4-daagse wandelreis ‘Lopend stilstaan bij de Huijberg’

Meerdaagse wandeling (met overnachtingen in het gastenhuis van de broeders van Huijbergen)

Vrijdag 30 augustus 2024 – maandag 2 september 2024 (NIEUW, nog voldoende plek)

N

Wandelen

Tijdens deze reis maak je al lopend kennis met de Brabantse Wal, met het  stiltegebied de Kalmthoutse Heide en met Bergen op Zoom en omgeving.  

N

Vertragen

 Je leeft mee in het ritme van de leefgemeenschap De Huijberg. Je verblijft op een eigen kamer in het gastenhuis van het klooster van de broeders van Huijbergen. 

N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. De routes, overnachtingen en het bagagevervoer is voor jou geregeld. Tijdens deze reis hoef je niks. En tegelijkertijd mag je alles.

Meerdaagse wandeling ‘Lopend stilstaan bij De Huijberg’.  Wat kun je verwachten?

Tijdens deze meerdaagse wandelreis maak je lopend kennis met een natuurgebied waar je grenzeloos zult genieten. 

Over veelal onverharde paden verken je vanaf ons vertrekpunt Bergen op Zoom het dynamische natuurgebied Brabantse Wal/Kalmthoutse heide. Dit is een waterrijk gebied waar heide, bossen, landduinen en vennetjes alle ruimte krijgen. Wij lopen deze dagen deels in het Nederlandse deel. En natuurlijk verkennen wij ook het Belgische deel. 

Gastvrij word je aan het eind van elke dag ontvangen door bewoners van leefgemeenschap De Huijberg, een plek met aandacht voor aarde en adem. Ons gastenverblijf is onderdeel van het klooster van de broeders van Huijbergen. Hier heb je een eigen kamer.

Tijdens deze dagen maken wij kennis met deze plek en met haar bewoners. Je bent welkom om als je wilt  deel te nemen aan vieringen/meditaties die onderdeel uitmaken van het leven van de broeders en van de leefgemeenschap. De bijzondere kloostertuin is voor ons toegankelijk.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarbij je overnacht in een eigen kamer, een oase van rust en aandacht op de grens van Nederland en België. 

‘Lopend stilstaan bij De Huijberg’.  Ben jij er bij?
 • Deze wandelreis start bij het station van Bergen op Zoom en eindigt in het centrum van Huijbergen. Beide plekken zijn met het OV goed bereikbaar. In de reisbrief krijg je tips.
 • Je loopt tijdens deze reis een aantal zeer afwisselende routes in de omgeving van Bergen op Zoom/Huijbergen/Kalmthout. Per dag loop je tussen de 7 en 21 kilometer. 
 • De reis is kleinschalig en persoonlijk en is er voldoende ruimte om samen of alleen te lopen. De meeste mensen komen alleen.
 • Je slaapt in het gastenhuis van het klooster van Huijbergen. Hier heb je een eigen kamer.
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, alle (vegetarische) maaltijden en een paar drankjes zijn inbegrepen.
 • Er is tijd en aandacht om kennis te kunnen maken met de plek waar wij verblijven en met haar bewoners (de broeders en de mensen van de leefgemeenschap).
 • Hou jij van ontspannen wandelen en maakt deze reis je nieuwsgierig? Meld je dan aan, je bent zeer welkom.
 • Wandelbegeleiding door een ervaren pelgrim/begeleider: Victor Hooftman.

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde vierdaagse wandeling bedragen € 445,00  per persoon. Het aantal deelnemers voor deze reis is beperkt tot maximaal 12 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met iets lekkers in Bergen op Zoom
 • 4 begeleide wandelingen
 • 3 overnachtingen in een eigen kamer (1-persoonsgebruik). Alle kamers hebben eigen sanitair.
 • Bagagevervoer op de eerste dag
 • 3x ontbijt
 • 2x lunchpakket
 • 3x warme vegetarische en biologische avondmaaltijd in het gastenhuis
 • Transfer naar het beginpunt van de wandeling op dag 3
 • Toegang tot het Wilhelmieten-museum
 • Bezoek aan de kloostertuin
 • Afsluitende gezamenlijke vegetarische lunch
 • Lakenpakket/handdoeken
 • Toeristenbelasting
 • Administratiekosten
 • Bezielende voorbereiding en coördinatie door Irene of door een hele goede vervanger
 • Wandelbegeleiding door Victor Hooftman, een zeer ervaren wandelaar/pelgrim
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties in het gastenhuis en onderweg
 • Lunch op de eerste dag
 • Persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld in de kloosterwinkel)
 • Je eigen reiskosten vanaf je huis naar Bergen op Zoom en vanaf Huijbergen weer terug naar je eigen huis.

Data

Deze meerdaagse wandeling vindt plaats op de volgende data:

Vrijdag 30 augustus – maandag 2 september 2024 (nieuw, voldoende plek)Meer informatie/aanmelden

 

Van dag tot dag

 Dag 1, Vrijdag 30 augustus 2024

 • Wandeling : Bergen op Zoom – Huijbergen (ong. 15 km) 
 • Verblijf : Gastenhuis De Huijberg
 • Verzorging: Koffie/thee met iets lekkers, diner, bagage-vervoer, begeleiding, gelegenheid om aan de meditatie mee te doen, kennismaking met bewoners van de leefgemeenschap

Rond 10.30 uur uur staat de koffie/thee met lekkers in het centrum van Bergen op Zoom voor je klaar. Nadat je je bagage hebt afgegeven, gaan wij op stap. We verlaten de stad en lopen via de GR12 in de richting van ons gastenverblijf. 

Aan het eind van de middag worden wij gastvrij ontvangen door de bewoners van de Huijberg. In het gastenhuis wacht je kamer (en een heerlijke douche) al op je.

IJe zult merken dat de hier vers bereide maaltijd je na een dag lopen extra goed zal smaken. 

.Tijdens een kop thee leren wij de plek en de bewoners waar wij te gast zijn op een ontspannen manier beter kennen. En natuurlijk is er voldoende tijd om alleen of met elkaar te ontspannen na deze inspirerende eerste dag.

  Dag 2, Zaterdag 31 augustus 2024

 • Wandeling: Brabantse wal  (ong. 17 km)
 • Verblijf: Gastenhuis De Huijberg
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, begeleiding, diner,  overnachting, gelegenheid om aan de meditatie(s) mee te doen, kennismaking met de broeders van het klooster

 Na het ontbijt gaan wij weer op stap. Vandaag  verkennen wij de Brabantse Wal. Dit natuurgebied is onderdeel van het Grenspark Kalmthoutse Heide. We lopen langs vele vennetjes, we staan stil bij een fruitplukkershuisje en we klimmen en dalen over de zandstuwingen op de grens van Brabant en Zeeland.  Je wandelt verder langs het Groote Meer, het Kleine Meer, Kortenhoeff en door de Abdijbossen. Tijdens deze gevarieerde wandeling loop je vrijwel helemaal over onverharde paden.

De wandeling sluiten wij af waar wij zijn begonnen: het gastenhuis van De Huijberg. Het etappedrankje is na deze wandeling welverdiend. 

‘s-Avonds eten wij weer in het gastenhuis. Over de geschiedenis van het klooster en over het dagelijks leven gaat een van de broeders na het eten met ons in gesprek. Fijn om te horen waar en bij wie wij te gast zijn.

Dag 3, Zondag 1 september 2024

 • Wandeling:  Kalmthoutse heide (ong. 21 km)
 • Verblijf: Gastenhuis De Huijberg
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, begeleiding, diner, gelegenheid om de vesper bij te wonen, transfer naar het beginpunt

Vandaag ga je de grens over. De wandeling voert ons naar en door een van de mooiste natuurgebieden van België. We lopen door een gebied waar heide, stuifduinen en vennetjes de vrije hand hebben gekregen. Vele vogels, onder meer de Wulp, hebben hier hun broedplaats. Zeldzame planten zoals de kleine zonnedauw en veenpluis voelen zich hier thuis. Vanaf de uitkijktoren krijg je een goed zicht op de uitgestrektheid van dit stilte-gebied.

Hollanders zijn hier zeer welkom. Een van de horeca-gelegenheden heeft speciaal voor hen een verklarende woordenlijst gemaakt. Ik krijg nu al trek!

Verklarende woordenlijst voor ‘Ollanders’ die Taverne De Heihoeve bezoeken:
– Krieken = kersen
– Cécémel = Chocomel
– Broodje smos met ham en/of kaas = broodje gezond met ham en/of kaas
– Broodje gezond = broodje met alleen rauwkost
Smossen betekent in het Vlaams en het Brabants knoeien, een goede naam dus voor een broodje gezond dat je zonder knoeien niet op kunt eten!
Cappuccino is in België met slagroom!

 Eindpunt van de wandeling is de je inmiddels bekende en vertrouwde gastenhuis. De geuren van de maaltijd komen je bij aankomst al tegemoet.

Dag 4, Maandag 2 september 2024
 • Wandeling: Rondwandeling door de kloostertuin en door omgeving van Huijbergen (ong. 7 km)
 • Verzorging: Ontbijt, bezoek aan het Wilhelmieten-museum, gelegenheid om bij de ochtendviering aanwezig te zijn, begeleiding, afsluitende gezamenlijke lunch 

 Vandaag blijven wij dichtbij huis.

Na het ontbijt verkennen wij de grote kloostertuin en horen wij de verhalen die daar zijn te vertellen.

Tijdens een bezoek aan het Wilhelmieten-museum maken wij kennis met het gerestaureerde oude poortgebouw van het klooster. Hier kun je rondlopen door de zes zalen. Hier vind je onder meer herinneringen aan de werken van de broeders van Huijbergen.

En natuurlijk gaan wij ook nog aan de wandel. De laatste kilometers van deze reis lopen wij In de omgeving van Huijbergen, het voelt al een beetje als thuis. 

Tijdens een afsluitende lunch nemen wij de tijd voor een ontspannen afscheid. Vol van nieuwe herinneringen ga je vanaf hier rond 14 uur vanaf hier weer naar huis.  

Wandelen met een groep

Wat kun je verwachten van het wandelen met een groep? Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen. Daarnaast is het mogelijk om een wandeldag in te korten of in zijn  geheel over te slaan en een vrije dag bij het gastenhuis te ervaren. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens deze mini-pelgrimage laat je die achter. Je loopt alleen met je dagrugzak.

Verblijf

De Huijberg in Huijbergen

Deze dagen zijn wij te gast bij een pleisterplaats voor pelgrims. Wij zijn te gast bij de leefgemeenschap De Huijberg in Huijbergen, een plek om op adem te komen. In het gastenhuis, onderdeel van het klooster van de broeders van Huijbergen, heb je de beschikking over een eigen eenvoudige, ruime kamer. 

Het hart van het gastenhuis wordt gevormd door de gemeenschappelijke ruimten. En daarvan is de eetzaal de belangrijkste. Hier ontmoeten de bewoners en de gasten elkaar bij de maaltijd. Hier ontstaan gesprekken en gaan werelden open. Bij toerbeurt helpen wij bij het tafeldekken en/of bij de afwas. Een mooie gelegenheid om elkaar op een andere manier te leren kennen.

Voor een genoeglijk kopje thee of koffie, gezellige gesprekken, een lekker glaasje van het een of ander, is hier voldoende ruimte. 

De vegetarische maaltijden worden dagelijks vers door bewoners van de leefgemeenschap voor ons bereidt. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische  producten uit de omgeving. 

Als je wilt kun je tijdens het verblijf deelnemen aan een aantal meditaties en/of vespers. En natuurlijk is er ruimte de kloosterwinkel te bezoeken.

Achter het gastenhuis ligt een  voor ons toegankelijke kloostertuin met daarin onder meer een moestuin en een labyrint. 

Kleine lettertjes

 • Aanmelden doe je per mail (info@opstapmetirene.nl) : graag in  de mail vermelden de naam van de reis, je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Meer hierover lees je bij de algemene voorwaarden.
 • De wandeling gaat door als er op 1 juni 2024 ten minste 6 aanmeldingen zijn. Bij te weinig aanmeldingen krijg je je geld volledig retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Al nieuwsgierig?

Via deze link lees je het wandelverslag van deze reis in 2023. 

Pin It on Pinterest

Share This