaag buiten niet zien. De pelgrims hebben alle ruimte, hier is meer dan voldoende rust. Op verzoek van een aantal meelopers leg ik ons vast op de trappen voor de Ridderzaal. 

Vandaag lopen wij een etappe van de Jacobsweg Die Haghe. Deze start bij de Jacobskerk in het centrum van Den Haag.

Altijd mooi om te vertellen dat Den Haag een belangrijke pelgrimsstad is, Sint Jacobus is beschermheilige van deze stad. Straten en kerken zijn naar hem genoemd, pelgrims zijn zeer welkom.

Om de Grote Jacobskerk heen liggen vele camino-schelpen, sinds kort ook hele grote. Mooie anekdote is dat toen deze schelpen geplaatst zijn door bezoekers van de kerk verbaast werd gereageerd: ‘Wat doen deze zandbakken hier?’

Tja, niet iedereen blijkt bekend met de pelgrims-symbolen….

Deze Jacobsweg loopt via de Hoefkader en station Den Haag HS in de richting van de Laakkade. Dat is een dicht bebouwd gebied, de molen herinnert aan de tijd dat hier slechts weilanden en sloten waren.

Via het jaagpad langs de Vliet bereiken wij Rijswijk. Al lopend zwaai ik naar een binnenvaartschip.

Het weer is fantastisch, de zon schijnt volop, de wind is in onze rug, het lijkt wel lente. Op een bankje genieten wij van het uitzicht en van de pauze in de buitenlucht. 

De route loopt door het centrum van Delft. Een prachtig stadje met grachten, terrasjes, en oude gebouwen. Op de foto zie je het oudste pandje met op de achtergrond de Nieuwe Kerk, de kerk waar diverse leden van het Koninklijk huis zijn begraven.

Op de Grote Markt pauzeren wij bij grand café Het Koningshuys. De deuren van het toilet passen bij de naam, en getuigen van enige humor van de eigenaar.

 Via Den Hoorn lopen wij vervolgens verder naar het zuiden. De wilgen en het water geven een ruimtelijk, rustig gevoel. Het is lekker lopen hier in het buitengebied, het lawaai van de boeren ligt ver achter ons.

Eindpunt van deze etappe is de voormalige Jacobskerk van Schipluiden. 

Dit kerkje is in vervallen staat gekocht door twee pelgrims tijdens hun camino naar Santiago. Met veel passie is dit kerkje door hen herbouwd tot een pleisterplaats voor pelgrims en ieder ander die rust, bezinning en ontmoeting zoekt.

Op deze passende plek drinken wij met elkaar het etappedrankje. En van de eigenaren mogen wij even rondkijken, ook in de voormalige kerkruimte. Deze ruimte wordt nu vooral gebruikt voor concerten en lezingen. Simone Ahwina, schrijfster van mijn favoriete camino-boek (met de titel ‘Ik ga’) is hier vaste gast en treedt hier regelmatig op.

Diverse wandelaars willen van deze plek graag een stempel in hun wandelboekje of hun credencial. En dat kan ik snappen, dit eindpunt en de stempel zijn zeer de moeite waard. 

Wij liepen vandaag een etappe van de Jacobsweg Die Haghe. Het boekje waarin deze route beschreven wordt kun je bestellen via deze link.

Zin om ook een keer mee te lopen? Klik dan op deze link.

 

Pin It on Pinterest

Share This