Pelgrimsweekend Zuid Limburg, 24-27 mei 2019
Dag 1, 24 mei 2019: Maastricht

Op het station van Maastricht herkennen de deelnemers elkaar gelijk: we herkennen elkaar aan de wandelschoenen en goed gevulde rugzakken.

Bij een kop koffie met Limburgse vla stelt een ieder zich verder voor.

Het blijkt weer een mooi samengestelde groep. Er zijn meerdere mensen die dit weekend kennis willen maken met pelgrimeren als voorbereiding op een geplande of gedroomde camino.
En er is een aantal mensen die elk op een eigen wijze al eens eerder op pelgrimspad zijn geweest.

Tijdens de stadswandeling leren wij de stad en elkaar heel soepel wat beter kennen.

Na de avondmaaltijd zegt een van de deelnemers: ik heb mij in tijden niet zo ontspannen gevoeld als vandaag.

Een mooi begin……

Pelgrimsweekend Zuid Limburg

Dag 2, 25 mei 2019: Maastricht – Wittem

Met volle bepakking lopen wij vandaag door het heuvelland van Zuid-Limburg. Over vooral onverharde pelgrimspaden gaan wij stap voor stap, elk in zijn of haar eigen tempo, in de richting van klooster Wittem,onze pleisterplaats voor de komende nachten.

Pauze houden wij in de zon en luwte van kasteel Neubourg.

Een van ons kiest ervoor om haar eigen weg vandaag anders in te vullen, passend bij de situatie die haar deze dagen heeft overvallen.
Een ander loopt voor het eerst met stokken. Een derde ervaart dat je in een groep ook heel goed stil en alleen mag zijn.

Op de top van de Gulperberg kijken wij uit over het dorp Gulpen en wijde omgeving.

De ontvangst bij klooster Wittem is warm en bijzonder. Het eten smaakt goed en in de refter hebben wij een bijzonder treffen met Guus Prevoo, een van de aan het klooster geassocieerde broeders.

Bij de evaluatie aan het eind van de dag krijg ik kippenvel. Een van de deelnemers vertelt met stralende ogen over wat de ontspanning, inspanning en spiritualiteit voor hem vandaag heeft gebracht.

Mij doe dit denken aan een gedicht over de camino.

Leven is op weg zijn
Bergen beklimmen, waden door rivieren
Bloemen plukken bij maanlicht
En ontvangen worden door elkaar

(Jan de Jongh, bewerkt)

Pelgrimsweekend Zuid Limburg
Dag 3, 26 mei 2019: Wittem – Abdij Val Dieu

 Vandaag gaan wij onverhard de grens over. Onderweg passeren wij bedevaartsoord Noorbeek en vanaf daar stijgen en dalen wij de Voerstreek in.

Een prachtige route, on-Nederlands mooi. Een lange route, on-Nederlands pittig. Iedereen loopt ondanks een enkele blaar vrolijk door. De vermoeidheid komt los bij het bereiken van het eindpunt, maar pas nadat we ons hier hebben vast laten leggen.

Ruim 23 km en bijna 500 hoogtemeters later is het eindpunt in zicht. Vermoeid en trots stort iedereen neer op het terras.

In de taxi, in de vorm van een ruime bus, vallen de ogen van enkelen dicht. Ze gaan weer open als de chauffeur bij het naderen van Wittem het nummer ‘Leef’ van Dre Hazes door de speakers laat schallen. De armen gaan omhoog, er verschijnt een glimlach op ieders gezicht. Uit volle borst zingen wij mee

‘Leef alsof het je laatste dag is.’

Pelgrimsweekend Zuid Limburg
Dag 4, 27 mei 2019: Wittem – Meerssen

Enigszins stram en vermoeid zitten wij alweer vroeg aan het ontbijt. De drie voorafgaande wandeldagen zijn voelbaar.
Zullen we met elkaar het eindpunt halen? Een enkeling twijfelt, de groep heeft vertrouwen.

De route is wederom verbazingwekkend mooi, we lopen door weilanden, over een vlonderpad, ldoor bossen, langs grotten en langs de Geul. Tijdens de pauzes worden de verbrande calorieën weer bij gegeten, tijdens het lopen zijn wij steeds meer bij elkaar.

n zeer goede stemming bereikt elk van ons het eindpunt van dit weekend.
Bij het afsluitende etappedrankje blikken we terug. Veel woorden zijn niet nodig, de gezichten (en foto’s) zeggen genoeg. We hebben uitzicht, inzicht, inspanning en ontspanning ervaren. Maar vooral was daar het onderlinge vertrouwen en het respect, ingrediënten voor 4 hele mooie dagen.

 Nelcia, Annick, Bruno, Christine, Jenny, Janny, Tiny en Theo dank dat jullie er bij waren. Ik ben trots op jullie allemaal!! 

Pin It on Pinterest

Share This