4 dagen Ons Kloosterpad/Pelgrimsherberg

4-daagse minipelgrimage  (met overnachtingen in de Pelgrimsherberg van Vessem)

Donderdag 13 januari – zondag 16 januari 2022 (geannuleerd)

Woensdag 23 februari – zaterdag 26 februari 2022 (nog 3 plaatsen vrij)

N

Ervaren

Wil jij kennismaken met een nieuwe pelgrimsweg en met het Brabants kloosterleven?

N

Ontmoeten

 Vind je het leuk onderweg andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren te ontmoeten?
N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. De routes, overnachtingen, transfers  en maaltijden zijn voor jou geregeld.
Meerdaagse wandeling Ons Kloosterpad. Wat kun je verwachten?

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Speciaal voor het Kloosterjaar2021 is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Tijdens deze mini-pelgrimage loop je een aantal etappes van van dit Kloosterpad. Onderweg maak je kennis met de spiritualiteit van deze omgeving. En je maakt van binnenuit kennis met de pelgrimsherberg in Vessem.  

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland een pelgrimstocht kunt maken

Ons Kloosterpad.  Ben jij er bij?
 • Deze wandelreis start bij Klooster Nazareth in Oirschot en eindigt bij abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot
 • Je loopt tijdens deze reis vanaf Berkel Enschot via Oirschot naar Eindhoven. Wij volgen de etappes 10, 11 en 12 van Ons Kloosterpad. Per dag loop je tussen de 10 en 23 kilometer). Om praktische redenen loop je de etappes ‘in omgekeerde volgorde’.
 • Je loopt door een afwisselend landschap en maakt kennis met het Brabants Kloosterleven.
 • De reis is kleinschalig en persoonlijk en is er voldoende ruimte om samen of alleen te lopen. De meeste mensen komen alleen.
 • Transfers van en naar het overnachtingsadres zijn inbegrepen
 • Je slaapt in de Pelgrimsherberg in Vessem.
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, alle maaltijden en een paar drankjes zijn inbegrepen.
 • Tijdens deze dagen worden de dan geldende Corona-regels aangehouden.

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde vierdaagse wandeling bedragen € 425,00  per persoon Het maximum aantal deelnemers voor deze reis is beperkt tot maximaal 7 personen,, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk. 

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met iets lekkers in Oirschot
 • 4 begeleide pelgrimswandelingen langs Ons Kloosterpad (etappe 10, 11 en 12)
 • 3 overnachtingen op een 1-persoonskamer of op een met max. 1 persoon gedeelde kamer in de Pelgrimsherberg in Vessem
 • 3x ontbijt
 • 3x lunchpakket
 • 3x warme avondmaaltijd in de Pelgrimshoeve
 • 2 consumpties per avond
 • Transfers per taxi op dag 1, 2, 3 en 4
 • Afscheidsdrankje bij abdij Koningshoeven
 • Bezielende voorbereiding en coördinatie door Irene of door een hele goede vervanger
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Lunch op de eerste dag
 • Persoonlijke uitgaven
 • Je eigen reiskosten naar Oirschot en vanaf Berkel Enschot
 • Aanschaf van het Bindboek. Dit is het inspiratieboek/routeboek dat bij Ons Kloosterpad hoort. Het is aan te raden (maar niet noodzakelijk) om deze aan te schaffen. Na je aanmelding stuur ik je daarvoor een link. 

Data

Deze meerdaagse wandeling vindt plaats op de volgende data:

Donderdag 13 januari – zondag 16 januari 2022 (geannuleerd)

Woensdag 23 februari – zaterdag 26 februari 2022 (nog 3 plaatsen vrij)

 

Van dag tot dag

 Dag 1, woensdag 23 februari 2022

 • Wandeling : Oirschot – De Logt (ong. 14 km) 
 • Onderweg: Klooster Nazareth, Karmel Blijendaal, De Sppordonkse Watermolen
 • Verblijf : Pelgrimshoeve Vessem
 • Verzorging: Koffie/thee met iets lekkers, diner, routebeschrijving, begeleiding, transfer vanaf De Logt naar de Pelgrimsherberg, overnachting, 2 consumpties in de avond

Rond 11.30 uur uur staat de koffie/thee met lekkers in het centrum van Oirschot voor je klaar. Na de kennismaking gaan wij op stap. Wij lopen vandaag het eerste deel van etappe 12 van Ons Kloosterpad. Het vertrekpunt, tegelijkertijd onze eerste stempelpost, is Klooster Nazareth. Vanaf daar lopen wij vandaag naar het buurtschap De Logt. Een afwisselende route van ongeveer 14 kilometer.

Eten en slapen doen wij vanavond in het Pelgrimsherberg in Vessem. We laten ons verrassen door het door de gastvrouw/gastheer gemaakte diner. In de avond hebben wij de beschikking over de gezellige huiskamer. 

  Dag 2, donderdag 24 februari 2022

 • Wandeling: Eindhoven – Vessem  (ong. 23 km)
 • Onderweg: Lambertuskerk, grafheuvels, Kapel onze Lieve Vrouw in’t Zand, Gennerper watermolen, Claraklooster, natuurgebied ‘In Toterfout’
 • Verblijf: Pelgrimshoeve Vessem
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, transfer naar Eindhoven, routebeschrijving, begeleiding, diner, 2 consumpties, overnachting

 Na het ontbijt worden wij naar voormalig klooster Mariënhage in Eindhoven gebracht. Vanaf hier lopen wij etappe 10 van Ons Kloosterpad.  Onderweg bezoeken wij onder meer het bezoekerscentrum ‘In Toterfout’, we lopen door de bossen en langs de Dommel. 

‘s Avonds eten wij weer in de de Pelgrimsherberg. Met elkaar praten wij na, en ontspannen wij door de gezelligheid en door de rust.  

Dag 3, vrijdag 25 februari 2022
 • Wandeling:  Oirschot – Vessem (ong. 20 km)
 • Onderweg: Processiepark Heilige Eik, Landgoed Baes en een uitkijktoren
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, transfer naar ‘Oirschot, routebeschrijving, begeleiding, diner, 2 consumpties in de avond, overnachting 

Per taxi reizen wij na het ontbijt naar het beginpunt, het klooster Nazareth in Oirschot. Vanaf hier lopen wij etappe 11 van Ons Kloosterpad. Onderweg nemen wij tijd voor het Processiepark. Volgens de legendes vonden herders hier begin 15e eeuw een Mariabeeld op de oevers van de Beerze. Ze plaatsten het beeldje in een eikenboom. Bewoners namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend was het beeld weer in de eik aanwezig. Het wonder was geschied. Later werd hier een kapel geplaatst en rondom de kapel ligt een klein bedevaartspark. 

 Eindpunt van de wandeling is de je inmiddels bekende en vertrouwde Pelgrimsherberg. De geuren van de maaltijd komen je bij binnenkomst al tegemoet.

Dag 4, zaterdag 26 februari 2022
 • Wandeling:  De Logt – Abdij Koningshoeven (ong. 11 km)
 • Onderweg: Jacobushoeve, Cruz de Ferro, Kapel Onze Lieve Vrouw de Vrede Bezoekerscentrum natuurmonumenten, het Galgeven, Abdij Koningshoeven
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, transfer naar De Logt, routebeschrijving, begeleiding, afsluitend drankje bij abdij Koningshoeven

Als je wilt kun je vanmorgen voor ons vertrek meelopen naar de tuin van de Jacobshoeve in Vessem. Daar vind je onder meer een stiltekapel en een replica van het Cruz de Ferro, de plek waar je op de Camino en tijdens deze wandelreis je steentje kunt achterlaten.

In de loop van de morgen nemen wij afscheid van de gastheer/gastvrouw van de Pelgrimsherberg. Per taxi reis je naar het beginpunt van de route. Vanaf hier loop je in alle rust de laatste kilometers van deze reis. Je passeert onder meer het Galgeven en de Kapel Onze Lieve Vrouw de Vrede.  

 In de tuin van abdij Koningshoeven heb je de gelegenheid om de Kloosterwinkel te bezoeken. Bij het bij het klooster behorende Proeflokaal van La Trappe nemen wij onder het genot van een drankje rond 15.00 uur afscheid van elkaar en van deze mooie wandeldagen.

Vanaf de bushalte bij abdij Koningshoeven vervolg je je pelgrimstocht naar huis. 

Wandelen met een groep

Wat kun je verwachten van het wandelen met een groep? Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen, als je wilt toon ik je de richting en loop je je eigen weg. Daarnaast is het mogelijk om een wandeldag in te korten of in zijn  geheel over te slaan en een vrije dag bij de Pelgrimshoeve te ervaren. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens deze mini-pelgrimage draag je die tijdens de wandelingen op dag 1 en dag 4 zelf. Op dag 2 en 3 (de langste wandeldagen) kun je veel achterlaten op het overnachtingsadres.

Verblijf

Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem

Deze dagen zijn wij te gast bij een bijzondere locatie, de Pelgrimsherberg in Vessem. Op de website staat in een paar woorden wat dit is:

… een voorbereidingsplek, een bijzondere overnachtingsplaats, een eindpunt voor pelgrims,
een ontmoetingsplek voor teruggekeerde pelgrims, een rustpunt op je levenspad.’

De Pelgrimsherberg is gevestigd in een typische langgevelboerderij. In Brabant zeggen ze: Aachterum is’t kermis. Daarmee bedoelen ze dat de voordeur alleen bedoeld is voor de dokter en de pastoor. Iedereen komt gewoon door de achterdeur binnen.

De herberg heeft een grote tuin die helemaal door bomen omgeven is. In de tuin vind je een labyrint, een aantal kunstwerken die met pelgrimeren te maken hebben en een richtingaanwijzer voor vele pelgrimsroutes. De rest van de wereld wordt hier aan het oog onttrokken.

Voor pelgrims is er een grote eet- en zitkamer beschikbaar. Aan de hoeve is ook een stiltekamer gebouwd. Daar mag je tijdens de verblijf ook gebruik van maken.

De Pelgrimsherberg beschikt over eenvoudige maar nette één- en tweepersoons kamers op de bovenverdieping. De indeling van de kamers wordt door de gastheer/gastvrouw gedaan, laat je daarin dus maar verrassen. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Alle kamers hebben wel een wastafel. Voor ons zijn er lakens, dekens, kussens, handdoeken en een washandje beschikbaar. Het gebruik van een eigen slaapzak wordt op prijs gesteld.  Indien nodig en in overleg doet het gastheer/gastvrouw de was voor je. 

                          

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de Corona-maatregelen in acht.

Tijdens het wandelen en op de andere momenten nemen wij de 1,5 meter afstandsregel in acht. En tijdens de vervoersmomenten draagt elk van ons een mondkapje.

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. Omdat wij op meerdere momenten een taxi delen en omdat het mogelijk is dat er een kamer gedeeld wordt, is het voor deze reis voor de gezondheid van de gastheer/gastvrouw en van onze eigen gezondheid van belang dat je op het moment van deelname volledig gevaccineerd bent of een recente, minder dan 48 uur voor de reis afgenomen, negatieve Corona-testuitslag kunt laten zien.

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend rustige en ruime wandelpaden en de frisse buitenlucht  is zeker ook in deze tijd van meerwaarde.

Bereikbaarheid

Deze wandeling begint in Oirschot en eindigt in Berkel-Enschot. Beide plaatsen zijn met OV bereikbaar. Kom je met de auto? Dan kun je deze naar keuze bij het begin- of eindpunt parkeren.  

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Meer hierover lees je bij de algemene voorwaarden.
 • De reis gaat door als er op 15 januari 2021 ten minste 5 aanmeldingen zijn. 
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Meer lezen?

— Meer lezen over Ons Kloosterpad? Dat kan via deze site.

–  Alvast een voorproefje van een aantal etappes? Bij de wandelverslagen lees je over etappe 1, 2, 4 en 15. 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This