Woensdag 16 juni 2021, Dagwandeling

Onze bestemming van vandaag is het Zuid-Hollandse natuureiland Tiengemeten. Tot in de jaren negentig was dit een landbouwgebied. Inmiddels is de laatste boer vertrokken. De natuur gaat hier haar eigen gang.
De overtocht met het pontje van natuurmonumenten duurt 10 minuten. Direct erna ervaar je het eilandgevoel, wij hebben zin om ons een dag in een andere wereld te begeven.

In de schaduw van de parasols van het bezoekerscentrum maken wij kennis en vertel ik over de naam van het eiland en onder meer over de functie die het eiland honderden jaren geleden deels had (quarantaine voor schepen die uit de oost kwamen).

Honderden jaren lang was dit eiland in de Haringvliet een eiland waar boeren de kost verdienden. Na het niet geheel vrijwillige vertrke van de laatste boer is het een deel van het eiland onder water gezet en sindsdien krijgt de natuur hier de vrije ruimte. 

Wij lopen vandaag door de Wildernis, door de Weelde en door het Oude Land. Een route waardoor je alle gebieden van dit eiland ervaart. 

Bij het bezoekerscentrum is een toilet. Een mondkapje en een emmer zijn hier verplicht 🙂 .

Met ruim voldoende water, zoute chips, hoofdbedekkking en ruikend naar zonnenbrandcreme gaan we vanaf het bezoekerscentrum op stap
Vandaag zijn wij een groep van 14 personen afkomstig uit vele hoeken van het land. Voor dag en dauw zijn de eersten al op stap gegaan..

De temperaturen zijn hoog, de zon schijnt op volle kracht. De grote grazers zoeken afkoeling in het water en in de schaduw van de schaarse bomen.

Wij volgen hun voorbeeld, met zijn allen pauzeren wij in de schaduw van die ene boom die we op het wandelpad tegenkomen. 

Opgefrist vervolgen wij de weg, op weg naar het westen van het eiland. Tijdens het lopen wordt kennis gemaakt en bijgepraat.  

De lunchpauze houden wij bij de ruïne, een verlaten boerenhoeve, nu de plak waar uilen, bevers en grote grazers hun schuilplaats vinden/hebben gemaakt.  In de ruine zit een uitzichtpunt. Vanaf de hoogte heb je zicht op de vogels die hier in grote getale fourageren. 

Tijdens het lopen krijg ik het signaal dat er een lepelaar is gesignaleerd. Ik kan het eerst niet geloven. Later blijkt dat wij inderdaad getuige zijn van een vissende witte lepelaar, een mooi moment. 

De route biedt de mogelijkheid om onderweg keuzes te maken. Een deel van de groep kort de route met 7 kilometer in tot 11 kilometer. Een ander deel loopt nog iets verder…

…om vervolgens ook de keuze maken om in te korten. Na bijna 13 kilometer gelopen te hebben, bereikt dat deel van de groep de weldverdiende schaduw van het terras van De Gezusters.

Alwaar wij een heerlijk glas vlierbloemensap, koffie of gemberthee bestellen. Met elkaar genieten wij na van een mooie dag op een bijzonder eiland. Een dag waarin wij in een natuurlijke omgeving de schaduw ten volle zijn gaan herwaarderen. 

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This