Pelgrimsweekend Zuid-Limburg/Voerstreek/Wittem

Vier dagen ontspannen wandelen tussen de heuvels

Vrijdag 20 november – maandag 23 november 2020 

N

Ontspannen

Heb jij zin om vier dagen lopend stil te staan bij jezelf, te midden van een afwisselende en heuvelachtige omgeving?

N

Ervaren

Wil jij het landschap van Zuid-Limburg en van de Belgische Voerstreek van dichtbij ervaren? 

N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie even loslaten. De routes, overnachtingen, pauzeplekken en de meeste maaltijden zijn voor jou geregeld.

Wandelweekend in Limburg/Voerstreek,  Wat kun je verwachten?

Vind jij het fijn om ter voorbereiding op (of als afronding van) je eigen pelgrimstocht of als onderbreking van een drukke (of juist hele rustige) periode een paar dagen onbezorgd te lopen?

Tegen de achtergrond van het Bourgondische Zuid-Limburgse (en Waalse) leven loop je tijdens dit weekend vier dagen over mooie, vaak heuvelachtige paden. Vier dagen waarin je anderen en jezelf kunt ont-moeten. Vier dagen waarin je nieuwe stappen kunt zetten op je eigen, gedeelde, weg.

Je maakt onderweg kennis met veelal onverharde, oude Pelgrimswegen. Je passeert dorpen en steden met aansprekende namen: Maastricht, Valkenburg, Meerssen, Val Dieu en Noorbeek. Je ervaart wat de heuvels en de pelgrimsplekken met jou doen. En je bent te gast in het pelgrimsdorp Wittem.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland een pelgrimstocht kunt maken.

Ben jij erbij? 

Wandelweekend in Limburg/Voerstreek, Ben jij er bij?

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten en om te onthaasten. Genieten van de stilte en van de afwisselende natuur, kennismaken met andere mensen die van ontspannen wandelen houden en (hernieuwd) kennismaken met een pelgrimsroute en met pelgrimeren. 

  • Je maakt tijdens een rondwandeling kennis met Maastricht
  • Je maakt kennis met diverse pelgrims-routes, waaronder een etappe van het Peerkepad.
  • Je hebt tijd om abdij Val Dieu (bekend van het bier), de abdij van Houthem/Sint Gerlach en de basiliek van Meerssen te bezoeken
  • Tijdens de horecapauzes en tijdens de maaltijden ervaar je het bourgondische Limburgse leven aan den lijve
  • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, veel maaltijden en een paar drankjes zijn inbegrepen

Verblijf

Klooster Wittem: Pleisterplaats voor de ziel

In Wittem zijn wij, nu het nog kan, 2 nachten te gast bij het redemptoristen-klooster, al eeuwen een gastvrije pleisterplaats voor de ziel. Een oase van rust zullen wij hier ervaren. Een bijzondere plek om op de valreep te mogen ervaren: het gastenverblijf van het klooster sluit vanaf maart 2020 haar deuren.

De ruime gastenkamers hebben een praktische inrichting uit de tijd dat de paters alle kamers nog zelf bewoonden. Iedereen die zich thuis voelt in de stilte van het zijn, zal de soberheid en de warmte van de plek waarderen.

Wij hebben tijdens dit weekend de beschikking over meerdere 2-4 persoons-gastenverblijven. Elk gastenverblijf heeft goede een-persoonsbedden (geen stapelbedden) en  heeft een douche, toilet en een wastafel. Lakens, handdoeken en dekens liggen voor ons klaar. 

Stay okay Maastricht: Bourgondisch genieten

Tijdens dit weekend verblijven wij de eerste nacht  bij het Stay Okay-hostel van Maastricht. Dit hostel, met een terras aan de Maas, ligt vlakbij het centrum van Maastricht. Je slaapt in dit hostel op een slaapzaal. De (stapel)bedden zijn comfortabel, lakens en dekens zijn voor jou beschikbaar. Elke kamer heeft eigen sanitair.

Het hostel beschikt over een restaurant/bar, een parkeerplaats en over een terras.

Van dag tot dag

 Vrijdag

  • Wandeling   : Rondwandeling Maastricht (ong. 7 km)
  • Verblijf          : Stay Okay Maastricht
  • Verzorging  : Welkomstdrankje met vlaai,  overnachting

Maastricht is een van de oudste en gezelligste steden van Nederland. Kerken, stadsmuren, poorten en pleinen vloeien hier moeiteloos samen.

In deze ontspannen omgeving begint het pelgrimsweekend. Rond 14.00 uur ontmoeten wij elkaar bij het station deze bourgondische stad. 

Tijdens een rondwandeling maak je kennis met de stad en met de andere deelnemers aan dit weekend. Wij lopen onder meer langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, het Vrijthof (tijd voor een pauze op een zonnig terras?), De Helpoort, het hofje Sint. Maartenshuizen en de Waterpoort. Vergeet je niet je Pelgrimspaspoort mee te nemen? De kans op een stempel is in deze stad erg groot.

Na de rondwandeling gaan wij naar het overnachtingsadres gelegen aan de Maas. Daar drinken wij ons etappedrankje en maken wij de bedden klaar voor de avond en voor de nacht.

Eten kun je vanavond op het terras van ons overnachtingsadres. Of ga je met een aantal reisgenoten liever op zoek naar een restaurantje in de stad? Het is aan jou.

  
Zaterdag 
  • Wandeling: Maastricht – Wittem (ong. 20 km)
  • Verblijf: dorpshotel in Wittem
  • Optie: Bezoek aan de Kloosterboekwinkel, bijwonen kringsviering in de kloosterkapel
  • Verzorging: Ontbijt, twee-gangen-keuze-diner, overnachting

De dag start met een uitgebreid ontbijt geserveerd bij en door ons hostel.

Omstreeks 8.30 uur laten wij het hostel achter ons en lopen wij naar de Servaasbasiliek, het startpunt van de ‘Pelgrimsroute Maria Laach’ die wij vandaag gaan volgen.

De Servaasbasisliek is de oudste Pelgrimsplaats in Nederland. Al rond het jaar 400 gingen bedevaartsgangers naar het graf van Sint Servaas. Zij werden opgevangen in een eenvoudige houten kapel. Rond het jaar 800 is gestart met de bouw van de Sint-Servaaskerk. Rondom deze kerk kwam een ‘monasterium’ waar kloosterlingen de zorg op zich namen voor pelgrims.

Vandaag loop je grotendeels over onverharde paden en ervaar je het glooiende Limburgse landschap. Je passeert  onder meer mergelgrotten en een Maria-kapel.  Je wandelt door het dorpje Margraten, langs het kasteel Neubourg en tegen het einde van de wandeling ‘beklimmen’ wij de Gulperberg. Bij het café-restaurant op deze berg nemen wij een welverdiende pauze. 

In de loop van de middag komen wij aan bij het eindpunt van vandaag. Door de broeders van het klooster van Wittem worden wij als echte pelgrims gastvrij ontvangen.  De verblijfsruimte is hier voor ons al in gereedheid  gebracht. Je bed en de douche staan hier voor je klaar.

Als je wilt kun je vanmiddag tot 16.30 uur de kloosterboekwinkel die bij het klooster behoort bezoeken. Hier vind je onder meer diverse pelgrims-wandel-gidsen.

’s Avonds eten wij met elkaar bij een restaurant in de nabije omgeving van het klooster. En na het eten heb je de gelegenheid de kringviering in de kloosterkapel bij te wonen.

 

Zondag 
  • Wandeling:  Wittem – Noorbeek- Abdij Val Dieux (ong. 22 km, eventueel in te korten tot 12 km)
  • Verblijf: dorpshotel in Wittem Wittem
  • Optie:  Bijwonen viering in abdij Val Dieu
  • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, taxi-vervoer (Val Dieux- Wittem), drie-gangen-keuze-diner

 Het ontbijt vindt plaats in de refter van het klooster. Gezeten op een eikenhouten bankje ervaar je de sfeer van het (vroegere) kloosterleven.  

Vanaf het klooster van Wittem volgen wij deze zondag een bedevaarts-route  die via Noorbeek ons naar de Belgische abdij Val Dieux brengt.

Wij lopen langs stille wandelpaden, door bossen en weiden door het heuvelland van Limburg en van de Belgische Voerstreek. We passeren beekjes, kapelletjes en …. een ijsboerderij.

Na ongeveer 12 kilometer lopen bereiken wij de pelgrimsplaats Noorbeek. Al sinds de middeleeuwen wordt hier de heilige Brigida vereert. De exacte gegevens over het waarom ontbreken, maar het verhaal gaat dat in Noorbeek een besmettelijke veeziekte dankzij de hulp van de heilige Brigida werd beteugeld. De bewoners hebben toen de belofte gedaan om elk jaar deze heilige te vereren door een nieuwe boom te planten. En nog steeds wordt elk jaar een nieuwe mei-den in een nabijgelegen bos geplant. In Noorbeek nemen wij pauze bij de herberg Sint Brigida, een plek waar pelgrims van harte welkom zijn.  En mocht je willen, vanaf Noorbeek kun je met de bus terug naar Wittem.

Vanaf Noorbeek passeren wij al snel en ongemerkt de grens met België. We ervaren de wandelpaden van de Voerstreek en komen in de loop van de middag aan bij de imposante abdij van Val Dieux.

Bij deze abdij heb je, voordat wij met de taxi terug naar Wittem gaan, tijd om foto’s te maken, de kloosterwinkel te bezoeken, een viering bij te wonen en/of het hier gebrouwen Val Dieux-trappisten-bier te proeven. 

In de avond eten wij met elkaar bij een sfeervol restaurant dat vlakbij onze overnachtingsplek ligt.

 

Maandag 
  • Wandeling: Wittem – Meerssen (ong. 20 km)
  • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, afscheidsdrankje

 Vandaag nemen wij alweer afscheid van onze gastheren van het klooster van Wittem. Nadat wij de bagage hebben ingepakt, en nadat je eventueel het ochtendgebed in de Smartenkapel hebt bijgewoond, begeven wij ons op het Peerkepad.

Over deze pelgrimsroute staat geschreven:

‘Wie de Camino naar Santiago de Compostela te lang en te ver vindt, heeft een goed alternatief: PeerkePad. Deze niet gemarkeerde route loopt van Wittem naar Tilburg en verbindt twee pelgrimsoorden met elkaar: die van de heilige Gerardus Majella in Wittem en van de zalig verklaarde missionaris Peerke Donders (Tilburg is zijn geboorteplaats). Deze pelgrimsweg heeft een totale lengte van 165 km.’

Wij lopen vandaag de eerste (of laatste) etappe van dit pelgrimspad.

We lopen door een rustig deel van Zuid-Limburg, langs heilige huisjes (we komen onder meer langs het feeërieke Houthem/Sint Gerlach) , wegkruisen en over deels verharde en deels onverharde paden.

Het eindpunt van vandaag is de imposante basiliek van Meerssen. In deze basiliek hebben zich twee wonderen voorgedaan: het bloedwonder en het broodwonder. De Basiliek is voorzien van prachtige gebrandschilderde ramen van de beroemde Meerssense kunstenaar Charles Eyck. In 1938 heeft Paus Pius XI de kerk tot Basiliek verheven. De pauselijke erkenning als Basiliek is mede te danken aan twee bijzondere gebeurtenissen: het Bloedwonder (oudste mirakel van Nederland, 1222) en het Brandwonder (1465).
Onder de rook van de basiliek drinken wij bij een cafe op de gezellige Markt ons afscheidsdrankje. Het weekend zit erop. Vol nieuwe herinneringen, en misschien met een beetje spierpijn van de afgelopen wandeldagen, nemen wij hier afscheid van elkaar. 

Vanaf het NS-station van Meerssen ga je weer op weg naar waar je naar toe wilt gaan. 

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde vierdaagse wandeling bedragen € 340,00 per persoon (in Wittem deel je dan je kamer met maximaal 1 andere persoon) of € 370,00 (in dit geval heb je in Wittem de beschikking over een eigen kamer). Het maximum aantal deelnemers is 10 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
  • Koffie/thee met vlaai in Maastricht
  • 4 begeleide pelgrimswandelingen (vrijdag, zaterdag, zondag en maandag)
  • 1 overnachting in een gedeelde 3- of 4-persoons-slaapzaal in Maastricht, op indeling (incl. lakens en dekens)
  • 2 overnachtingen in een 1- of 2-persoons kamer in Wittem (met eigen sanitair) 
  • 3x ontbijt
  • Lunchpakket op zondag en maandag
  • Twee-gangen-keuze-diner op zaterdag
  • Drie-gangen keuze-diner op zondag
  • Taxivervoer op zaterdag vanaf abdij Val Dieu naar het klooster in Wittem
  • Afscheidsdrankje in Meerssen
  • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf (of in situaties van overmacht: door een hele goede vervanger)
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
  • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
  • Diner op vrijdag
  • Lunch op zaterdag
  • Persoonlijke uitgaven
  • Je eigen reiskosten naar Maastricht  en vanaf Meerssen.

 

Data

In 2020 vindt dit weekend op de volgende data plaats:

Vrijdag 14 februari – maandag 17 februari 2020 (vol)

Vrijdag 6 maart – maandag 9 maart 2020 (vol)

Vrijdag 20 november – maandag 23 november 2020

 

In 2019 vinden deze weekenden op de volgende data plaats: 

Vrijdag 24 mei tot en met maandag 27 mei 2019 (vol)

Vrijdag 6 september tot en met maandag 9 september 2019 (vol)

 

Kleine lettertjes

  • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum nodig.
  • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
  • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
  • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Tot 1 augustus 2020 kun je kosteloos annuleren. Tot 15 september 2020 ontvang je bij annulering 50% retour en bij annulering voor 1 oktober ontvang je 25% retour. 
  • Het pelgrimsweekend voor november 2020 gaat door als er op 1 oktober 2020 tenminste 6 deelnemers zijn. Als het weekend wegens te weinig deelnemers wordt geannuleerd ontvang je daarvan uiterlijk op 2 oktober a.s. bericht en ontvang je het hele bedrag retour.
  • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
  • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
  • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Lat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This