Woensdag 2 februari 2022, dagwandeling 

Leiden heet ook wel ‘de stad van ontdekkingen’. Van Einstein tot Boerhaave hebben daaraan in deze stad bijgedragen. Vandaag lopen wij met een groep van 11 personen onze eigen ontdekkingstocht. Vanuit onder meer Emmen, Veldhoven, Almere, Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Breukelen zijn wij vanmorgen aan komen reizen.
Mijn eerste vraag verrast de deelnemers. Of ze een OV-chipkaart bij zich hebben, ik wil graag even met ze naar de andere kant van het centraal station.
Achter het station is Ramses Shaffy is opgegroeid. Vanaf zijn 6e tot zijn 18e jaar, hij heette toen nog Didi,  heeft hij in het Terweepark bij pleegouders gewoond. Het was een deugniet. Een deugniet met oog voor anderen. Voor een vriend die zich vaak klein maakte en somber voelde schreef hij hier het nummer:  ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy’.  Sinds 2019 staat hier een beeld, als eerbetoon, een goed begin van een wandeling door Leiden.

 

Vanaf het station lopen wij het centrum in. Elkaars namen kennen wij. De stad is nog onontdekt.

Weet jij waarom Leiden 2 sleutels in het wapen heeft staan? En weet jij waarom 3 oktober voor Leiden zo belangrijk is? Bij deze bank steil ik die vragen. 

Het antwoord op de eerste vraag gaat over Sint Pieter, de beschermheilige van deze stad. De apostel die van Jezus de sleutels van de hemel kreeg. Het zijn deze sleutels die je in het wapen van Leiden en in het wapen van het Vaticaan tegenkomt. 

Het antwoord op de tweede vraag gaat over de stad die in opstand kwam tegen de Spaanse overheersing. Zij vochten ten koste van vele mensenlevens voor de vrijheid. Op 3 oktober 1574 is Leiden ontzet. Nog elk jaar wordt dit feest van de overwinning van vrijheid hier ieder jaar gevierd. 

In een rustig tempo lopen wij verder. Langs de museum-molen en…

 langs één van de vele muurgedichten die hier te vinden zijn. 

De Sint Pieterskerk is de grootste kerk van de stad. We lopen er langs en zien dat de verschillende delen van de kerk in andere stijlen en tijden gebouwd zijn.

Via een aantal hofjes bereiken wij een plek die ik wel symbolisch vind. Een beeld van een pelgrims-ervaring: het is het vinden en lopen van je eigen weg. 

Op een huevel, midden in de stad, ligt De Burcht. In het Grand Café houden wij pauze. Via een trap bereiken wij vervolgens de begane grond van de burdcht. 

Een volgende trap leidt ons verder naar boven. We hebben vanaf hier uitzicht op de stad en op de wijde omgeving. 

‘Wauw, het lijkt wel alsof ik in Parijs ben”. Dat hoor ik een van de wandelaars zeggen als ze dit prachtige beeld op de stad zit. En ze heeft gelijk, het is adembenemend, het zicht op de Pieterkskerk vanaf de poort van de Burcht. 

Langzaam lopen we weer naar beneden, met alle aandacht voor de trap en voor elkaar. 

De Pilgrimfathers hebben 12 jaar in Leiden gewoond voordat ze met de Mayflower naar de VS voeren. Het Pilgrim-museum, je ziet hier de buitenkant, houdt deze geschiedenis levend.

Toen het verboden werd om mensen in of bij de kerk te begraven is aan de rand van de stad een begraafplaats aangelegd. Over het water, je komt er via ‘de laatste brug’. 

Op deze begraafplaats staat de dikste boom van Nederland (of van Zuid-Holland, daar wil ik even van af zijn). De omtrek van de stam van deze beuk is ruim 7,5 meter. We passen er met elkaar net omheen.

In vak K754 ligt de moeder van Vincent van Gogh begraven. We gaan op zoek, Marion heeft de plek al snel gevonden. 

De brug van geluk, daar poseren wij graag…..

Het is een van de vijf nieuwe bruggen in Leiden. Een wandelbrug, we lopen er met plezier overheen. 

Veel hofjes zijn toegankelijk. Dit is de laatste die wij bezoeken, een oase van rust, een aantal van ons zou hier wel willen wonen. 

Net als in Utrecht, Amsterdam en Delft zijn hier veel grachten. Ze brengen het water van de oude en van de nieuwe Rijn via Katwijk naar de Noordzee. Het is goed toeven aan het water.

We passeren een rijtuig- en wagenmakerij. Later is deze auto-carroserien gaan repareren. Wellicht in de toekomst iets met fietsen?  

En dan zijn we er: de plek waar Rembrandt van Rijn is geboren. De plek waar hij heeft gespeeld, geleerd en heeft leren schilderen. 

Tijdens het etappedrankje bij Café Van der Werff praten wij na. Over een stad waar wij zoveel hebben kunnen ontdekken. Over een dag waarin de dagelijkse beslommeringen heel ver weg leken te zijn. Over een groep die het goed had met elkaar. We nemen het mee naar huis, dit ontspannen en opgewekte gevoel. We nemen het mee naar huis, de tekst/het advies van Ramses. ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy’.

Wil jij deze wandeling zelf lopen? Hier vind je de link naar de route.

Volgende dagwandelingen vind je hier. Je bent welkom!

Pin It on Pinterest

Share This