Pelgrimsweekend Maastricht/Wittem/Aken

Drie dagen ontspannen wandelen tussen de heuvels

Vrijdag 5 maart – zondag 7 maart 2021 (nog 3 plaatsen vrij)

N

Ervaren

Wil jij over oude pelgrimswegen van Maastricht naar Aken lopen? 
N

Ontmoeten

 Vind je het leuk onderweg andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren te ontmoeten?
N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie even loslaten. De routes, overnachtingen, pauzeplekken en de meeste maaltijden zijn voor jou geregeld.
Wandelweekend ‘Van Maastricht naar Aken’,  Wat kun je verwachten?

Tijdens deze dagen lopen wij door een groene, heuvelachtige omgeving. We komen langs mergelgroeven, steken de Gulperberg over en gaan via de grens naar het Duitse Aken. We volgen daarbij een eeuwenoude pelgrimsroute en slapen in het bedevaartsdorpje Wittem. 

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland een pelgrimstocht kunt maken

Wandelweekend ‘Van Maastricht naar Aken’,  Ben jij er bij?

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten en om te onthaasten. Genieten van de stilte en van de afwisselende natuur, kennismaken met andere mensen die van ontspannen wandelen houden en (hernieuwd) kennismaken met een pelgrimsroute en met pelgrimeren. 

 • Je maakt tijdens een rondwandeling kennis met Maastricht (7 km)
 • Je loopt op zaterdag en zondag door het rustieke en heuvelachtige Zuid-Limburg (20 en 18 km)
 • Je slaapt 1 nacht in Maastricht en 1 nacht in het bedevaartsdorp Wittem
 • Je hebt de gelegenheid de kapel van het klooster van Wittem te bezoeken
 • Je bezoekt de prachtige Dom van Aken
 • Tijdens de horecapauzes en tijdens de maaltijden ervaar je het bourgondische Limburgse leven aan den lijve
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, veel maaltijden en een paar drankjes zijn inbegrepen

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde driedaagse wandeling bedragen € 295,00  per persoon Het maximum aantal deelnemers is 10 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk. 

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met vlaai in Maastricht
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen (vrijdag, zaterdag en zondag)
 • 1 overnachting in een 5 -persoonsslaapzaal (je deelt die ruimte met max. 3 andere deelnemers) in Maastricht, op indeling (incl. lakens en dekens)
 • 1 overnachting in een hotel in Wittem (1-persoonskamer of indeling in een zeer ruime 2-persoons-suite)
 • 2x ontbijt
 • Lunchpakket op zondag
 • Twee-gangen-keuze-diner op zaterdag
 • Afscheidsdrankje in Aken
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf (of in situaties van overmacht: door een hele goede vervanger)
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Diner op vrijdag
 • Lunch op zaterdag
 • Persoonlijke uitgaven
 • Je eigen reiskosten naar Maastricht  en vanaf Aken.

Data

In 2020 vindt dit weekend op de volgende data plaats:

Vrijdag 5 maart – zondag 7 maart 2021 (nog 3 plaatsen  vrij)

 

Van dag tot dag

 Vrijdag

 • Wandeling : Rondwandeling Maastricht (ong. 7 km)
 • Verblijf : Stay Okay Maastricht
 • Verzorging: Welkomstdrankje met vlaai, overnachting

Maastricht is een van de oudste en gezelligste steden van Nederland. Kerken, stadsmuren, poorten en pleinen vloeien hier moeiteloos samen.

In deze ontspannen omgeving begint het pelgrimsweekend. Rond 14.00 uur ontmoeten wij elkaar bij het station deze bourgondische stad. 

Tijdens een rondwandeling maak je kennis met de stad en met de andere deelnemers aan dit weekend. Wij lopen onder meer langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, het Vrijthof (tijd voor een pauze op een zonnig terras?), De Helpoort, het hofje Sint. Maartenshuizen en de Waterpoort. Vergeet je niet je Pelgrimspaspoort mee te nemen? De kans op een stempel is in deze stad erg groot.

Na de rondwandeling gaan wij naar het overnachtingsadres gelegen aan de Maas. Daar drinken wij ons etappedrankje en maken wij de bedden klaar voor de avond en voor de nacht.

Eten kun je vanavond op ons overnachtingsadres. Of ga je mee naar een Limburgs huiskamerrestaurant? Het is aan jou.

 Zaterdag 
 • Wandeling: Maastricht – Wittem (ong. 20 km)
 • Verblijf: dorpshotel in Wittem
 • Optie: Bezoek aan de Kloosterboekwinkel, bijwonen kringsviering in de kloosterkapel
 • Verzorging: Ontbijt, twee-gangen-keuze-diner, overnachting

De dag start met een uitgebreid ontbijt geserveerd bij en door ons hostel.

Omstreeks 8.30 uur laten wij het hostel achter ons en lopen wij naar de Servaasbasiliek, het startpunt van de ‘Pelgrimsroute Maria Laach’ die wij vandaag gaan volgen.

De Servaasbasisliek is de oudste Pelgrimsplaats in Nederland. Al rond het jaar 400 gingen bedevaartsgangers naar het graf van Sint Servaas. Zij werden opgevangen in een eenvoudige houten kapel. Rond het jaar 800 is gestart met de bouw van de Sint-Servaaskerk. Rondom deze kerk kwam een ‘monasterium’ waar kloosterlingen de zorg op zich namen voor pelgrims.

Vandaag loop je grotendeels over onverharde paden en ervaar je het glooiende Limburgse landschap. Je passeert  onder meer mergelgrotten en een Maria-kapel.  Je wandelt door het dorpje Margraten, langs het kasteel Neubourg en tegen het einde van de wandeling ‘beklimmen’ wij de Gulperberg. Bij het café-restaurant op deze berg nemen wij een welverdiende pauze. 

In de loop van de middag komen wij aan bij het eindpunt van vandaag, het bijzondere bedevaartsdorp Wittem. 

Als je wilt kun je vanmiddag tot 16.30 uur de kloosterboekwinkel die bij het klooster behoort bezoeken. Hier vind je onder meer diverse pelgrims-wandel-gidsen.

’s Avonds eten wij met elkaar bij een restaurant in de nabije omgeving van het klooster. En na het eten heb je de gelegenheid de kringviering in de kloosterkapel bij te wonen. 

Zondag 
 • Wandeling:  Wittem – Aken (ong. 18 km)
 • Bezoek aan de Dom in Aken
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, afsluitend drankje

Vanaf ons overnachtingsadres in Wittem volgen wij deze zondag een oude Jacobsroute die ons via onder meer de dorpjes Wahlwiller, Vijlen en Lemiers naar de Jacobskerk en Domkerk van Aken brengt.

Wij lopen door een groene en afwisselende omgeving. We lopen langs beekjes, passeren bergen (Schneeberg en Benedictusberg) en dalen en lopen langs kloosters, kerken en kapellen. Via het grensdorp Lemiers bereiken wij Duitsland. Aken ligt dan op zienbare afstand binnen ons bereik.

Aken ligt op een kruispunt van pelgrimswegen en is al sinds de Middeleeuwen een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims. In de stad lopen wij langs de Markt en de Jacobskerk. Om ten slotte de Dom te benaderen en te kunnen bezoeken. En als je wilt kun je hier een stempel in je wandelboekje/credencial laten zetten.

Over deze Dom wordt door een pelgrim het volgende geschreven:

 “Er zijn ten noorden van de Alpen vermoedelijk geen gebouwen die kunnen wedijveren met de schoonheid van de Dom van Aken. De kerk is door Kareld de Grote rond 794 als hofkerk gebouwd. Later is er nog veel bijgebouwd maar in de kern is het nog het oude gebouw, van binnen waanzinnig mooi met het fijnste mozaïek bekleed. Stel je voor, twaalfhonderd jaar geschiedenis van de Christelijke bouwkunst verenigd in één gebouw op maar een steenworp afstand van de Nederlandse grens. 

Het mag een wonder heten dat deze Dom de tweede wereldoorlog vrijwel schadevrij heeft doorstaan, want in de rest van de stad zijn toentertijd enorme kraters geslagen.

Het kan bijna niet anders zijn, dan dat Satan zelve, die zijn ziel volgens een duizend jaar oude sage aan de kerk had verkocht, daar de hand in had en aan dat wonder heeft bijgedragen. Hij betaalde ooit een hoge prijs voor deze kerk en wilde dit gebouw kennelijk niet kwijt. 

Hoe dat zat? Dat zat als volgt: In de tiende eeuw wilde het kerkbestuur de kerk eens flink uitbreiden maar er was geen geld. Satan stelde voor om de benodigde fondsen beschikbaar te stellen op voorwaarde dat hij de eerste ziel mocht hebben die de afgebouwde kerk zou binnentreden. Hij verwachtte op deze manier minstens een bisschop te kunnen verschalken. Maar toen het moment van overdracht was gekomen, stuurde men een als kardinaal verklede wolf de kerk in. Toen Satan dat merkte werd hij zo kwaad dat hij driftig de kerk uitbeende, de poort woest achter zich dicht smeet en zijn duim verloor tussen de deursponning. Lekker Au! 

Dat stuk duim, van niemand minder dan de duivel zelf dus, kun je zelf nog altijd betasten door je vinger in een gat in het bronzen deurbeslag te steken.’

 In het centrum van Aken drinken wij bij het oude postkantoor ons afscheidsdrankje. Het weekend zit erop. Vol nieuwe herinneringen, en misschien met een beetje spierpijn van de afgelopen wandeldagen, nemen wij hier afscheid van elkaar. 

Vanaf het NS-station van Aken, je OV-chip-kaart is hier geldig, ga je weer op weg naar waar je naar toe wilt gaan. 

Wandelen met een groep

De route die wij lopen is niet gemarkeerd. Ik wijs je de weg en als je wilt krijg je een route-beschrijving. Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV/taxi’s, om etappes in te korten, tijdens het weekend overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Alles wat je thuis laat is mooi meegenomen, de rest draag je tijdens dit weekend op je rug.

Verblijf

Overnachtingen in Maastricht en Wittem

Tijdens dit weekend slaap je op 2 verschillende plekken.

De 1e nacht slapen wij aan de oever van de Maas vlakbij het centrum van Maastricht. In de recent volledig gerenoveerde StayOkay hebben wij de beschikking over 3 pelgrimskamers. Je deelt een kamer met maximaal 3 andere reisgenoten. De bedden zijn comfortabel, elke kamer heeft eigen sanitair en je hebt de beschikking over een eigen lampje en stopcontact en lakens en dekens zijn aanwezig.

In Wittem verblijven wij bij een zeer comfortabel dorpshotel gelegen naast het klooster. Hier hebben wij de beschikking over 8 1-persoonskamers en 1 zeer royale suite met 2 losse bedden.

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Tot 1 augustus 2020 kun je kosteloos annuleren. Tot 15 september 2020 ontvang je bij annulering 50% retour en bij annulering voor 1 oktober ontvang je 25% retour.
 • Het pelgrimsweekend voor november 2020 gaat door als er op 1 oktober 2020 tenminste 6 deelnemers zijn. Als het weekend wegens te weinig deelnemers wordt geannuleerd ontvang je daarvan uiterlijk op 2 oktober a.s. bericht en ontvang je het hele bedrag retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

 

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de Corona-maatregelen in acht. De overnachtingsplekken waar wij verblijven en de plekken waar wij eten voldoen (ruimschoots) aan de eisen. 

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. 

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend rustige en ruime wandelpaden en de frisse buitenlucht  is zeker ook in deze tijd van meerwaarde.

 

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Lat het mij weten, en stuur mij een bericht.

 

Pin It on Pinterest

Share This