Camino St. Odulphus

4 dagen wandelen en comfortabel kamperen in Friesland

Maandag 25 juli  2022 – donderdag 28 juli  2022 (vol)

N

Ontspannen

Heb jij zin om ontspannen te lopen door het afwisselende en gastvrije Friese landschap met leuke dorpjes en stadjes?  

N

Ervaren

Wil jij deze Nederlandse Camino ervaren? Wij lopen vanaf Balk, via Gaasterland naar Koudum en Gaastmeer. 

N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. Begeleiding, overnachtingen, een verrassingsactiviteit, het vervoer en alle maaltijden zijn inbegrepen. 

4-daagse wandelreis Camino St. Odulphus, Wat kun je verwachten?

Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. 

Tijdens deze 4-daagse wandelreis lopen wij een aantal etappes van deze Friese Camino. Tijdens dit weekend maken wij ons eigen kamp en verblijven wij op een camping. 

Je maakt onderweg kennis met Friese Pelgrimswegen. Je passeert onder meer de volgende dorpen en steden: Balk, Ruigahuizen, Oudemirdum, It Heidenskip, Koudum en Gaastmeer.  Je ervaart wat het lopen door het weidse land, langs het water, door het bos en de gastvrijheid  met jou doen.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland en ook tijdens de Corona-tijd en gegeven de Corona-maatregelen een pelgrimstocht kunt maken.

Ben jij erbij? 

Wandelweekend Camino St. Odulphus, Vier dagen onbezorgd op pad…

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, gastvrijheid te ervaren en om te onthaasten. Vier dagen waarin (bijna) alles voor je is geregeld……..

 • Je loopt 3 etappes van de Camino St- Odulphus, een Friese pelgrimsroute (ong. 16 – 19 km per dag). Onderweg zijn er stempels van de route beschikbaar.
 • Op 25 juli, Sint Jacobsdag, is er een bij de regio en/of bij het pelgrimeren passende verrassingsactiviteit gepland.
 • Onderweg maak je kennis met andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren.
 • De groep is klein en bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
 • De meeste deelnemers melden zich individueel aan.
 • Er is voldoende ruimte om waar je wilt samen of alleen te lopen.
 • Tijdens deze reis slaap je in een comfortabele 1-persoonstent
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, onder meer alle overnachtingen, maaltijden, taxi-vervoer, begeleiding en een paar drankjes zijn inbegrepen.

Verblijf

Comfortabele en bijzondere overnachtingen

Tijdens deze zomerse reis verblijven wij op een rustige camping in het hart van het Odulphuspad. Op de camping staat voor elk van ons een eigen comfortabele 1-persooins-tent die sfeervol is ingericht, onder meer met een stretcher met luchtmatras, een lampje en elektriciteit.

Voor gezamenlijk gebruik zijn er tafels en zitplekken, als het regent is er een dak.  Kim en Jan van Pippin Hikes/Pippin Foods hebben veel ervaring in het gastvrij ontzorgen van groepen. Voor ons nemen tijdens deze reis zelfs de foodtruck mee.

Toiletten en warme douches zijn voor gezamenlijk gebruik beschikbaar op beperkte loopafstand van ons Odulphus-kampement. De hygiëne-maatregelen ter plekke voldoen ruimschoots aan de Corona-regels.

De route

Camino St. Odulphus

Tijdens deze meerdaagse wandeling lopen wij een aantal etappes van deze Friese Camino. Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Onderweg kun je stempels verzamelen, leuk voor je wandelboekje of je credencial (pelgrimspaspoort).

Van dag tot dag

 Maandag

 • Activiteit       : Verrassingsactiviteit passend bij de regio en/of bij het pelgrimeren 
 • Verzorging   : Welkomstdrankje met lekkers, verrassingsactiviteit, begeleiding, 3-gangen-diner, overnachting

Rond 13.30 uur word je gastvrij ontvangen op de camping. Je tent is al ingericht en staat voor je klaar. De koffie/thee en het lekkers staat op je te wachten. 

Vandaag, op deze Sint Jacobsdag, wordt je na de kennismaking verrast door een passende activiteit. Laat je verwachtingen maar los, je pelgrimsreis gaat hier en nu beginnen. 

  Dinsdag

 • Wandeling: Balk – Oudemirdum (ong. 18 kilometer) 
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, routebeschrijving, begeleiding, 3-gangen-diner, taxi-vervoer naar het beginpunt en vanaf het eindpjunt van de wandeling

De etappe van vandaag draagt de naam ‘Refugium’ (schuilplaats/vluchtelingenopvang). Gaasterland biedt al eeuwenlang plek aan die in de eigen omgeving opgejaagd worden. Ooit waren dit de Hugenoten, van iets recenter datum waren dit Molukkers. Recent zijn  in Balk nog Syrische vluchtelingen opgevangen. ‘If then is now’, dit traject wil duidelijk maken dat ‘vrijheid’ een ‘hoog goed’ is en niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Behalve de tekenen van deze recente geschiedenis in dit gebied is er nog meer. Onderweg kom je langs een losstaande Friese klokkenstoel, de loopt door de bossen van Gaasterland en je maakt kennis met het elfsteden-stadje Balk. 

Bij het eindpunt kun je het museum ‘Mar en klif’ bezoeken. En in het gezellige centrum van Oudemirdum nemen wij op een terras tijd voor het etappedrankje. 

 Woensdag

 • Wandeling:  Oudemirdum – Koudum  (ong. 19 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, 3-gangen- diner, routebeschrijving, begeleidng, overnachting, transfers

Na het ontbijt brengt de taxi ons naar de plek waar wij gisteren gestopt zijn: het centrum van Oudemirdum. Vanaf hier ga je weer op stap, alleen of met elkaar, het is aan jou, alles mag. 

De route van vandaag leidt je via het bosrijke Gaasterland richting het dorp Koudum. De heuvels waar je vandaag overheen loopt, gaven de naam aan dit traject: Tumulus!

 Donderdag

 • Wandeling: Koudum – Gaastmeer (ongeveer 15 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, routebeschrijving, begeleiding, transfer, overtocht met een voetveer, bagagevervoer, afscheidsdrankje, taxivervoer vanaf Gaastmeer naar het station van Sneek

 Nadat wij de bagage hebben ingepakt en na het ontbijt, lopen wij verder over het St. Odulphuspad.

Vanaf Koudum, de taxi zet ons bij het beginpunt af, lopen wij vandaag door een gebied dat eeuwenlang het water het hoofd heeft moeten bieden.  Het traject gaat dwars door de polders van natuurgebied De Wolvetinte, een nieuw natuurgebied waar allerlei vogels graag verblijven. Midden in het water staat daar nu een ulebord, de plek waar de boerderij met de naam Wolvetinte vroeger stond, voordat het gebied onder water is gelopen.

De wandeling gaat daarna verder door It Heidenskip. Bij een stormvloed kwam ook dit gebied grotendeels onder water te staan, van het voormalige dorpje Brandeburen is niet veel over, It Heidenskip is de naam voor wat er over is. 

Het eindpunt Gaastmeer biedt ons een sfeervolle plek om onze wandelreis onder het genot van een drankje en met zicht op het water rond 15.30 uur af te sluiten. Vanaf hier ga je, weer met je bagage, per taxi naar het station van Sneek (inbegrepen).  

Prijs, data en aanmelden

Heb jij zin om om in deze prachtige omgeving vier dagen mee te lopen over de Camino St. Odulphus? Vind jij het fijn om deze route samen met anderen te ervaren? Je bent welkom. De kosten bedragen €475,00 per persoon.

Het maximum aantal deelnemers is 10 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met een lokale specialiteit bij de ontvangst 
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen
 • 1 verrassingsactiviteit op 25 juli (Sint Jacobsdag)
 • 3 overnachtingen in een comfortabele 1-persoons-tent met stretcher en luchtmatras, elektriciteit en een lampje
 • 3 x ontbijt
 • 3 x lunchpakket
 • 3 x 3-gangen-diner
 • Transfers per taxi naar begin- en vanaf eindpunten van de wandeling (op dinsdag, woensdag en donderdag)
 • Overtocht per voetveer op donderdag
 • Bagageververvoer vanaf de camping naar Gaastmeer op donderdag
 • Afscheidsdrankje in Gaastmeer
 • Taxi-vervoer vanaf het eindpunt in Gaastmeer naar het station van Sneek 
 • Verzorging tijdens ons verblijf door Jan en Kim van Pippin Hikes
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf of door een hele goede vervanger

Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:

 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties op de camping en onderweg
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dekens (of slaapzak) handdoek, hoofdkussen
 • Je eigen reiskosten naar het beginpunt (de camping) en vanaf het station van Sneek

Data

Maandag 25 juli 2021 – donderdag 28 juli 2022 (vol)

Wandelen met een groep

De route die wij lopen is niet gemarkeerd. Ik ken de route en wijs je de weg. Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur.  Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen, je krijgt daarvoor een eigen routebeschrijving. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV, om etappes in te korten, tijdens het weekend overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw wandelreis en ik wil graag dat jij  een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens de andere dagen laat je die achter bij de overnachtingsplek. je loopt dus alleen met je dagrugzak.

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de dan geldende Corona-maatregelen in acht. 

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. 

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend brede wandelpaden en de frisse Friese buitenlucht  is van meerwaarde. Slapen doe je in een zeer ruime tent (1 persoon per tent).

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal (per mail) plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, je mobiele nummer, je mail-adres en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • De reis gaat door als er op 1 juni 2022 tenminste 6 aanmeldingen zijn. In het geval dat er onvoldoende aanmeldingen zijn ontvang je 100% van je (aan)betaling retour. 
 • Als de wandeling door ons wegens door ons niet beïnvloedbare omstandigheden geannuleerd moet worden, ontvang je 100% van je aanbetaling (minus €25 administratiekosten) retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn. In dat geval wordt in onderling overleg een alternatief programma gekozen.
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This