Woensdag 6 april 2022: Utrecht – Bunnik

‘Gaan jullie mee?’, de groep wandelaars laat zich dat geen twee keer vragen. Ze hebben er zin in, de kennismaking met elkaar lokt ons de stationshal van Utrecht CS uit.

De wandeling staat vandaag in het teken van een kennismaking met de aankomende wandelreizen langs Hadrians’ Wall Path. Bijna iedereen die er vandaag is, heeft ervoor gekozen om in juni of in augustus met OpStap met Irene van de west- naar de oostkust van het Verenigd Koninkrijk te lopen.

Met het zicht op de ingepakte Domtoren lopen wij in de richting van de Winkel van Sinkel. 

Bij de Winkel van Sinkel, ooit was dit het eerste warenhuis van Nederland, drinken wij koffie en maken wij kennis met elkaar. Leuk om het enthousiasme van elk van de deelnemers te horen. De meesten ken ik alleen nog maar via de digitale snelweg. 

Na de koffie/thee lopen wij in de armen van een studente. Zij heeft de opdracht om een groep mensen zo ver te krijgen om een lied met haar te zingen. We maken het haar makkelijk, uit volle borst zingen wij met haar mee. Haar opdracht is daarmee klaar, onze wandeling kan nu echt beginnen.

Ken je het lied van ’11 november is de dag, dat mijn kaarsje, dat mijn kaarsje….’? Honderden keren heb ik dat liedje gezongen, met een lampion in mijn ene hand, met een zak in mijn andere hand. Na het zingen van het liedje werd door de toehoorder snoep in de zak gestopt, aan mijn zangkunst heeft dat niet gelegen :).

Dit lied staat in het teken van St. Martinus. We staan even stil bij zijn beeld. Hij is de beschermheilige van Utrecht. De kleuren van zijn kleed zijn rood-wit, Utrecht draagt deze kleuren nog steeds met veel respect en trots. Ik vertel het verhaal in geuren en kleuren aan de groep..

Hadrians’ Wall Path

Het Hadrians’ Wall Path is 135 km (84 mijl) lang en loopt van de westkust naar de oostkust van het Verenigd Koninkrijk.  De route volgt de sporen van de muur die de Romeinse keizer Hadrianus in het jaar 122 heeft laten bouwen. Een muur om de Barbaren (Schotten) buiten het rijk te stellen. Grote delen van de muur zijn nog zichtbaar, komende zomer gaan wij via een prachtige wandelroute die omgeving en restanten verkennen.

Bijzonder is het dat het dit jaar groot feest is, de muur bestaat 1900 jaar, de festiviteiten zijn groots, we gaan ons laten verrassen.

Tijdens de kennismaking blijkt dat een ieder veel zin heeft in de aankomende reis. De meesten zijn zich al aan het inlezen, de wandelschoenen zijn aangeschaft. En tegelijkertijd is het best spannend. Vragen als  ‘Hoe snel lopen wij?’ en ‘Moet ik de hele dag met de groep lopen? en ‘Wat als ik het niet red?’ komen langs. Al snel merk ik ontspanning, er is ruimte voor elk tempo, we gaan er vooral een ontspannen en goedlopende reis van maken. Een reis door een prachtig verstild landschap, een reis om nooit te vergeten.

Kromme Rijn

De wandeling door Utrecht en langs de Kromme Rijn is rustig. Er is veel regen voorspeld. Wij lopen in de droogte de stad uit.

We lopen een deel van het Kromme Rijnpad. 

In de Amelisweerd houden wij halt bij het café van Stay Okay. Er is in deze sfeervolle uitspanning nog precies genoeg plek voor ons, de aanwezige gasten zijn bereid hun tafels met ons te delen. Wij delen de tafel mannen met hoeden. Mijn warme chocolademelk kleurt goed bij een van de hoeden.

Na deze pauze is het beognnen met regenen. De wind en de regen draagt ons verder langs de Kromme Rijn.

Over een brug bereiken wij rond 14.45 uur de dorpskern van Bunnik. Met moeite houd ik de groep bij het eindpunt nog even buiten. Een oudere heer is bereidt een foto van ons te maken. Een foto van een groep prachtige mensen. Ik kijk er naar uit om met hen (en met de anderen die er vandaag niet bij konden zijn) binnenkort in het Verenigd Koninkrijk te gaan lopen.

Ben je nieuwsgierig naar de wandelreizen langs het Hadrians’ Wall Path?  Via deze link lees je meer, de reizen voor 2023 zijn inmiddels gepland.

Via deze link vind je andere dagwandelingen. En natuurlijk ben je welkom  bij een meerdaagse pelgrimswandeling in eigen land. 

Credits: dank aan Kiki voor het delen van haar foto’s. 

 

Pin It on Pinterest

Share This