Meerdaagse pelgrimswandeling

Dag 1, woensdag 23 februari 2022, Oirschot – De Logt/De Ontdekking (15 km)

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Speciaal voor het Kloosterjaar2021 is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Tijdens deze mini-pelgrimage lopen wij een aantal etappes van dit kloosterpad. Wij lopen etappes 10, 11 en 12, van Eindhoven naar Berkel-Enschot, we mengen deze dagen de etappes een beetje door elkaar. 

Bij café de Beurs in de St. Odulphusstraat van Oirschot treffen wij elkaar. Het café ligt naar goed katholiek gebruik in de schaduw van een imposante kerk. Het gebak is overheerlijk, een goed begin van deze pelgrimsreis.  

De eerste stempel ontvangen wij in het oude gemeentehuis op de Markt. Bij de route hoort een eigen stempelkaart, maar een pelgrimspaspoort of lege bladzijde in een dagboek volstaat ook.
De route van het Kloostperpad is gebaseerd op het wandelknooppunten-netwerk van Brabant. We lopen van nummer naar nummer, het eerste paaltje is al snel gevonden.
Je kunt merken dat het lente wordt. De winterzon is krachtig, de voorjaarsbloemen stralen weer bovengronds. 

We lopen vandaag door de Kampina. Een prachtig natuurgebied, heide, vennetjes en bomen en struiken wisselen elkaar hier af.

Fijn de pauzeplekken die ze hier hebben gemaakt. Meer dan genoeg plek voor ons en onze meegebrachte lunchpakketten. 

Dit fietspad trekt de aandacht, een vrolijke noot in deze verstilde omgeving. 

We wanen ons in het voorjaar. We voelen ons verbonden met de zon..
Het natuurgebied toont zich op zijn mooist, waterrijk, kleurrijk en vogelrijk. We zien en horen onder meer grauwe ganzen, zilverreigers, kolganzen, mezen en roodborstjes. 
Niet al het water is in de vennen terecht gekomen. Langs de randen van het pad houden wij grotendeels droge voeten. 

Bijna droge voeten, net als deze paarden.

Het eindpunt van de wandeling is pannenkekenhuis de Ontdekking. Wij mogen plaatsnemen aan een ronde tafel bij het raam. Eigenlijk was deze gereserveerd voor een kinderfeestje. Maar de jarige is besmet door Corona, sneu. Wij brengen een toost uit op de gezondheid van deze jarige en op elkaar.

Per taxi worden wij met elkaar naar de Pelgrimsherberg gebracht, onze pleisterplaats voor de komende dagen. 

Via de achterdeur van deze oude boerderij/klooster gaan wij naar binnen.

Alwaar we worden ontvangen door de heerlijke etensgeuren die uit de keuken komen, met een warm welkom door Elly en Joost, de gastheer en gastvrouw van deze plek.

 We ervaren hier saamhorigheid…

‘Leven doe je niet alleen, alles is met elkaar verbinden.
Leven doe je niet in afzondering, alles hangt met elkaar samen,
Leven is geen overleven, maar een samenleven.’
(Bron: Bindboek)
Onze wandelschoenen laten wij achter bij de deur. Op sokken maken wij kennis met ons tijdelijke thuis.
Dag 2, donderdag 24 november 2022: Eindhoven – Vessem (24 km)

Tijdens het ontbijt hoor ik van bijna iedereen over een goede nacht.  De omstandigheden waren prima:: een eigen kamer, een overwegend stille omgeving en een vermoeid lijf. Ruim op tijd verschijnt iedereen aan het ontbijt. Met recht een goede start van een nieuwe dag. 

Vanaf voormalig klooster Mariënhage in Eindhoven lopen wij etappe 10 van Ons Kloosterpad. We lopen onder meer langs de Dommel en over wandelpaden rondom Veldhoven.
Ook hier staan de bloemen in volle bloei. 

Bij een Mariakapelletje in Veldhoven staan wij stil. Hier zou een stempel moeten zijn, wij zijn, zo blijkt later, precies 1 dag te vroeg :).

Tegen de voorspellingen in schijnt de zon.
Het loopt voor elk van ons voorspoedig. De snelweg kleurt het pad. De modder kleurt de schoenen.
Onder de indruk zijn wij van de ijsvogel die voor ons stil blijft zitten. Voor mij de eerste keer dat ik deze in de vrije natuur heb gezien.
Elk in zijn eigen tempo banjert door modder, ervaart tegenwind en geniet van de zon. 

Op de brink staat dit kappelletje. Je kunt hier een kaars branden, onder meer om droogte te voorkomen.

En of het door die kaarsen komt weet ik niet. Maar vanaf het kapelletje slaat het weer om. De flinke bui met forse tegenwind aan het einde van de dag maakt ons kleddernat, de laatste kilometers voelen daardoor zwaar.
Het etappedrankje bij cafe de Gouden Leeuw smaakt nat-geregend extra lekker.

Dag 3, vrijdag 25 februari 2022: Oirschot – Vessem (20 km)

Het uitgebreide ontbijt valt opnieuw goed in de smaak en maakt ons wakker.
Met de zelf gesmeerde lunchpakketten in de rugzak stappen wij rond 9.00 uur weer in de taxi. We gaan op weg naar ons startpunt: klooster Nazareth in Oirschot. 

Vanaf Huize Nazareth in Oirschot lopen wij via de Beerze naar de kapel van de Heilige Eik. Op een uitzichttoren kijken wij uit over de Landschotse heide.

We hebben het goed met elkaar, het voelt al zo vertrouwd om met elkaar onderweg te zijn. Het uitzicht is mooi. 

Onderweg nemen wij tijd voor het Processiepark. Volgens de legendes vonden herders hier begin 15e eeuw een Mariabeeld op de oevers van de Beerze. Ze plaatsten het beeldje in een eikenboom. Bewoners namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend was het beeld weer in de eik aanwezig. Het wonder was geschied. Later werd hier een kapel geplaatst en rondom de kapel ligt een klein bedevaartspark. 

Bij een sluisje wachten we op elkaar. 

Omdat we zin hebben in koffie en een warme plek lopen wij een stukje om. In Middelsbeers zit een leuk café, op weg er naar toe staan pijlen naar een verder gelegen pelgrimsplek. Het woekert verlangen aan, de tekens naar Santiago. En tegelijkertijd voelen wij ons onderweg, elk op zijn/haar eigen pelgrimsweg, daarvoor hoef je niet ver van huis te gaan.

De Beerze leidt ons verder in de richting van de Pelgrimsherberg. Wonder boven wonder blijft het droog, de zon zit mee, wellicht komt dat door de kaarsjes die wij in de kapelletjes hebben gebrand?

Bij de Jacobushoeve in Vessem houden wij halt. Helaas is de hoeve zelf op vrijdag gesloten. Gelukkig is de tuin en de stiltekapel altijd open voor bezoekers.

Bij de kleine ‘Cruz de Ferro’ laten veel mensen een steentje achter. Een teken van loslaten en overgave aan de toekomst. Een teken van koesteren en van vooruit willen leven. 

In Cafe de Gouden Leeuw in Vessem worden wij warm ontvangen en staat onze stamtafel klaar voor het etappedrankje. In de Pelgrimsherberg komen de geuren van het avondeten ons al tegemoet.

Het carnaval is hier inmiddels begonnen. Vessem heet nu Struifdonk. Wij wensen ieder een mooi feestje.

Dag 4, zaterdag 26 februari 2022: De Logt/De Ontdekking – Abdij Koningshoeven (15 km)

We worden wakker in een wonderschone wereld. Het heeft gevroren, de rijp zit op het gras en op de bomen. De net opgekomen zon creëert magie.

Na een ontroerend mooi afscheid van Elly en Joost, onze gastvrouw/heer bij de Pelgrimsherberg in Vessem, gaan we weer op weg.

De Oisterwijkse vennen en bossen zijn prachtig. De modder en dus het glibberen en glijden valt reuze mee.

In 2021 is bij het bezoekerscentrum een beeld van Kees Verkade neergezet. Het beeld staat in het teken van de zorgverleners die tijdens de Corona-pandemie in ongunstige omstandigheden zo hard en liefdevol aan het leven van anderen hebben gewerkt. 

Tijdens het lopen voel ik de ontspanning. Luchtige en verdiepende gesprekken gonzen in de groep. Voor ieder is er ruimte om zichzelf te zijn en zichzelf te laten zien of terug te trekken. Kostbaar, deze ervaring, ik voel mij dankbaar hier met deze mensen te mogen lopen. 

Bij een kapel van OLV voor de Vrede houden wij pauze, de actualiteit is ook hier aanwezig. De eergisteren beginnen oorlog tegen de Oeraine lijkt zo ver weg. Het lijden en de onveiligheid van de mensen daar voelt zo dichtbij.

De laatste kilometers van deze route voelen voor mij heel vertrouwd. Hier loop ik regelmatig met groepen, elk jaar begeleid ik in de adventtijd  vanuit abdij Koningshoeven een klooster-reis voor De Wandelmaat.

Bij Abdij Koningshoeven sluiten wij vanmiddag dankbaar af met ons laatste etappedrankje. We toosten op het leven en op elkaar.
Met de woorden die wij vanmorgen hebben ontvangen, nemen wij vervolgens afscheid. Het was mooi. Tot ziens!
Het is niet wat je doet.
Het is hoe je het doet.
Het is niet wat je ziet.
Het is hoe je het bekijkt.
Het is niet hoe het leven is.
Het is hoe jij het leeft.
(M.C. van der Bruggen)
Lieve Jannie, Eugenie, Yvonne, Ida en Els dank je wel dat je erbij was. Deze reis was dankzij jou en jullie een prachtige ervaring. Met elkaar waren wij als pelgrims onderweg. Het was mij een genoegen een paar dagen die weg met jullie te delen.  Lieve Ellly en Joost voor jullie maak ik een diepe buiging. Twee mooie mensen die ons deze dagen in de Pelgrimsherberg warmte en gastvrijheid  aan den lijve hebben doen ervaren.
Je kunt samen en alleen meer dan je denkt, ook in het dagelijkse leven. 

Zin om ook eens mee te lopen? Via deze link vind je dagwandelingen. En je bent welkom om mee te lopen tijdens volgende meerdaagse pelgrimswandelingen. Je bent welkom!

 

Pin It on Pinterest

Share This