Pelgrims-weekend Antwerpen

Drie dagen lopen over Nederlandse en Belgische Pelgrimswegen

 

N

Lopen over pelgrimswegen

Je loopt tijdens dit weekend een aantal etappes van de pelgrimsroute Via Brabantica / Jacobsweg Thuredrecht.

N

Kennismaken met Antwerpen

Tijdens dit weekend verblijf je 2 nachten in het centrum van Antwerpen en maak je kennis met diverse pelgrimsplekken in deze stad.

N

Comfortabel ont-moeten

Het hele weekend, incl. overnachtingen, maaltijden en begeleiding is voor je geregeld. Aan jou om te kiezen of je een eigen kamer wilt of je kamer wilt delen.

Pelgrimsweekend Antwerpen:  Wat kun je verwachten?

 Tijdens dit weekend loop je over een authentieke Pelgrimsweg: de Via Brabantica. We vertrekken in Ossendrecht en lopen via de pelgrimsplaatsen Kapellen en Ekeren naar het levendige Antwerpen.

Onderweg is er voldoende tijd voor pauzes, kun je op diverse plekken een stempel in je pelgrimspaspoort laten zetten en tijdens het lopen merk je dat het landschap geleidelijk aan verandert. 

 In Antwerpen heb je voldoende gelegenheid om overdag en ‘s avonds de stad te verkennen. Wij slapen en eten in het centrum van de stad en op zondag vertelt en toont een gids je (over) de bijzondere pelgrimsgeschiedenis van deze stad.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars de grens tussen Nederland en België overschrijdt. Een paar dagen kennismaken met pelgrims(wegen) in je eigen (buur)land. 

Ben jij erbij? 

Pelgrimsweekend Antwerpen, Ben jij er bij?

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten en om te onthaasten. Genieten van de afwisselende natuur, kennismaken met andere mensen die van ontspannen wandelen houden en (hernieuwd) kennismaken met een pelgrimsroute en met pelgrimeren. 

 • We lopen op vrijdag en zaterdag via een oude Pelgrimsroute (Jacobsweg Thuredrecht / Via Brabantica) vanaf het Brabantse Ossendrecht naar het Vlaamse Antwerpen (2x 16 kilometer)
 • Onderweg maak jij kennis met het Jacobs-dorpje Kapellen
 • Je overnacht twee nachten in het centrum van Antwerpen.  Daarbij heb jij de keuze om in een eigen kamer of in een gedeelde kamer te slapen.
 • Op zondag kun je tijdens een stiltewandeling de stad Antwerpen langzaam zien en horen wakker worden.
 • Tijdens een Pelgrimswandeling door het centrum van Antwerpen maak je kennis met de andere kant van Antwerpen. Onder leiding van een Gids van het Antwerps Gilde horen wij en zien wij wat de rol en geschiedenis is van Antwerpen als pleisterplaats op de weg naar Santiago
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, overnachtingen, veel maaltijden, een aantal treinkaartjes en een paar drankjes zijn inbegrepen.

Wil je uitgerust aan dit weekend beginnen?  Dan is de volgende optie is voor jou:

 • Als je wilt kun je al op donderdag komen:  in dat geval slaap je voorafgaand aan het wandelweekend bij de in de bossen gelegen Volksabdij van Ossendrecht

 

Verblijf

Hotel in Antwerpen: een stille plek in het centrum van Antwerpen

Tijdens dit weekend verblijven wij twee nachten in het centrum van de stad, ongeveer 300 meter lopen vanaf het station Antwerpen – Centraal. We zijn te gast bij een comfortabel stadshotel. De kamers beschikken over een eigen badkamer/toilet. Lakens en handdoeken en een continentaal ontbijt zijn bij de prijs inbegrepen.

Je hebt tijdens dit weekend (voor zover er beschikbaarheid is) de keuze: wil je een eigen kamer met badkamer of deel je liever je ruimte met maximaal 1 andere wandelaar (naar keuze: 2 losse bedden of een 2-persoonsbed)? 

Slapen in Antwerpen: comfortabel alleen of samen in pelgrims-stijl.

Tijdens dit weekend kun je kiezen op wat voor kamer je wilt verblijven:

– een eigen kamer met eigen badkamer.

– een drie-persoonskamer met eigen badkamer die je deelt met 1 andere wandelaar.

Wat je ook kiest, de bedden zijn comfortabel, de gemeenschappelijke ruimtes zijn schoon en lakens, handdoeken en ontbijt zijn inbegrepen.

Van dag tot dag

 Donderdag 2 januari 2020 (keuze-optie):

 • Voorovernachting:        Volksabdij Ossendrecht, 1 -persoonskamer met gedeeld sanitair 
 • Inclusief:                           Lakens, handdoeken, ontbijtbuffet

Wil jij het weekend, net als ik, ontspannen beginnen? Is het voor jou te ver om vrijdag al om 10 uur in Ossendrecht te kunnen zijn?

Je kunt als je wilt op donderdag al vanaf 14 uur inchecken bij een midden in de natuur gelegen overnachtingslocatie: de Volksabdij in Ossendrecht.  In de omgeving van de abdij kun je al een wandeling maken. Bij de abdij is het heerlijk om te eten en/of een drankje te drinken.

Uitgeslapen loop je op vrijdag in 15 minuten naar het cafe waar wij de andere wandelaars zullen treffen.

Vrijdag 3 januari 2020
 • Wandeling   : Ossendrecht – Stabroek – Kapellen  (ong. 16 km)
 • Verblijf          : Hotel, Centrum Antwerpen
 • Verzorging  : Welkomstdrankje met iets lekkers in Ossendrecht, treinkaartje Kapellen-Antwerpen, twee-gangen-keuze-diner 

We ontmoeten elkaar deze vrijdag rond 10.15 uur bij een café in Ossendrecht.  Onder het genot van een kopje koffie of thee met gebak kennis met elkaar.  Na een kort welkomstwoordje starten we met de wandeling.

Vandaag volgen we een oude Pelgrimsroute (Jacobsweg Thuredrecht / Via Brabantica). We lopen grotendeels door België, over bospaden, over kasseien en over andere pelgrimspaden.

Onderweg passeren we na ongeveer 9 kilometer lopen het Vlaamse dorp Stabroek. Een dorp waar we bij het café met de welriekende naam De Neus pauze nemen.

Ons eindpunt van vandaag is het dorp Kapellen. Kapellen is een dorp dat de geest van de camino ademt. In het gemeentewapen neemt de heilige Jacobus een prominente plaats in. En bij de Sint Jacobskerk staat sinds 2012 een modern beeld van deze patroonheilige. Vanaf hier is het nog maar 2140 kilometer naar Santiago!

Na een korte treinreis komen wij vervolgens aan bij ons overnachtingsadres in Antwerpen. Hier hebben we voldoende tijd om ons op te frissen voordat we gaan genieten van het smakelijke drie-gangen-keuze-diner dat wij gaan eten bij een bistro in het centrum van de stad.

Zaterdag 4 januari 2020

 • Wandeling: Kapellen – Ekeren – Antwerpen  (ong. 16  km)
 • Verzorging: Ontbijt, treinkaartje, drie-gangen-keuze-diner, overnachting

Na een rustig ontbijt,  geserveerd bij en door ons hotel,  gaan wij met de trein terug naar kapellen. Op ons wacht het vervolg van de Via Brabantica.

Vanuit Kapellen lopen wij via rustige woonwijken en landbouwgebieden naar Ekeren. Via een omwaterde lusthof in renaissancestijl lopen wij via een merkwaardig natuurterrein en een oud rangeerstation Antwerpen binnen.

Plotseling komen wij vervolgens in de drukte van de havens en ervaren wij de roemrijke geschiedenis van emigranten (destijds genaamd: landverhuizers). Na een horeca-pauze gaan wij vervolgens richting het bourgondische centrum van Antwerpen. Eindpunt van vandaag is de Sint Jacobuskerk, misschien kunnen wij daar zelf even naar binnen en krijgen wij een Jacobsstempel?

Het etappedrankje genieten wij in het centrum van deze op zaterdagmiddag drukke stad. Om daarna op je eigen (of gedeelde) kamer weer even tot rust te komen.

In de avond, het is dan al donker, lopen wij met elkaar de Middeleeuwen tegemoet. In of vlakbij de Pelgrimsstraat worden wij met ontvangen voor een twee-gangen-keuze-diner.

Zondag 5 januari 2020

 • Optioneel:  Stiltewandeling door het ontwakende zondagse Antwerpen
 • Pelgrimswandeling door Antwerpen (2 uur, ongeveer 6 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt,  Gids van het Gilde van Antwerpen, afscheidsdrankje

Voor de liefhebbers is er vanmorgen de optie om, bij het krieken van de dag, mee te lopen tijdens een stiltewandeling (ongeveer 3,5 km) door het op zondagmorgen vrij rustige Antwerpen. Misschien zien wij samen de zon opgaan boven de Schelde? Na deze wandeling staat het ontbijt voor ons klaar.

Na het ontbijt pakken wij onze spullen weer in en nemen wij afscheid van het hostel waar wij deze dagen zo gastvrij ontvangen zijn. Vanaf het hostel lopen wij vervolgens terug naar de ons inmiddels al vertrouwde Jacobskerk.

Bij deze Jacobskerk worden wij ontvangen door een Nederlandssprekende stadsgids van het Gilde van Antwerpen. Met hem of haar maken wij kennis met het spirituele, aan de camino gerelateerde deel van Antwerpen. Tijdens deze wandeling ontdekken wij de nog tastbare sporen, de sterke symbolen en het historische perspectief van pelgrimage. Op tal van plekken in de oude stad onthult de gids een stuk van het boeiende verhaal van de tocht van devote pelgrims, bezielde avonturiers en geketende boetelingen.

Na afloop van deze wandeling zoeken wij met elkaar een cafeetje op. Onder het genot van een drankje nemen wij daar rond 14.00 uur afscheid van elkaar en van deze bijzondere stad.  Vanaf Antwerpen- Centraal reis je vervolgens eenvoudig per trein terug naar Nederland. Als je wilt help ik je daarbij op weg.

Prijs, data en aanmelden

De prijs voor dit pelgrimsweekend is: € 250,00  per persoon (verblijf in een met 1 persoon gedeelde kamer met eigen sanitair) Op de kamer staat een 2-persoonsbed en een 1-persoonsbed) of € 295,00 per persoon (een eigen kamer, eigen sanitair).

De prijs voor de voorovernachting is €60,00 per persoon  (verblijf op een 1-persoonskamer met gedeeld sanitair ( incl. ontbijtbuffet)).

In deze prijs is inbegrepen:
 • Welkomstkoffie/thee met gebak in Ossendrecht
 • 2 overnachtingen  in een 1 of 2-persoonskamer bij een hotel in het centrum van Antwerpen
 • Lakens en handdoeken voor het verblijf in Antwerpen
 • Twee-gangen-keuze-diner op vrijdag
 • 2 x Ontbijt bij het hotel
 • Twee-gangen-keuze-diner op zaterdag
 • 2x een treinkaartje tussen Kapellen en Antwerpen
 • Rondwandeling op zondag langs pelgrimsplekken in Antwerpen o.l.v. een gids van het Antwerps Gilde
 • Afscheidsdrankje in Antwerpen
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding  door mijzelf (of in situaties van overmacht: door een hele goede vervanger)
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg en/of in Antwerpen
 • Lunches
 • Persoonlijke uitgaven
 • Je eigen reiskosten naar Ossendrecht en vanaf Antwerpen.
 • Overnachting bij Volksabdij Ossendrecht in een 1-persoonskamer met ontbijtbuffet: extra kosten per persoon bedragen: €60,00 (voor zover beschikbaar).

Data

Je kunt mee op de volgende data:

Vrijdag 3 januari tot en met zondag 5 januari 2020

Met als optie: voor-overnachting op donderdag 2 januari 2020 in Ossendrecht.

Aanmelden

 • Je kunt je digitaal aanmelden via deze site. Daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats en je geboortedatum nodig.
 • Bij je aanmelding graag aangeven of je gebruik maakt van een voorovernachiting in de Volksabdij van Ossendrecht (indien beschikbaar)
 • Bij je aanmelding graag aangeven: wil je in Antwerpen een eigen kamer of gaat je voorkeur uit naar het delen van een kamer (indien beschikbaar)
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail of telefonisch weten. Ik zal dan het uiterste doen om een andere deelnemer te vinden. Als er een andere betalende deelnemer is  gevonden, krijg je het bedrag dat je reeds betaald hebt vanzelfsprekend terug.

Kleine lettertjes

 • Het maximum aantal deelnemers voor dit weekend is 9 personen.
 • Dit wandelweekend gaat door als er op 15 november 2019 ten minste 6 deelnemers zijn. Als het weekend  vanwege een te gering aantal deelnemers niet doorgaat, hoor je dat uiterlijk op 16 november  a.s. Vanzelfsprekend ontvang je in dat geval het door jou reeds betaalde bedrag volledig terug.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Ik zal dan het uiterste doen om een andere deelnemer te vinden. Als er een andere betalende deelnemer is  gevonden, krijg je het bedrag dat je reeds betaald hebt vanzelfsprekend terug.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers)omstandigheden aanpassingen nodig zijn.
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Lat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This