Zaterdag 26 maart 2022, Dagwandeling Jacobsweg Die Haghe

Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Hier werd geschiedenis geschreven. Het is nu 450 jaar geleden, Brielle viert dit jaar groots feest.

Bij een bushalte aan de rand van het centrum van dit stadje treffen wij elkaar. Ik zie stralende gezichten, de zon schijnt volop, voor het eerst dit jaar lopen wij met korte mouwen en een enkeling zelfs in korte broek.  het doet de stemming zichtbaar goed. 

Blij ben ik om de Jacobsweg Die Hage te kunnen vervolgen. Eerder liepen wij de etappe van Den Haag naar Schipluiden, en de etappe van Schipluiden naar Brielle. vandaag lopen wij verder, te voet  in de richting van Santiago de Compostela.

De wandeling die wij lopen is een etappe van de Jacobsweg Die Haghe. In dit boekje is de route in zijn geheel beschreven. 

Bij de Sint Catharijnekerk drinken wij een kop koffie. De toren is het mooiste deel van de kerk, de vlag hangt uit, Willem Alexander heeft hier afgelopen week een herinnerings-plauette achter gelaten. In het hele stadje hangen vlaggen met de heroïsche woorden ‘Doe open die poort’. 

Het bedevaartskerkje voor de martelaren van Gorcum bevindt zich net buiten Brielle. Toen de geuzenvloot op 26/27 juni na Brielle ook Gorcum innam, werden alle rooms-katholieke geestelijken gevangen genomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Op 5 juli 1572 werden ze per vrachtschuit naar Brielle vervoerd. Even buiten Brielle werden vervolgens 19 martelaren opgehangen, zij willden hun katholieke geloof niet veloochenen, het bedevaartskerkje staat op de plek waar dit is gebeurd.

Via polderwegen lopen wij verder richting het zuiden. De zon brandt op onze wangen, de zonnebrillen komen goed te pas.

Her en der staat een boerderij. 

Horeca of zelfs een bankje zijn hier niet te vinden. De voorste wandelaars kiezen omstreeks het afgesproken tijdstip een groen grasveld voor de pauze. Water en brood zit in onze dagruzakje. Een enkeling heeft zelfs koffie bij haar.

De Haringvliet-sluizen verbinden Oost-Voorne met Goeree Overflakkee. De imposante sluizen, 17 in totaal, zijn het sluitstuk van de Deltawerken. De totale dam heeft een lengte van 5 kilometer. We stappen elke meter van dit bouwwerk.

Bij het bezoekerscentrum aan de andere kant van de dam is een prachtig café-restaurant. De naam is heel toepasselijk ‘Zoet en Zout, verwijzend naar de scheiding in het water. In het haventje liggen de vissersboten klaar om uit te varen. De Urker vloot is hier zichtbaar aanwezig.

Door een duinlandschap bereiken wij de Kwade Hoek, vroeger een beruchte plek. Nogal wat schepen liepen hier vast op de zandbanken. Waren ze eenmaal de Kwade Hoek gepasseerd dan kwam de Goede Reede in zicht waar ze een veilige haven vinden.

Twee kilometer ten noorden van Goedereede lopen wij nog door het dorpje Havenhoofd. In de Tweede Wereldoorlog is het hele dorpje gesloopt wegens de aanleg van de Atlantikwall. Na de oorlog is het herbouwd, 114 woningen staan er nu, mee mag niet, er is een bouwstop. De huien kijken uit op een klein havendje. Dit beeld staat aan de rand van de haven, een stille getuige van vervlogen tijden.

Onderweg hebben wij het al gezien, hier in de omgeving worden veel aardappels gekweekt. De Friezen en eigenheimers doen het hier goed…

Na ruim 20 kilometer gelopen te hebben komen wij aan in het gemoedelijke centrum van het dorpje Goedereede.

En daar is het tijd voor….het befaamde en geliefde etappedrankje. Gastvrij worden wij door de eigenaar van het hotel/café ontvangen. De mooiste tafel op het terras is voor ons gereserveerd.In de warmte van de afnemende zon en van elkaar proosten wij op deze zonnig en afwisselende wandeldag.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This