Even voorstellen

‘Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft.’  

Leuk dat je mij wat beter wilt leren kennen.

Misschien heb je mij al eens zien lopen? Die kans is best groot, heel regelmatig ben ik lopend onderweg op een Nederlands of buitenlands Pelgrimspad.

Mijn eerste stappen op de camino

Mijn eerste kennismaking met een ‘echt’ pelgrimspad vindt plaats in het jaar 2000. In het voorjaar van dat jaar maak ik, samen met mijn man, voor het eerst kennis met een camino, een pelgrimsroute naar Santiago. Met een veel te zware rugzak (17 kilo!!) en vrijwel ongetraind starten wij net onder Maastricht, in het Belgische Vise. Ruim 2000 kilometer te gaan tot Santiago. Dat appeltje ga ik wel even schillen. Toch?

Ruim 5 maanden later komen wij, na vele moeizame en in toenemende mate ook vele voorspoedige dagen, met een op alle fronten lichtere rugzak aan in Santiago. Een ervaring voor het leven rijker.

En sindsdien ben ik besmet met het camino-virus, een virus dat nog erfelijk blijkt te zijn ook. Samen met man en kinderen hebben wij in de jaren 2013 -2017 diverse camino’s in Frankrijk, Spanje en Portugal gelopen. In mijn eentje loop ik vanaf 2016 vrijwel elk jaar een (deel van) een oude pelgrimsweg in de richting van Santiago de Compostela en Finisterre.

Het vervolg: Pelgrimswegen in Nederland, België en Duitsland

Vanaf eind 2016 organiseer  en begeleid ik groepswandelingen over pelgrimspaden in Nederland, België en Duitsland. Deze activiteit is geboren vanuit een oproepje op facebook: ‘Wie heeft er zin om de eerste etappe van het Pelgrimspad samen met mij te lopen?’ En tot mijn verrassing bleek de behoefte groot: vele wandelaars/pelgrims blijken op zoek naar wandelmaatjes/mede-pelgrims met wie zij ontspannen op stap kunnen gaan.

Tussen eind 2016 en begin 2019 heb ik samen met anderen al heel wat dichtbij gelegen pelgrimswegen mogen lopen. Ik noem er een paar: Walk of Wisdom, Gelukkigerwijspad, Jacobsweg Thuredrecht, het peerkepad en het Jabikspaad. Stuk voor stuk mooie wegen. Pelgrimswegen die smaken naar meer…….

 

OpStap met Irene

Na het lopen van alweer een camino ruil ik mijn baan, ruim 25 jaar ben ik werkzaam geweest als manager binnen profit- en non-profit-organisaties, begin 2018 in voor een nieuw paar wandelschoenen. Ik kwalificeer mij in 2018 via het IVOR tot reisleider, ik rond in 2018 een opleiding tot professioneel (team)coach af.

Ik ben er klaar voor: ik ga ‘OpStap met Irene’.

Vanuit ‘OpStap met Irene’ (en voor andere wandel-organisaties) organiseer en begeleid ik op onregelmatige basis met veel passie diverse dagwandelingen, meerdaagse wandelingen en pelgrimsreizen.

Samen met een groepje bestaande maximaal 11 (meerdaagse wandelingen) / 15 (dagwandelingen) liefhebbers van ontspannen wandelen ga ik, 12 maanden per jaar, weer of geen weer, op pelgrimspad.

 

Wat mag je van mij verwachten?

Mijn kracht is mijn humor, mijn rust, mijn nuchterheid en mijn organisatie-vermogen. Voor mij is het belangrijk dat elke wandelaar onderweg de ruimte vindt en krijgt om zichzelf te kunnen zijn. Lopen in je eigen tempo, ruimte om te ruiken, voelen, horen en zijn op de manier die bij jou past. Onderweg is er ruimte voor een goed gesprek, gezamenlijke pauzes, voor het delen van ervaringen en voor een glaasje wijn (na afloop van de wandeling). 

Steeds meer wandelaars weten mij te vinden. Veel van hen komen, na een eerste altijd wat spannende kennismaking, regelmatig terug. Diverse wandelaars hebben tijdens wandelingen van ‘OpStap met Irene’ wandelmaatjes gevonden met wie ze op weg zijn gegaan naar Santiago of met wie ze in Nederland samen verder lopen. Reacties van mensen die met mij OpStap zijn gegaan vind je hier.

Nieuwsgierig naar meer?

Mijn liefde voor ontspannen wandelen en pelgrimeren deel ik via wandelverslagen, blogs en tijdens wandelingen ook de komende tijd weer graag met jou en met andere wandelaars.

Fijn vind ik het om daarbij steeds weer nieuwe en oude bekenden te ontmoeten.

Nieuwsgierig geworden? Zin om een keer mee te lopen, met mij samen te werken of om tijdens het drinken van een kop koffie met mij kennis te maken?

Laat het mij weten, ik ontmoet je graag.

 

Tot ziens, ergens onderweg.

 

Irene Kapinga

Pin It on Pinterest

Share This