Vijf pelgrimsdagen in Groningen en op Schier

Woensdag 24 maart tot en met zondag 28 maart 2021 (vol)

Donderdag 20 mei – maandag 24 mei 2021 (Pinksterweekend, vol)

Tijdens deze goed verzorgde wandeldagen maak je kennis met het Jacobspad, met het eiland Schiermonnikoog en met de stad Groningen. Slapen doe je in een dorpshuis, je bagage wordt voor je vervoerd.
Ben jij erbij?

Op Pelgrimspad in het hoge noorden. Wat kun je verwachten?

Je loopt tijdens deze comfortabele en goed verzorgde reis een aantal hele verschillende, afwisselende (pelgrims-)routes.

Via stempelposten en pleisterplaatsen loop je in de sporen van pelgrims. We volgen het Jacobspad door het Hoge Land. 

Tijdens een stadswandeling maak je kennis met de door mij zo geliefde stad Groningen.Op Schiermonnikoog ervaar je de rust en ruimte van een auto-luw waddeneiland.

Een prachtige omgeving om in het najaar of tijdens het begin van de lente het pelgrims-gevoel te beleven. Een mooie kans om opnieuw of voor het eerst kennis te maken met een pelgrimswandeling, met het Grunninger Laand en met andere liefhebbers van ontspannen wandelen. 

Ben jij erbij?I

Op Pelgrimspad in het hoge noorden. Ben jij erbij?

  

 • Vijf wandeldagen, gemiddeld lopen wij 16 km per dag (inkorten is in overleg mogelijk)
 • Comfortabele overnachtingen in een B&B (1-persoons-kamers)
 • Kleinschalig:  6 – 10 deelnemers
 • Je ontmoet andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren
 • Je hebt de mogelijkheid om een dag ‘over te slaan’ of in te korten
 • Veel is inbegrepen: overnachtingen, ontbijt,  lunch-pakketten, 3x een 2-gangen-diner, vervoer, overtocht naar Schiermonnikoog, een paar drankjes en begeleiding tijdens de volle 5 dagen

Verblijf en data

B&B in een dorpshuis

Je verblijft en slaapt tijdens deze dagen in het tot B&B omgetoverde dorpshuis van Pieterburen.

Wij hebben de beschikking over eenvoudige 1-persoonskamers en over een klein aantal 2-persoonskamers (losse bedden). Het sanitair is in voldoende mate aanwezig op de gang. Meerdere keren per dag worden deze ruimtes schoongemaakt. 

Lakens en handdoeken, het dagelijkse ontbijt en een dagelijks door jezelf samen te stellen lunchpakket zijn bij de prijs inbegrepen. Ook de meeste diners bij restaurants in de omgeving (en 1x een door onze gastvrouwen van de B&B huisgekookt diner) zitten in de prijs.

Data:

 • Donderdag 22 tot en met maandag 26 oktober 2020 (vol; geannuleerd wegens Corona-maatregelen)
 • Woensdag 24 maart tot en met zondag 28 maart 2021 (vol)
 • Donderdag 20 mei tot en met maandag 24 mei 2021 (Pinksterweekend, vol)

De kosten

De prijs voor deze 5-daagse comfortabele en verzorgde wandelreis is:

€495,00 per persoon (1-persoons-kamer)

€450,00 per persoon (met 1 persoon gedeelde kamer (beperkt beschikbaar))

 In deze prijs is inbegrepen:

 • Welkomstkoffie/thee met iets lekkers
 • 4 overnachtingen in een eenvoudige 1-persoons-kamer (of naar keuze: 2-persoonskamer)
 • 4x ontbijt
 • 4x lunchpakket
 • 3x diner (waarvan 1x op Schier)
 • Vervoer naar begin- en eindpunten van de wandelingen (7 transfers)
 • Bagagevervoer (1 transfer)
 • Overtocht Lauwersoog – Schiermonnikoog (retour)
 • Indien gewenst: buskaartje Schier – veerpont
 • Afscheidsdrankje in Groningen
 • Bezielende voorbereiding en begeleiding  door Irene (of door een hele goede vervanger)
Niet inbegrepen:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Lunch op de 1e dag
 • Diner op de 1e dag
 • Persoonlijke uitgaven
 • Eventuele kosten bagagekluis in Groningen
 • Je eigen reiskosten van en naar Groningen
 • OV-kosten Groningen – Pieterburen op dag 1
 • Reis- en annuleringsverzekering 

De wandelingen

Dag 1
 • Stadswandeling Groningen (ong. 7 km)

We ontmoeten elkaar rond 11.30 uur bij het NS-station van Groningen. Onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers maken wij kennis met elkaar. Na een kort welkomstwoordje gaan wij op stap. Je loopt vandaag naar keuze met of zonder je eigen bagage. 

Tijdens de stadswandeling maak je kennis met een aantal markante plekken van de mij zo geliefde stad Groningen. Vanuit het monopoliespel ken je de namen De Grote Markt, de Herenstraat en het A-kerkhof. Vandaag maak je ook kennis met het Peerd van Ome Loeks, de Martinitoren, de A-kerk, een aantal hofjes en met de Prinsentuin. 

Met de trein/bus reizen zijn wij aan het eind van de middag naar ons overnachtingsadres. Een B&B in het knusse Pieterburen. 

Dag 2

 • Jacobspad etappe 1: Uithuizen – Zeerijp (ong. 19 km) 

Bij de Jacobs-kerk van Uithuizen zie je het al: hier begint een pelgrimsroute. Een eerste pelgrimsstempel is hier beschikbaar, een telefoontje met de stempelaar is daarvoor genoeg.

Deze eerste etappe van het Jacobspad brengt ons via de Menkemaborg dwars door de weilanden en over een bruggetje bij het dorpje Oldenzijl. Door het Hoge Land loop je daarna steeds verder naar het zuiden. Waar je ook kijkt, je hebt altijd het zicht op de dorpen en kerktorens in de omgeving. 

Het eindpunt van vandaag is de Jacobskerk in het liefelijke Groningse dorpje Zeerijp. Misschien mag je hier zelf je stempel zetten?

Dag 3

 • Jacobspad etappe 2: Zeerijp – Ten Boer (ong. 18 km) 

Door de tuin van de koster, over kerkepaden en over wierden pakken wij de route weer op. Deze etappe leidt ons door het pittoreske Garrelsweer en door de dorpjes Eenum en Wittewierum. Dit laatste dorp zal de lezers van Emo’s reis niet onbekend in de oren klinken. Abt Emo stichtte hier in het begin van de 13e eeuw een klooster met de naam Bloemhof. Hij kreeg echter een conflict met de bisschop van Münster over de eigendom van de kerk bij het nieuwe klooster. Hij besloot naar Rome te lopen om deze kwestie voor te leggen aan de paus. Op de fundamenten van het klooster staat nu een kerkje dat omringt wordt door schots en scheef staande grafzerken.

Onderweg zul je merken dat in het Groningse land naast de vele kerken ook veel molens te zien zijn. In natuurgebied Hoeksmeer staat poldermolen Meervogel. De picknicktafel die bij de molen staat biedt ons een  fijne pauzeplek. 

Een afwisselende route met als eindpunt het dorp Ten Boer.

Dag 4

 • Dagwandeling Schiermonnikoog (ong. 15 km) 

Schiermonnikoog, in de volksmond liefkozend genoemd ‘Schier’, is een prachtig wandel-eiland. In de Middeleeuwen was dit eiland een uithof (klooster) van het cisterciënzer klooster Claerkamp (betekenis: ‘mooi schitterend veld’) De monniken droegen witte kappen. De lekenbroeders droegen grijze pijen. Zo ontstond de naam van het eiland: ‘schier’ betekent grijs en ‘oog’ is hetzelfde als ‘eiland’.

 Met de boot laten wij ons vanaf Lauwersoog naar het auto-luwe eiland varen. Onderweg kun je wellicht zeehondjes zien, ze liggen vaak te rusten op zandplaten in de Waddenzee.

Eenmaal aangekomen zul je het merken. De lucht en sfeer is hier anders dan op het vasteland. Hier adem je stilte, hier zie je rust. Tijdens de wandeling maak je kennis met het bos, de duinen, het dorp, met de door de monniken ingepolderde landbouwgrond en met het strand. 

Na de wandeling eten wij op een authentieke plek in het dorp van Schier onze avondmaaltijd. 

Dag 5

 • Jacobspad etappe 3: Ten Boer – Groningen (ong. 20 km)

Tijdens de laatste wandeldag pakken wij de Jacobsroute weer op. Wij lopen vanaf Ten Boer door dorpjes met namen als Thesinge en Noorddijk. Op diverse plekken zien wij sporen van oude kloosters. Via het bevrijdingsbos en langs het Kardingemeer lopen wij via het Noorderplantsoen de stad weer in.

Vanaf hier is het nog 845 uur lopen naar Santiago de Compostela, een mooi vooruitzicht voor een andere keer. Voor ons zit het erop. Na een gezamenlijk drankje in het centrum van de stad nemen wij omstreeks 16.30 uur alweer afscheid van elkaar. Met je eigen auto of met het OV ga je vanaf hier, weer verenigd met je bagage, terug naar waar je naar toe wilt gaan.

Aanmelden

 • Je kunt je digitaal aanmelden door een mail te sturen: info@opstapmetirene.nl  Graag in de mail vermelden je naam, adres en woonplaats, je mailadres, mobiele nummer en je geboortedatum.  
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.

Wandelen met een groep 

De routes die wij lopen zijn deels gemarkeerd. Ik wijs je de weg en als je wilt krijg je een kopie van de route-beschrijving. Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV/taxi’s, om etappes in te korten, tijdens de wandeldagen overleg ik deze graag met je. Of wil je liever een hele wandeldag overslaan? Ook dat is mogelijk. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw wandel-reis en ik wil graag dat jij tijdens deze Pelgrims-dagen een goede ervaring hebt.

En je bagage? Daarover geen zorgen. Als je wilt kun je die op de eerste dag  in een kluisje op het station van Groningen achterlaten. Op dag 2-4 kun je je spullen achterlaten op het overnachtingsadres. Op dag 5 wordt de bagage naar het eindpunt vervoert. Je loopt dus alleen met je dag-rugzak. 

Kleine lettertjes

 • Het maximum aantal deelnemers voor deze vijfdaagse wandelreis is 8 personen.
 • Deze reis gaat door als er voor op 1 oktober 2020 (najaarsreis) of op 1 maart 2021 (voorjaarsreis) of op 1 april (pinkster-reis) ten minste 6 deelnemers zijn.  Zowel de voorjaarsreis als de pinksterreis hebben inmiddels voldoende deelnemers.  
 • Als de wandeling vanwege de Corona-maatregelen door ons wordt geannuleerd kun je kiezen: ofwel je ontvangt het door jou reeds betaalde bedrag (minus €25 administratiekosten) terug of je kunt omboeken naar een andere reis.
 • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, je mobiele telefoonnummer, mailadres en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Tot 15 februari 2021/1 april 2021 kun je kosteloos annuleren. Tot 1 maart 2021/15 april 2021 ontvang je bij annulering 50% retour en bij annulering voor 5 maart 2020/1 mei 2021 ontvang je 25% retour.
 • Tijdens deze wandelreis nemen wij de op dat moment geldende Corona-maatregelen in acht. Onderlinge afstand, hygiëne-maatregelen en eventuele andere door de overheid gegeven adviezen worden tijdens deze reis gevolgd.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid. Een reis- en annuleringsverzekering is aan te raden.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

 

Pin It on Pinterest

Share This