Donderdag 14 mei 2021, Dagwandeling

Ons Kloosterpad is op 1 mei 2021 officieel geopend. Het bij de route behorende prachtige Bindboek is binnen, het nodigt uit om te gaan lopen.

De eerste etappe van het Kloosterpad loopt van Den Bosch naar Heeswijk Dinther. Omwille van de beschikbaarheid van parkeermogelijkheden hebben wij ervoor gekozen de route in omgekeerde volgorde te lopen. Bij de boekhandel van de abdij van Berne tref ik de andere wandelaars van vandaag. Zij zijn aan komen rijden vanuit onder meer Maarn, Rotterdam, Vleuten, Rosmalen en  Breda. De route start bij de ingang van de abdij van Berne. Het eerste wandelknooppunt is zeer snel gevonden. 

Langs het kasteel van Heeswijk lopen wij. Erg mooi, niet in het minst door de blauwe lucht en de spiegeling in de slotgracht.

De route leidt ons over mooie en overwegend rustige paden door het Brabantse land. Een fijne omgeving om bij te praten of om even stil te zijn (of van te worden).

De lente toont zich op deze Hemelvaarstdag in de bloemen en in de frisse groene kleuren. 

Na ongeveer 10 kilometer gelopen te hebben in het tijd voor een pauze in de schaduw van de bomen. 

En weer door…..de lengte van de route is ongeveer 23 kilometer. Dit vraagt enige planning, zeker als wij aan het eind van de dag ook nog even op het terras willen kunnen zitten, om 18 uur gaan die gezien de Corona-regels echt dicht. De oever van het kanaal lopen wij links en soms rechts. Het is om het even, wij houden wel van enige afwisseling. Of is het omdat we ergens een knooppunt over het hoofd hebben gezien??

Leuk dat de route ook door het bos loopt, de wisseling tussen verharde en onverharde paden is prettig voor de voeten.

In Den Bosch lopen wij om om een van de eerste voor pelgrims ingerichte albergue te bewonderen. Al vanaf ongeveer 1340 konden pelgrims op weg naar Santiago in deze stad verblijven. Bijzonder om je te realiseren dat als meer dan 650 jaar pelgrims door dit straatje en door deze buurt hebben gelopen. Op weg naar een pleisterplaats, naar rust, naar een warme ontvangst. 

En die warme ontvangst wacht ook ons. Bij het eindpunt van deze etappe wacht Michel op ons. Michel woont in het stadsklooster San Damiano en is lid van de Derde Orde van de Fransicanen. 

Hij vertelt over de koffie en de warmte die daar elke dag wordt geboden aan de daklozen van de stad, we zien het om ons heen gebeuren. Hij vertelt over de puzzel om samen te leven en samen te wonen. Zij dragen graag hun eigen stukje aan de leefbaarheid bij.
Bij hoge uitzondering mogen wij tot slot de tuin van het klooster bezoeken. Een paradijsje in het midden van de drukte van de stad.
Met in het midden van de tuin dit beeld: over Fransiscus en de vogels, eerder zag ik hetzelfde beeld in de tuin van het klooster van Megen.

 Een mooie plek voor een groepsfoto.

De herinnering aan deze etappe is heel passend door een kunstenaar ontworpen puzzelstukje. Gemaakt van de resten van koffie, verbonden door een touw met 3 knopen. De stempel van het klooster maakt het verhaal van deze etappe compleet. Tijd voor een terrasje, met daarna een busrit terug naar ons beginpunt, Het einde van een prachtige route en een hele fijne (maar gezien de lengte best pittige) wandeldag.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This