Wandel-2-daagse ‘Pelgrimeren in West-Brabant’

Bos, basiliek en bedevaartsplaatsen.

 

N

Lopen

Heb jij zin om het jaar met een ontspannen wandelreisje te beginnen?

N

Ervaren

 Wil jij kennismaken met en slapen en eten bij een eeuwenoude abdij? 

N

Ont-moeten

Tijdens deze dagen is er ruimte om te ont-moeten.  

2-daagse wandelreis ‘Pelgrimeren in West-Brabant’,  Wat kun je verwachten?

‘Je loopt tijdens deze dagen door de bosrijke omgeving van Rucphen en door het landelijke gebied in de omgeving van Oudenbosch. Onderweg houden wij halt bij een aantal bekende en minder bekende bedevaartsplaatsen. Hoogtepunten zijn het verblijf in de voormalige abdij en het bezoek aan de parels (incl. de basiliek) van Oudenbosch. 

Wandelweekend ‘Bos, basiliek en bedevaartsplaatsen’,  Ben jij er bij?
 • Je loopt 2 hele verschillende wandelingen (10 en 21 km)
 • We slapen in de abdij, daar heb je de beschikking over een 1-persoonskamer.
 • Een ontbijtbuffet, een lunchpakket en een met lokale ingrediënten bereid 3-gangen-diner is inbegrepen.
 • De groep bestaat uit max. 11 personen, de meeste mensen komen alleen, contact is snel gelegd.
 • Je hebt tijd voor een bezoek aan de basiliek van Oudenbosch. Dit is een imposante replica van de Sint Pieter in Rome.
 • Wij bezoeken onderweg onder meer de kapel van de heilige van de hopeloze zaken en een replica van een Lourdesgrot.
 • Diverse drankjes en iets lekkers voor bij de koffie/thee zijn inbegrepen.
 • Zowel de abdij als beide wandelroutes bieden veel rust en ruimte. 
 • De twee dagen zijn georganiseerd en worden begeleid door mij (Irene).

Prijs, data en aanmelden

De kosten voor deze vrijwel volledig verzorgde tweedaagse wandelreis bedragen € 180,00  per persoon Het maximum aantal deelnemers is 11 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met iets lekkers
 • 2  wandelingen (10 en 20 km)
 • Drankje (wijn, bier of fris) bij de abdij
 • Een zoveel mogelijk met lokale ingrediënten bereid 3-gangen-diner
 • Overnachting in een 1-persoonskamer met eigen sanitair in abdij Bovendonk
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • Lunchpakket op de tweede dag
 • Afscheidsdrankje 
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf (of in situaties van overmacht: door een hele goede vervanger)
Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Lunch op de eerste dag
 • Persoonlijke uitgaven
 • Je eigen reiskosten van/naar Hoeven en van/naar de wandeling op dag 1

Data

In 2021 vindt deze 2-daagse reis op de volgende data plaats:

Zaterdag 9 januari – zondag 10 januari 2021 (geannuleerd)*

Dinsdag 2 maart – woensdag 3 maart 2021 (nog 3 plaatsen vrij)* 

* Let op: vanwege de corona-maatregelen is het de bedoeling dat je met je eigen auto naar het beginpunt komt. Als je geen beschikking hebt over eigen vervoer, neem dan voordat je je aanmeldt even contact met mij op.

Van dag tot dag

Zaterdag 9 januari 2021/Dinsdag 2 maart 2021

 • Wandeling : Rondwandeling door het Rucphense Bos (ong. 9 km)
 • Verblijf : 1-persoonskamer in de abdij
 • Verzorging: Koffie/thee met lekkers, bezoek aan een Lourdesgrot, etappedrankje in de abdij, 3-gangen-diner, overnachting

Om ongeveer 10.30 uur treffen wij elkaar vandaag bij abdij Bovendonk. Onder het genot van een kop koffie of thee met iets lekkers maken wij kennis met elkaar. Met je eigen auto rijd je vervolgens naar het beginpunt van de wandeling. Je maakt al lopend kennis met een zeer afwisselend bos- en heidegebied dat ontstaan is in de laatste ijstijd. De geur van de dennenbomen, het ruime zicht over de heide en de geluiden van vallende blaadjes en takken bieden ontspanning. De gehele route is onverhard, waar vind je dat nog in Nederland?

Op de terugweg naar de abdij bezoek je een processiepark met een replica van de Lourdesgrot. Een hele levendige plek, al is het maar door de vele kippen en hanen die hier ‘wonen en werken’.

Slapen doe je bij een voormalige abdij. Deze is tegenwoordig in gebruik als hotel. In een aparte vleugel is een priesters-opleiding gevestigd.

De dag sluiten wij af met een smakelijk 3-gangen-diner die geserveerd wordt in een eigen ruimte voor onze groep, misschien wel in de voormalige refter van de abdij. Op je kamer heb je daarna alle ruimte om de rust verder te ervaren. 

Zondag 10 januari 2021/Woensdag 3 maart 2021

 • Wandeling: Abdij Bovendonk – Oudenbosch – abdij Bovendonk (ong. 21 km)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, bezoek aan Oudenbosch,  afscheidsdrankje

Omstreeks 8.45 uur laten wij de abdij achter ons en lopen wij via omwegen naar Oudenbosch. We wandelen onder meer door Zegge om daar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Zeg te bezoeken. Ook lopen wij langs Bosschenhoofd, waar zich bij de kerk een kapel bevindt die is gewijd aan de Heilige Clemens Maria Hofbauer, patroon van Hopeloze Zaken.

Wie het centrum van Oudenbosch binnenloopt wordt overweldigd door de veelheid aan religieuze gebouwen. Vooral vanwege de “Sint Pieter” (de Basiliek van H.H. Agatha en Barbara) wordt de plaats ook wel het Rome van de Lage Landen genoemd.

Je hebt tijd om de basiliek te bezoeken en zelf te ervaren wat deze prachtige ruimte met je doet. Ook is er ruimte om het parelpad te lopen, deze leidt je langs een aantal andere prachtige gebouwen in Oudenbosch (ongeveer 1 km).

Vanaf Oudenbosch is het nog maar een klein uurtje lopen naar ons beginpunt. Bij de abdij nemen wij onder het genot van een drankje rond 16.00 uur afscheid vol van nieuwe herinneringen afscheid van elkaar.

Wandelen met een groep

De route die wij op de eerste dag lopen is gemarkeerd. Op de tweede dag ontvang je van mij een routebeschrijving en een kaartje. Als je het wilt, of als het wegens de Corona-maatregelen nodig is, loop je dan alleen of in een klein groepje de prachtige route. Zelf loop ik mee, ik ben altijd in de buurt. Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur. Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV/taxi’s, om etappes in te korten, tijdens het weekend overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw ‘weekend’ en ik wil graag dat jij tijdens het ‘weekend’ een goede en veilige ervaring hebt. En je bagage? Die laat je achter. Je loopt met alleen een dagrugzak. 

Verblijf

Abdij Bovendonk

Tijdens deze wandel-2-daagse verblijven wij in Abdij Bovendonk. Deze abdij ligt in een zeer groene omgeving. Al vanaf 1282 leven en werken monniken en priesters op deze plek. De stilte van hun gedachten en gebeden is hier voelbaar en hoorbaar. In de kloostergangen hoor je bij wijze van spreken hun voetstappen nog lopen.

Het huidige kloostergebouw staat er sinds ongeveer 1905. Het is in neo-gotische stijl ontworpen door de bekende architect Pierre Cuijpers. Nog steeds heeft deze abdij de functie als klein-seminarie, een plek waar priesters worden opgeleid. Sinds 1995 heeft het gebouw ook de functie van zeer comfortabel hotel. Met het geld dat daarmee binnenkomt wordt het pand en de omliggende landerijen in stand gehouden voor de toekomst.

Tijdens deze dagen slaap en eet je in het hotelgedeelte van het klooster. Indien mogelijk krijg je ook de gelegenheid de bibliotheek en kapel te bezoeken.    

Corona-maatregelen

Ik vind de gezondheid en het welzijn van elk van ons en van iedereen in onze omgeving van het grootste belang. Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de geldende Corona-maatregelen dan ook volledig in acht.

Deze wandelreis loopt door rustige gebieden. Buiten is het eenvoudig mogelijk om ten allen tijde afstand te houden van elkaar en van andere mensen. 

De overnachtingsplek waar wij verblijven en de plekken waar wij eten voldoen (ruimschoots) aan de eisen. Je hebt tijdens deze reis de beschikking over een eigen 1-persoonskamer met eigen sanitair. Als groep eten wij in een eigen ruimte aan tafels van 2 personen, waarbij tussen een ieder ten minste 1,5 meter afstand aanwezig is.

Tijdens het wandelen en op de andere momenten nemen wij de 1,5 meter afstandsregel in acht. Indien nodig lopen wij in kleine groepjes.

Dringend advies aan elke deelnemer is om met eigen vervoer te komen en ook de eigen auto te gebruiken naar het startpunt van de wandeling op dag 1. 

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. 

Gegeven deze kaders is er tijdens deze reis en in deze omgeving voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend rustige en ruime wandelpaden en de frisse buitenlucht  is zeker ook in deze tijd van meerwaarde.

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, mobiel telefoonnummer en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten. Tot 15 december 2020/15 januari 2021 kun je (met aftrek van €25 administratiekosten) kosteloos annuleren. 
 • Indien de wandelreis wegens Corona-maatregelen door ons geannuleerd moet worden, ontvang je het gehele bedrag, met aftrek van €25 administratiekosten, retour.
 • Deze wandel-2-daagse gaat door als er ten minste 6 aanmeldingen zijn,
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-)omstandigheden aanpassingen nodig zijn.
 • Het is mogelijk dat het bezoek aan de basiliek wegens een uitvaart of andere besloten gelegenheid niet te bezoeken is. Dat is helaas vooraf niet te voorzien of te voorkomen. 
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Lat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This