Dag 1, Vrijdag 4 november 2022: kennismaking met de Hoge Vlaamse Kempen
Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland en ook in Belgie steeds meer Pelgrimspaden lopen. Het Peerkepad is daar een voorbeeld van. Deze route start je bij het Museum van Naastenliefde in Tilburg. De laatste etappe leidt je naar het klooster van Wittem.
Dit weekend lopen wij drie etappes van deze 160 km lange route. Dit weekend maken wij kennis met nationaal park De Hoge Kempen, met de Geulvallei en met de Maasduinen. Een mooi vooruitzicht, ik verheug mij ook op de ontmoeting met de groep.
Bij het station van Weert druppelen de reisgenoten binnen. Een enkele trein heeft vertaging en toch is iedereen op tijd.
Onder het genot van koffie en verse Limburgse vla maken wij kennis met elkaar. De kruimel-vla is in de groep het populairst. Bij de koffie wordt standaard een glaasje slagroom geserveerd.
Per taxi steken wij de grens over naar het dorpje Lozen. Daar pikken we de route op die genoemd is naar de Tilburger Peerke Donders.
Langs de Zuid Willemsvaart zien wij de herfstkleuren schijnen. 

 De paden die wij lopen zijn grotendeels onverhard.

Zelf neem ik ‘een omweg’. In de tuin van priorij Kllaarland passeer ik dit hek, nieuwe wandelpaden gaan hierachter schuil. Het maakt nieuwsgierig, hier kom ik zeker nog eens terug.

Via deze brug lopen wij naar de overkant van de Zuid-Willemsvaart. We zijn omringd door bloemen, een vrolijk haast lente-rijk gezicht.

Onderweg verbazen we ons over de bloeiende zonnebloemen die omringd worden door de spruiten en boerenkool-planten. De combinatie is bijzonder, de seizoenen lijken de weg kwijt te zijn.

Wij eindigen de wandeling na 15 kilometer lopen op het Vrijthof in Bree. Een plek met een trotse kerk in haar midden.

Bree kende tal van kloosterordes. In 1464 werd vanuit het Franciscanessenklooster Sint-Catharinadal te Hasselt het klooster Onze-Lieve-Vrouw ter Riviere te Bree gesticht.

In 1659 trokken de eerste monniken in het nieuw gebouwde Augustijnenklooster, waaraan tot 1720 werd bijgebouwd. Het klooster werd in 1797 opgeheven, wat hieraan herinnert is de naam van het café waar wij vandaag binnen lopen.

 De (stam)tafel bij café Den Augustijner voor ons klaar. Het café wordt beschreven als ‘een gezellig en spontaan café centraal gelegen op het Vrijthof waar je je eigen
eigen broodjes mag opeten en waar je op een groot scherm naar sport kunt kijken’. Toevallig of niet, als wij er zijn is er op dit grote scherm een documentaire te zien over een wandelreis langs Hadrians’ Wall.cool

De eigenaar heeft in zijn tuin een notenboom, de oogst ligt voor ons klaar en mag gratis worden (mee)genomen.

Ontspannen proosten wij hier met een uniek Belgisch biertje op de aangename kennismaking.

Een mooi begin van een Pelgrimsweekend in de Kempen.

Hotel Beau Sejour: ‘Achter de schermen van onze Pleisterplaats’
Hotel Beau Sejour is de naam van de plek waar wij dit weekend verblijven.
Een plek vol geschiedenis en sfeer. Ooit verbleef hier de gegoede klasse, een plek voor een paar dagen ontspanning tijdens hun reis naar elders.
Het zilveren bestek, de onderborden en de koffiekannen die nog steeds gebruikt worden, stralen deze vergane glorie nog volop uit.
Gastvrij worden wij in dit authentieke hotel ontvangen. De sleutels hangen al klaar.

Via een krakende goed in de was staande houten trap bereiken wij onze eigen kamers. Prima ruimtes, recent gerenoveerd met uitzichten op het kanaal en het bos. Vanaf de buitenkant krijgt je een indruk.

De begane grond is in stijl gerenoveerd en ingericht, art deco- lampen, glas in lood, een serre en een lounge met zeer comfortabele ‘rookstoelen’.
De zoon van de eigenaar zit vol lokale verhalen. De Italiaanse kokkin kookt de sterren van de hemel, elke dag verrast ze ons met 4 zeer smakelijke gangen. De Oekraïense ontbijt-dame zet eindeloos koffie voor ons en is zeer servicegericht.

Een heerlijke plek waar wij ons net als deze vader en zoon gemakkelijk en thuis voelen.

Extra bijzonder is dat het hotel ook het middelpunt van een tv-serie met de naam ‘Beau Sejour’. Ter voorbereiding op deze reis en op dit verblijf heb ik een aantal afleveringen gekeken. Haha, het was hard werken, het voorbereiden van dit deel van de reis, met een dekentje op de bank een hele middag netflixen.
De serie gaat over in het hotel gepleegde fictieve moord. In (de bad)kamer (van) 108 vindt het bloederige drama plaats. Afleveringen lang is het de vraag wie dat waarom heeft gedaan.
Bij onze aankomst verdeelt de zoon van de eigenaar de kamers, hij stopt mij stiekem en gericht een sleutel in mijn hand. ‘Voor jou’ zegt hij ‘de meest bijzondere kamer…’.

En zo komt het dat ik bij het binnenkomen vvan mijn kamer voor de zekerheid toch eerst een blik in mijn badkamer werp.

Helemaal schoon, geen bloedspetter te zien, zelfs het bad is verdwenen. En het uitzicht vanaf het balkon herken ik uit de serie…, hier zie je Corrie, vergelijkbaar balkon, 1 etage hoger….

Dag 2: Zaterdag 5 november 2022: Pollismolen – Beau Sejour (Dilsen)
Met de lunchpakketten in de rugzak gaan wij vandaag weer goed gemutst op stap. De vroege ochtendzon schijnt haar diffuse licht door de bomen.

Wij starten onze route in het natuurgebied Kempenbroek, officieel zijn wij hier in de uitlopers van het dorp Opitter.

We starten bij de Pollismolen. Het terrein rondom de molen heeft in ‘normale tijden’ een moeras-karakter.Het  houten vlonderpad geeft onze voeten houvast en richting.

De Pollismolen was in 1830  nog van hout en leem. Later werd er een stenen molen gebouwd. In 1961 werd de molen stilgelegd en in 1970 is het molenrad door kinderen in brand gestoken. In 1981 werd de molen gekocht door de gemeente Bree. Er volgde een uitvoerige restauratie, waarbij de molen weer in maalvaardige toestand werd gebracht. Tegenwoordig maalt de molen boekweit voor het naastgelegen restaurant.

De weersvoorspelling geeft regen aan. De zon is het daar echter niet mee eens en laat haar kracht ten volle zien en voelen. 

Tussen de lege akkers lopen wij via een wandelpad het bos  tegemoet.

Elk in zijn eigen tempo banjert vervolgens door modder, beklimt heuvels en loopt over de veelal onverharde Vlaamse paden. Regelmatig staan we even stil. Bij manege Volmolen nemen wij een onverwacht uitgebreide pauze. De koffie is er bijzonder lekker, er is voldoende tijd voor een mooie gesprekken en een tweede bakje.

In het routeboekje van het PeerkePad wordt de etappe van vandaag verbonden aan het barmhartige ‘de dorstigen laven’ .
Een tekstje daarover spreekt ons aan:
‘Goedemiddag zei de kleine prins.
Goedemiddag ze de koopman.
Hij verkocht uitstekende dorstlessende pillen.
Men slikt eens per week een pil en voelt nooit meer behoefte aan drinken.
Waarom verkoop je die? vroeg het prinsje.
Het is een grote tijdsbesparing, zei de koopman.
De geleerden hebben het uitgerekend. Je spaart drie-envijftig minuten in de week.
Daar doe je mee wat je wilt.
Als ik drie-envijftig minuten over had, dacht het prinsje bij zichzelf, dan liep ik heel rustig naar een bron.’
(Uit: de kleine pins van Antoine de Saint-Exupery)

Het is stil, heel stil in die bossen. Geen zuchtje wind, geen verkeersgeluiden……Slechts omhuld door het geluid van voetstappen en van het geknisper van de herfstbladeren waar wij doorheen lopen ervaren wij de enorme rust bijzondere gebied.

Gesprekken worden gevoerd, er wordt gelachen. Maar bovenal is er veel rust. De stress van het dagelijks leven is hier snel achter gelaten. Gedreven door de rust loopt iedereen op zijn/haar eigen moment na ongeveer 18 kilometer lopen onze pleisterplaats weer ‘binnen’.
‘Een dag om door een ringetje te halen’, zo zegt een van ons tijdens het drinken van het etappe-drankje. En daar heb ik niets aan toe te voegen …

Dag 3, zondagmorgen 6 november 2022, hotel Beau Sejour

Zondagmorgen. Een goed begin👣
Dag 3: Zondag 6 november 2022: Door de Maasvallei en door het Geuldal
Na een vorstelijk zondags ontbijt steken wij de grens weer over. De kerkdienst in Urmond staat aan de Nederlandse kant van de grens op het punt van beginnen. Best gek om mannen met geweren in de hand de kerk binnen te zien lopen. En niemand die daar gek van op kijkt….
Het blijkt een schuttersgilde te zijn. Vandaag staat in het teken van hun beschermheilige Sint Martinus.
Bepakt en bezakt starten wij vanaf hier met onze laatste etappe van dit Pelgrimsweekend. De sfeer in de groep is ontspannen, alsof wij elkaar al heel lang kennen.
Wat volgt is een kennismaking met een heel mooi stukje Nederland. Wat volgt zijn verdiepte gesprekken en gevulde stilte binnen de groep.

Door de Maasvallei worden wij verrast. De wijdsheid, de ruimte en…de hekken… Het wandelpad is buiten gebruik gezet. De uiterwaarden van de Maas hebben meer ruimte nodig, onze etappe wordt hierdoor zoekend met een omweg 3 km verlengd. Na het passeren van een ongeluks-kapel herpakken wij de route.

Het centrum van het prachtige dorpje Elsloo heeft een hoog Anton Pieck-karakter. 

Maar wellicht nog belangrijker: in Elsloo is de horeca open, de onverwachte koffie smaakt goed en het kpoje geeft te denken.

Langs de Maas en door het Geuldal wordt de route vervolgens mooier en mooier.

En ‘typisch Limburgs’ zien we hier ook de vele ‘groene bollen’. De groene bollen die hangen aan de bijna zwarte kale takken van veel bomen. Dat is de maretak ook bekend onder de veel poëtischer klinkende Engelse naam Mistletoe.

De maretak is een in de winter groenblijvende plant, die leeft op bomen. Een parasiet zou je zeggen, maar volgens deskundigen is het een half-parasiet, omdat deze gast alleen voor het water en de benodigde zouten afhankelijk is van de gekozen onvrijwillig gastvrije boom. Niet elke boom is geliefd bij die maretak. Heel geliefd zijn vooral onder meer populieren, esdoorn en meidoorn.

Over vlonderpaden, olifantenpaadjes en langs de altijd stromende beek voelen de kilometers door de afwisseling en het gezelschap licht.

En wat is er dan nog meer te zeggen? Ik kan het hebben over de mooie gesprekken, over de humor, over het eigen tempo en over een beetje regen.

Over lopen langs de Hemelbeek, door een ravijn en over een berg. Wat is het hier mooi.

Of zal ik iets zeggen over hoe delen vermenigvuldigen werd? Of over de vele paddenstoelen? Of zal ik wellicht toch vertellen over een wonder dat hier 800 jaar geleden plaatsvond?

Wat moet je verder nog vertellen over dag en een weekend waarin we ons bij elkaar, in de omgeving en bij ons verblijf fijn hebben gevoeld.

Een dag en een weekend waarin het leven zich van haar mooiste kanten heeft laten zien. Soms schieten woorden daarvoor tekort. Bij de prachtige basiliek van Meerssen nemen wij tijdens het etappedrankje afscheid van elkaar en van een heel mooi Pelgrimsweekend. Ik zie stralende gezichten, het onderweg zijn heeft elk van ons goed gedaan. Elk heeft op zijn/haar eigen manier stappen gezet, letterlijk maar ook figuurlijk.

Een reis vol humor, inspiratie en overwonnen grenzen. Je kunt samen en alleen meer dan je denkt, ook in het dagelijkse leven. Lieve Reiny, Corrie, Loes, Dennis, Elly, Yvonne en Victor dank voor de prachtige dagen en voor de gedeelde ervaring.
Voor herhaling vatbaar….

Zin om ook een keer een meerdaagse pelgrimswandeling mee te lopen? Via deze link lees je welke wandelingen er in de komende periode gepland zijn. Je bent welkom, ik begroet je graag. 

 

Pin It on Pinterest

Share This