Vrijdag 24 juli 2020, Dagwandeling Leerdam

De wandelaars komen vandaag uit alle hoeken van Nederland. Ik hoor woonplaatsen als Kerkrade, Grootebroek (tussen Enkhuizen en Hoorn), Rijswijk, Zaltbommel, Bodegraven en Gorcum.

Iedereen is hier vandaag om een eigen reden: een aantal wandelaars lopen deze route als onderdeel van de alternatieve vierdaagse, zij hopen vanmiddag de Via Gladiola te bereiken. Voor een ander is dit het begin van of onderdeel van de eigen vakantie in eigen land.Diverse mensen komen uit deze omgeving: zij zijn nieuwsgierig naar paden die zij niet eerder liepen.

Allemaal hebben we zin om een dag op stap te gaan.

De wandeling die wij vandaag gaan lopen is een van de mooiste routes. We lopen langs de Linge het glasstadje Leerdam uit. 

 Via de dichtbegroeide uiterwaarden van deze rivier banen wij ons grotendeels over graspaden onze weg.

De route kent een korte en een lange variant. Wij kiezen voor deze laatste. Mooie bonus is dat wij in die variant onszelf met een trekpontje naar de overkant mogen helpen. Het regent inmiddels pijpestelen.

Wij hebben er lol in. Elk van ons trekt aan de touwen, het pontje vaart diverse keren heen en weer. Het geeft een gevoel van spelevaren. 

Spelevaren.

Voel je vrij innerlijk kind

Hier kun je spelevaren

Spelevaren in de regen en wind

Tijdens het lopen zien wij het frisse groen van de natuur. Onderweg staan ook vele planten in bloei.

Lunchen doen wij in het vogelreservaat ‘Klein Hoogland’.  De vele padjes die hier rond-springen maken plaats. Er is ruimte voldoende, de boterhammen en gekookte eieren, meegbrachte yohurt en het fruit smaakt goed. Op de achtergrond horen wij het geluid van de honderden ganzen die hier leven.

Wij lopen vandaag een route met de naam ‘Betuwse moerassen’. Deels doorkruisen wij die over vlonderpaden. Een ander deel trotseren wij de modder.

Onderaan een grasdijk lopen wij in de richting van het dorp Asperen. 

Om even later ons pad met hele nieuwsgierige schapen te delen.

Tijdens het lopen wordt het weer steeds mooier. De regenjassen gaan weer in de rugzak. In t-shirt passeren wij een afgetopte molen. 

Tijdens het lopen wordt het weer steeds mooier. De regenjassen gaan weer in de rugzak. In t-shirt passeren wij een afgetopte molen. 

Eenmaal terug in Leerdam moet ik even schakelen. De winkelstraat is hier heel druk, de stilte van de Betuwse moerassen en de ontspanning van het met elkaar onderweg zijn ligt achter ons. Wij lopen via de Via Gladiola naar het leukste Grand Café van Leerdam. Wij sluiten een prachtdag af bij ‘M’n moeder’.

Heb je zin om deze wandeling ook te lopen? Via deze link vindt je de beschrijving: https://www.mooisteroutes.nl/Routes/668b1131/betuwse-moerassen

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This