Comfortabel pelgrims-weekend

‘Vanuit Abdij Rolduc’

Drie dagen ontspannen wandelen op de grens van Duistland en Nederland 

Vrijdag 13 – zondag 15 augustus 2021 (weer 1 plek vrij

N

Drie dagen ontspannen wandelen

Je loopt tijdens dit weekend drie dagen over Nederlandse en indien mogelijk Duitse wandelpaden. De wandelafstanden zijn 10 -25 km per dag. De omgeving kenmerkt zich door de vele kastelen en door de meanderende beekjes.

N

Kennismaken met abdij Rolduc

Onze standplaats is abdij Rolduc. een oase in het Limburgse landschap. Tijdens een speciale rondleiding door deze abdij kom je op plekken die voor anderen gesloten blijven.
N

Comfortabel ont-moeten

Het hele weekend, incl. overnachtingen, alle maaltijden, vervoer onderweg en begeleiding is voor je geregeld. Je loopt zonder bagage en je slaapt op een eigen kamer en je maakt indien mogelijk kennis met de pelgrimsstad Aken. 

Wandelweekend ‘Vanuit abdij Rolduc’:  Wat kun je verwachten?

Droom jij over of ben jij bezig met de voorbereiding voor je eigen camino ?
Of wil je je ervaring met een gelopen camino delen met anderen die van ontspannen wandelen/pelgrimeren houden?

Dan is dit verzorgde Pelgrimsweekend iets voor jou

Met elkaar lopen wij dit weekend over Nederlandse en waar mogelijk Duitse wandelpaden. Aan de Nederlandse kant van de grens maak je kennis met Vaals en met natuurgebied de Craneweyer.

Vlak over de Duitse grens zie en voel je aan alles dat je in het buitenland zit. In het dal van de Worm zie je spectaculaire hoog- en laagverschillen, snoezige Duitse huisjes en rotspartijen. Hier voelen de ijsvogel en de bever zich thuis. 

Indien mogelijk bezoeken wij tijdens dit weekend de stad Aken.  ‘Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot wandelen, de kathedraal biedt rust en stilte, de pelgrim is hier welkom.’ 

Wandelweekend ‘Vanuit abdij Rolduc’, Ben jij er bij?

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten en om te onthaasten. Genieten van de afwisselende natuur, kennismaken met andere mensen die van ontspannen wandelen houden en (hernieuwd) kennismaken met Limburg en Duitsland en met pelgrimeren. 

dit weekend biedt jou:

 • Een ongedwongen en ontspannen pelgrims-weekend met afwisselende wandelingen
 • Lopen met slechts je dagrugzak
 • Sfeervolle historische overnachtingsplek
 • Goede verzorging: smaakvolle maaltijden, een rondleiding, vervoer tijdens het weekend en nog veel meer is inbegrepen
 • Een kleine groep, 6-10 personen
 • De meeste wandelaars komen alleen, onderweg is contact snel gelegd
 • De mogelijkheid om kennis te maken met en ervaringen te delen over de camino
 • Je kunt samen lopen en er is ruimte om alleen (in stilte) te lopen
 • Het tempo is ontspannen, gemiddeld lopen wij 4-5 kilometer per uur, regelmatig nemen wij pauze
 • Stempels voor in je credencial of wandelboekje
 • Begeleiding door een rustige, bevlogen camino-loopster. Zij heeft veel ervaring in het begeleiden van groeps-wandelreizen.

Kortom dit is en afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars de grens tussen Nederland en Duitsland ervaart en indien mogelijk overschrijdt. 

Ben jij erbij? 

   

  Verblijf

  Abdij Rolduc, een oase op de grens van Nederland en Duitsland

  Tijdens dit weekend verblijven wij 2 nachten bij abdij Rolduc. Deze voormalige abdij heeft een geschiedenis van ruim 900 jaar en is gelegen op de grens van Nederland en Duitsland. Het complex ligt midden in het groen. De stilte van de natuur is vanuit je kamer goed te horen. 

  Je slaapt en eet bij deze abdij. En tijdens dit weekend maak je tijdens de speciaal voor ons verzorgde rondleiding kennis met ruimtes en verhalen die voor anderen verborgen blijven.

  Je bezoekt tijdens de rondleiding onder meer:

  • de Abdijkerk
  • de Crypte
  • de Rococo-bibliotheek
  • de bisschopszaal 

  Verzorging
  Drie dagen comfortabel ontspannen en ont-moeten

  Tijdens dit weekend word jij voor alle praktische zaken ontzorgd.

  • Je slaapt op een eigen kamer in de voormalige abdij, voldoende en schoon sanitair is op de gang vlakbij je kamer aanwezig
  • Ontbijt, een lunchpakket op zaterdag en 2x een drie-gangen-diner zijn inbegrepen.
  • Tijdens de 3 wandelingen maak je kennis met o.a. het mooie Duitse Wormdal, het moerasgebied Craneweyer en (indien de Corona-maatregelen het toelaten) met pelgrimsstad Aken.
  • Je loopt met zonder bagage, alleen een dagrugzak is nodig.
  • Vervoer naar begin- en/of eindpunt van de wandelingen wordt voor je verzorgd.
  • Je maakt tijdens dit weekend kennis met andere liefhebbers van ontspannen wandelen /pelgrimeren.
  • Indien de Corona-maatregelen een bezoek aan Duitsland niet mogelijk maken, wordt de wandeling op de laatste dag door een heel goed alternatief vervangen.

   

  Van dag tot dag

  Vrijdag 13 augustus 2021

  • Wandeling   : Rondwandeling ‘Craneweyer’  (ong. 10 km)
  • Extra            : Rondleiding o.l.v. een gids door de abdij
  • Verzorging  : Welkomstdrankje met iets lekkers, drie-gangen-diner, overnachting bij abdij Rolduc

  We ontmoeten elkaar deze vrijdag rond 11.00 uur bij abdij Rolduc in Kerkrade.  Onder het genot van een kopje koffie of thee met lekkers maak je kennis met je reisgenoten. 

  In de middag maken wij een rondwandeling door de omgeving. Al lopend maak je kennis met het Limburgse heuvelachtige, groene landschap. Je loopt onder meer door de Craneweyer. Dit was vroeger een moeras en dankt haar naam aan overtrekkende kraanvogels die hier voedsel kwamen zoeken en uitrusten. Nu ligt hier het enige stuwmeer van Nederland. 

  In de loop van de middag is de rondleiding door de abdij gepland. Onder leiding van een ervaren en kundige gids bezoek je onder meer de bibiliotheek, de crypt en nog veel meer.

  Tegen de avond word je verwacht bij kloosterbrasserie De Kanunnik.De brasserie ademt de klassieke rijke kloostersfeer, maar dan gevat in een hedendaagse monnikspij……Zoals de keukenbroeders van vroeger zeer gezonde kloostermaaltijden bereidden, zo leggen de koks van nu hun ziel en zaligheid in de geserveerde gerechten. Uiteraard wordt gekookt met seizoensgebonden producten uit deze vruchtbare streek en met kruiden uit de eigen kruidentuin.

  Zaterdag 14 augustus 2021

  • Wandeling          : Hertog Limburg-pad, Vaals – Rolduc  (ongeveer 24 km)
  • Verzorging          : Ontbijt, lunchpakket, drie-gangen-diner, taxivervoer naar het startpunt, overnachting 

  In de ochtend staat het befaamde Rolduc-ontbijtbuffet voor je klaar. Daarna is het tijd om op stap te gaan, vergeet je je lunchpakket niet mee te nemen?

  Wij lopen vandaag een etappe van het Hertog Limburg-pad. Met de taxi worden wij naar het beginpunt, het mooie stadje Vaals, gebracht. Vanaf kasteel Bloemendal wandelen wij eerst door het mooie historisch centrum van Vaals. Daarna lopen wij klimmend en dalend over de eeuwenoude Herzogsweg, Wij passeren onder meer dorpje met beschermd stadsgezicht Seffent (vlakbij Aken). Onderweg maak je onder meer kennis met de holle wegen en met het prachtige Wormdal met haar ‘Sieben Quellen’ (7 bronnen).

  De afwisseling in het landschap, de gesprekjes met je reisgenoten, de stilte van de natuur en de aanwezigheid van diverse kastelen, Duitse dorpjes en boerenhoeven maken deze route on-Nederlands mooi.

  Het etappedrankje genieten wij na deze wandeling welverdiend bij de bar van de abdij. Misschien kies je vandaag voor een passend abdijbiertje?

  Ook vanavond staat het eten weer voor je klaar. Nadat je je hebt opgefrist en je benen wat rust hebt gegeven, ben je weer welkom in de brasserie de Kannunink, het drie-gangen-diner zal vandaag extra goed smaken!

  Zondag 15 augustus 2021

  • Wandeling: ‘Op weg naar de Aker Dom’, Lousberg – Aken  (ongeveer 11 kilometer) of een andere hele mooie wandeling
  • Verzorging: Ontbijt, treinkaartje Herzogenrath – Aken v.v., afscheidsdrankje bij abdij Rolduc

  Na het ontbijt lopen wij als de grenzen weer open zijn naar het station van Herzogenrath. Vanaf daar reizen wij  in 7 minuten naar het startpunt van de wandeling van vandaag.

  Nadat wij in Aken-West uit de trein zijn gestapt beklimmen wij deels via trappen de 250 meter hoge Lousberg. Op weg naar de top staan we regelmatig even stil om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de stad Aken. Na de afdaling lopen wij het centrum van de stad Aken binnen. Zigzaggend lopen wij dwars door de oude binnenstad. Onder meer komen wij langs de Markt met het oude stadhuis en langs de Elisengarten en de Elisenbrunnen. En natuurlijk staan wij stil bij de Aker Dom. Je hebt tijd om deze Dom te bezoeken en om door/bij deze kerk een pelgrimsstempel in je wandelboekje of credencial te laten zetten, al honderden jaren is deze kerk een pelgrims-plek. In het centrum drinken wij een afscheidsdrankje. Het weekend zit er alweer op.

  Rond 15.30 uur nemen wij in Aken (of als je wilt reis je per OV mee terug naar de abdij Rolduc) afscheid van het weekend en van elkaar.

  (indien wij wegens de Corona-maatregelen niet in Duitsland mogen wandelen, wordt deze wandeling vervangen door een heel mooi alternatief). 

  Prijs, data en aanmelden

  De prijs voor deelname aan dit wandelweekend is: € 350,00 per persoon (1-persoonskamer)

  Kom je met zijn tweeën en wil je een kamer (2 losse bedden) delen? Dan is de prijs € 310,00 per persoon (alleen op aanvraag)

  In deze prijs is inbegrepen:

  • Welkomstkoffie/thee met vlaai bij abdij Rolduc
  • 2 overnachtingen  in een 1 -persoonskamer (voldoende en schoon sanitair is op de gang, vlakbij je kamer, voor je beschikbaar).
  • 2x uitgebreid ontbijt bij het hotel
  • Lunchpakket op zaterdag en zondag
  • 2x drie-gangen-diner bij kloosterbrasserie De Kannunink
  • Taxivervoer op zaterdag (naar het beginpunt van de wandeling)
  • Treinretour Herzogenrath – Aken op zondag (of de eventuele reiskosten naar en van een andere wandeling)
  • Speciale rondleiding door de abdij, onder leiding van een gids, speciaal voor onze groep
  • Begeleide wandelingen door een afwisselende omgeving
  • Kennismaking met pelgrimsstad Aken (onder voorbehoud van de corona-maatregelen)
  • Afscheidsdrankje op zondag
  • De voorbereiding, coördinatie en begeleiding  door mijzelf (of door een hele goede vervanger)
  Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
  • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties
  • Lunch op vrijdag
  • Persoonlijke uitgaven
  • Eventuele kosten voor een bezoek aan De Dom in Aken
  • Je eigen reiskosten van en naar Kerkrade 

  Data

  Je kunt mee op de volgende data:

  Vrijdag 13 augustus tot en met zondag 15 augustus 2021 (weer 1 plek vrij)

   

  Aanmelden

  • Je kunt je digitaal aanmelden via door een mail te sturen: info@opstapmetirene.nl. Daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats en je geboortedatum nodig. Vermeld je in je mail voor welk weekend je je aanmeldt?
  • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
  • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
  • Ongeveer een maand voor ons vertrek ontvang je per mail een  reisbrief met daarin alle praktische zaken over het weekend.

  Kleine lettertjes

  • Het maximum aantal deelnemers voor dit weekend is 10 personen.
  • Dit wandelweekend gaat door als er op 1 juni 2021 tenminste 6 aanmeldingen zijn.
  • Indien de reis wegens te weinig aanmeldingen door ons geannuleerd wordt, ontvang je het door jou betaalde bedrag geheel retour.
  • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers)omstandigheden aanpassingen nodig zijn.
  • Aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
  • Indien wegens de Corona-maatregelen Duitsland niet bezocht kan worden, komt hiervoor een andere wandeling in de plaats.
  • Indien de reis wegens de Corona-maatregelen door ons geannuleerd moet worden, ontvang je het betaalde bedrag (minuw €25 administratiekosten) retour.
  • Tijdens de reis worden de eventueel geldende Corona-maatregelen in acht genomen.
  • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

  Aanmelden of meer informatie?

  Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Lat het mij weten, en stuur mij een bericht.

  Pin It on Pinterest

  Share This