Zaterdag 5 februari 2022, Dagwandeling Jacobsweg Die Haghe

Op het station van Delft treffen wij elkaar. Ik zie stralende gezichten, de zon schijnt volop, het doet de stemming zichtbaar goed. 

Blij ben ik om de Jacobsweg Die Hage te kunnen vervolgen. Eerder liepen wij de etappe van Den Haag naar Schipluiden, vandaag lopen wij verder, te voet op weg in de richting van Santiago de Compostela.

De wandeling die wij lopen is een etappe van de Jacobsweg Die Haghe. In dit boekje is deze in zijn geheel beschreven. 

Met de bus reizen wij naar het startpunt, het voormalige Jacobskerkje in Schipluiden. Tegenwoordig heet dit ‘Op Hodenpijl’. De huidige eigenaren, twee pelgrims, hebben er een bijzondere en mooie  ontmoetingsplek van gemaakt. Wij nemen er onze tijd om aan te komen, een aantal van ons haalt een stempel, en om ons klaar te maken voor het vertrek.

Het dorpje Schipluiden is een knooppunt in de Nederlandse Jacobswegen. Hier heb je de keuze, je kunt vanaf hier via de Vlaardingervaart de route volgen naar Brabant en Antwerpen. Of je kunt, zoals wij doen. kiezen voor het alternatief. Via de Gaag lopen wij richting Zeeland. 

We lopen door Midden Delfland, een waterrijk en wijds gebied. Oude en nieuwe bruggen verbinden de oevers met elkaar.

De Jacobswegen in Nederland volgen over het algemeen de kortste route richting Santiago. De mooiste route ligt soms in de buurt. Wij kiezen juist voor dat alternatief, het jaagpad langs de Gaag.

Het tempo van de groep ligt relatief hoog, de forse wind geeft vleugels. De omgeving geeft echter voldoende reden om regelmatig te vertragen. Zo stoppen wij even bij dit beeld, Een keizerin op weg naar….?

Het doprje Maasland is rond het jaar 1000 ontstaan als ontginningsgebied. Tegenwoordig is het een beschermd dorpsgezicht, met een enorme kerk als centraal punt. Een prima plek om op elkaar te wachten.

Na ongeveer 10 kilometer gelopen te hebben is het tijd voor een horeca-pauze. Bij Grand Café De Waker staat de stamtafel al op ons te wachten. Even de jas uit en de rugzak af, tijd voor koffie met appelgebak, warmte en een schoon toilet. Wat wil een mens nog meer?

Verkwikt stappen wij verder, langs de haven van deze eeuwenoude stad. 

Per veerboot varen wij over de nieuwe Waterweg. Het varen, de zon en het geluid van meeuwen en van de wind geeft ons een vrij gevoel. 

Aan de andere kant van het water bereiken wij een andere wereld. We lopen over het eiland Rozenburg  Als eiland is Rozenburg niet bijzonder oud: het is ontstaan door indijking van een aantal zandplaten die vanaf de 16e eeuw ontstonden in de brede monding van de Maas. De eerste permanente bewoners vestigden zich in 1586 op het eiland.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het eiland Rozenburg ingrijpend van karakter. Het landbouweiland werd getransformeerd tot het huidige karakteristieke haven- en industrielandschap. Vele bruggen ontsluiten het eiland, wij passeren er diverse.

We zijn voorbereid op een industrieel, misschien wat lelijk (?) gebied.

Het tegendeel blijkt waar. Het lijnenspel, de ruimte en de blauwe luchten hebben een bijzondere schoonheid. 

Via alweer een brug bereiken wij alweer een nieuwe wereld, we komen aan op het eiland Voorne. Het Brielse meer is tegenwoordig een waterrijk recratiegebied. 

Ruimte is hier gemaakt voor het Vrijheidsbos, een nieuw bos met ruimte voor spel en ontspanning, het vrijwilgenpad leidt je hier doorheen. Het bos legt de link naar de Tachtigjarige Oorlog, Brielle had daarin een rol van betekenis.

Uitgekeken hebben wij naar de kennismaking met Brielle, ook wel genaamd Den Briel. Dit jaar is het hier feest. In 2022 viert Brielle 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Hier werd geschiedenis geschreven. Ook de geschiedenis van oude pelgrimswegen is hier nog te zien. De Jacobskerk bood vroeger een overnachtingsplek voor pelgrims. Tegenwoordig zit hier een ander soort pleisterplaats.

Bij het eindpunt, de Sint Catharijnekerk, is het tijd voor een foto van een mooie groep mensen met wie wij vandaag hebben gelopen. Elk heeft de hele etappe, deels tot de eigen verbazing, ontspannen en geheel gelopen. Samen lopen maakt het wandelen lichter. We hebben het vandaag opnieuw of voor het eerst weer met elkaar ervaren. 

En dat is het tijd voor….het befaamde en geliefde etappedrankje. Gastvrij worden wij door de eigenaar van het café ontvangen. De tafels worden voor ons aan elkaar geschoven. In de warmte van het café en van elkaar proosten wij op deze zonnig en afwisselende wandeldag en maken wij nieuwe plannen.  

De groep stuurt mij naar huis met huiswerk: het plannen en organiseren van de volgende etappe van deze Jacobsweg: Brielle – Goedereede. Op zaterdag 26 maart 2022 kun je mee. Hier lees je de info over die wandeling.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This