Camino Portugues / Camino Finisterre

16-daagse pelgrims- wandelreis: Portugal, Galicië en de kustlijn  

Donderdag 16 mei – vrijdag 31 mei 2024 (Nieuw, wegens annulering weer 1 plek vrij)

N

Ontspannen

Wil jij graag op een ontspannen manier en samen met anderen de Camino lopen?

N

Ontdekken

Ben jij er klaar voor om te ontdekken van de Camino (voor jou) zo bijzonder maakt?

N

Loslaten

Tijdens deze pelgrims-wandelreis kun jij de regie loslaten. De overnachtingen en je bagagevervoer zijn geregeld.. Een ervaren reisleider loopt alle dagen mee.

Lopen over de Camino Portugues en de Camino Finisterre, wat kun je verwachten?

‘Wandelen is mediteren met je voeten’. Vanuit deze en andere spirituele gedachten gaan jaarlijks veel mensen op pelgrimstocht naar het in het Noord-westen van Spanje gelegen Santiago de Compostella. Maar ook vanuit toeristisch/cultureel en sportief oogpunt is de pelgrimage bijzonder interessant. En dat geldt zeker ook voor de route die wij tijdens deze reis volgen. 

Droom jij er van om in 2024 een Camino te gaan lopen? Wil jij kennismaken met de Portugeese en Spaanse gastvrijheid onderweg? Sta jij open voor ontmoetingen met mede-pelgrims? En loop je nu al met plezier en enig gemak 15-20 kilometer per dag?

Dan is deze reis iets voor jou.

Onder begeleiding van een ervaren pelgrim/reisleider maak je kennis met de laatste 120 kilometer van de Camino Portugues. Je start in Portugal in het prachtige stadje Fortaleza, vanaf Porto reizen wij daar met elkaar naar toe. Via de Spaanse grens loop je via Tui in 7 wandeldagen naar Santiago de Compostella. Hier heb je een vrije dag. Je reisleider geeft je tips zodat je deze eeuwenoude pelgrimsstad op jouw eigen wijze kunt gaan ontdekken. En wellicht ga je met ons mee naar de pelgrimsmis?

Vanaf het eindpunt van de Camino Portugues start het volgende deel van jouw Camino. In 5 wandeldagen loop je naar het einde van de wereld. Volgens velen is dit misschien wel het mooiste deel van de route….

 Ben jij erbij?

Camino Portugues en Camino Finisterre, Ben jij er bij?

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, ontdekken en om te onthaasten. Genieten van het wandelen, je opgenomen voelen in de weidsheid, leegheid en schoonheid van deze omgeving, kennismaken met andere mensen die van ontspannen wandelen houden en je lekker laten ontzorgen, tijdens deze reis wordt (bijna) alles voor je geregeld.

 • Je loopt tijdens deze wandelreis vanaf het Portugeese Valenca/Fortaleza via Santiago naar het einde van de wereld (Finisterre)
 • Alle (15) overnachtingen zijn voor je geregeld, je slaapt langs de route bij sfeervolle waar mogelijk kleinschalige hotels en hostels.
 • Meestal slaap je op een eigen 1-peroonskamer
 • Tijdens max. 5 nachten deel je een kamer met 1 of enkele reisgenoten, dat is op/bij bijzondere plekken. Gun jij jezelf die ervaring?
 • Onderweg heb je voldoende ruimte om samen met anderen te lopen en om zo je wilt alleen te wandelen
 • Je loopt 118 kilometer over de Camino Portugues.
 • Vanaf Santiago bereik je in 89 kilometer Finisterre, het einde van de wereld.
 • De afstanden zijn aangepast aan het landschap waar je doorheen loopt, je loopt op elk van de 12 wandeldagen ongeveer 4 tot 7 uur (15-21 kilometer)
 • Je hebt tijdens de wandelingen tijd en ruimte om te genieten van de afwisselende omgeving. 
 • En elke avond regelt je reisleider de leukste, liefst kleinschalige, dineradressen.
 • Bagagevervoer is inbegrepen, je loopt alleen met je dagrugzak.
 • Onderweg kun je stempels verzamelen waarmee je in Santiago een Compostella (certificaat voor pelgrims die ten minste de laatste 100 km aantoonbaar hebben gelopen) in ontvangst kunt nemen en in Finisterre de Finistellane. 

 Voor wie?

Deze pelgrims- wandelreis staat open voor iedereen die van ontspannen wandelen houdt en (opnieuw) kennis wil maken met de Camino. Je houdt van natuurschoon en van verhalen die met de Camino te maken hebben. Je loopt graag over oude wegen, je ervaart aan den lijve het glooiende landschap van Galicie. De pelgrimsroute loopt regelmatig door het bos, vaak tussen de wijngaarden en onderweg passeer je menig autentiek dorpje en een enkele stad.  Het is voor jou geen probleem om via goed begaanbare paden her en der te klimmen en te dalen. Je deinst niet terug voor lopen tijdens pittige warmte of tijdens een regenbui. Je hebt enig uithoudingsvermogen, het aantal wandeldagen tijdens deze reis is relatief groot. 

Een redelijk goede wandelconditie is belangrijk, je loopt per dag gemiddeld 5 uur en op een aantal dagen moet je (korte) stukjes stijgen en dalen (maximaal 400 meter per dag).

En houd jij ervan om bij aankomst op de bestemming van de dag met je reisgenoten een afsluitend etappedrankje te drinken? Dan heb jij een streepje voor! Want na inspanning is het belangrijk om met elkaar of alleen goed te kunnen ontspannen.

Wat kun je verder nog verwachten?

Tijdens deze wandeling loop je door een dun-bevolkt, overwegend groen gebied. We delen de oude paden met andere pelgrims en met de lokale bevolking. De route is uitstekend bewegwijzerd door gele pijlen. De reisleider loopt mee, bij twijfel wijst zij je de weg. Onderweg is meestal horeca aanwezig. In je dagrugzak heb je voor de zekerheid altijd voldoende eten en altijd ruim voldoende water bij je. Wandelstokken bevelen wij aan, het helpt je je lijf tijdens het klimmen en dalen te ontlasten. 

Wandelen in een groep

Het gemiddelde groeps-tempo van de wandelingen is 4-5 kilometer per uur. Bij het klimmen en dalen ligt het tempo vanzelfsprekend (een stuk) lager. Bij de langere wandeldagen vindt de eerste pauze plaats na ongeveer 2 uur lopen. Voor het overige pauzeren wij, mede afhankelijk van aanwezige horeca, gemiddeld elke 1,5 uur. Het is mogelijk om delen van de route alleen of met een wandelmaatje te lopen.  Elke avond tijdens of na het diner hoor je wat je de volgende dag van de route en onderweg kunt verwachten.

van dag tot dag

Dag 1: Reisdag: Porto / Fortaleza. Overnachting in een hotel binnen de muren van het fort 

Je reist samen met anderen of op eigen gelegenheid, naar Porto. Daar staat een taxi voor je klaar. Via het prachtige binnenland van Portugal reis je met elkaar naar Fortaleza. Daar waan je je direct in een andere wereld. De gastvrijheid en ontspannen sfeer van het fort waarbinnen je vandaag verblijft zal je verrassen. Een prachtige plek voor de start van jouw Camino.

Dag 2: Fortaleze – Tui – O Porrino (ongeveer 18 kilometer)

Via de brug over de rivier Mino bereiken wij Spanje. In de Romaanse kathedraal van Tui krijg je een stempel in je pelgrimspaspoort. Ongetwijfeld genieten we hier in een van de oude steegjes ook van onze eerste kop Spaanse koffie of thee. Je loopt verder door het Galicische platteland, aan het einde loop  je via een slingerende beek O Porrino binnen.

Dag 3: O Porrino – Redondela (ongeveer 19 km) 

Vandaag ervaar je de glooiing van Galicië. Via een hoogteverschil van ongeveer 200 meter bereik je het aantrekkelijke dorpje Mos. Daar is een winkeltje, een aantal pelgrimsherbergen en een kerk. Na een heerlijke pauze loop je verder naar de wat grotere stad Redondela. Boven je zie je hier de treinen rijden, bij de rivier en bij ons overnachtingsadres is ruimte voor ontspanning.

Dag 4: Redondela – Pontevedra (ongeveer 19 km)

Een prachtige wandeling staat je te wachten. Onderweg mooie uitzichten over het water, een oude Romeinse brug brengt je naar de overkant. Via een zijpad van de camino bereik je lopend langs een beekje en door het bos het mooie Pontevedra. Klein Santago noem ik dit pelgrimsstadje ook wel. De kapel van de vrouwelijke pelgrim, de arcades, je hebt vanmiddag voldoende tijd om ermee kennis te maken.

Dag 5: Pontevdra – Caldas de Reis (ongeveer 20 km)

Langs wijngaarden en door kleine Spaanse dorpjes volg je verder de gele pijlen op weg naar Santiago. Je pelgrimspaspoort vult zich bij cafeetjes en kerken meer en meer met stempels. Bij het eindpunt zijn heetwaterbronnen. Je voeten vinden er ontspanning. En wellicht neem je ook een duik in het zwembad bij je overnachtingsplek?

Dag 6: Caldas de Reis – Pontesecures (ongeveer 15 km) 

Soms heb je tijdens deze route het idee dat je ver van de bewoonde wereld bent. Misschien krijg je dat gevoel vandaag als je op feeerieke bospaden de lager gelegen kleine watervalletjes ziet of hoort. De route van vandaag geeft alle ruimte om je rust te nemen. In het bos ,bij een kop koffie of in je eigen kamer in Pontescures, een oud dorpje gelegen aan de Rio Ulla. Je reisleider zal je vertellen waarom deze rivier voor de Camino zo bijzonder is.

Dag 7: Pontesecures – Padron – O Faramello (ongeveer 15 kilometer)  

Langs de Rio Ulla, je kent het verhaal inmiddels, loop je naar Padron. Hier neemt de reisleider je tijdens een korte rondwandeling mee naar vier zeer bijzondere pelgrimsplekken. Aan het eind van die rondwandeling ontvang je een Pedronia. En wellicht ook een knuffel van Pepe? Rond de middag verlaat je Padron. Je maakt je langzaam maar zeker op voor de aankomst in Santiago.

Dag 8: O Faramello – Santiago de Compostella (ongeveer 15 kilometer)

Door het bos, langs een rivier en beekje nader je de bebouwing van Santiago. Zie je de kathedraal al liggen? Of nee, toch nog iets verder, alweer zo dichtbij? Je ziet de kilometers aftellen, nog een laatste klim, het oude centrum, het plein, het nulpunt, de kathedraal.  Rond de middag kom je aan in deze voor velen zeer bijzondere stad. Na je aankomst gevierd te hebben met een lunch en/of drankje neemt je reisleider je mee naar het bij de kathedraal behorende pelgrimskantoor, je Compostella ligt hier binnen handbereik. De rest van de middag en avond ben je vrij. Lanterfanten op je kamer, een goed boek in de tuin van het oude klooster waar je slaapt. Of toch een rondje stad? Het is aan jou.

Dag 9: Vrije dag in Santiago de Compostella, overnachting op een van de mooiste plekken van de stad.

Het oude centrum van Santiago heeft pelgrims veel te bieden. Vandaag heb je alle ruimte om dat in je eigen tempo en op je eigen manier te doen. Musea, parkjes, winkels, leuke terrasjes, restaurantjes en de lokale markt. Van je reisleider krijg je tips (en een kaart van de stad). Als je wilt kun je vandaag met haar rond het middaguur naar de pelgrimsmis (misschien zie je het beroemde wierookvat wel zwaaien). Met elkaar spreek je af waar je elkaar vanavond voor het eten treft.

Dag 10: Santiago – Negreira (ongeveer 20 km)

De Camino Finisterre leidt je vanaf het plein voor de kathedraal al vrij snel de stad weer uit. Je volgt de gele pijlen verder. Je loopt over rustige paden in de richting van de kust. Een brede stroomversnelling zet je onderweg even stil. Het uitzicht op Santiago is de moeite waard om je voor om te draaien. Het vervolg van je Camino begint vandaag met een mooie route.

Dag 11:  Negreira – As Maronas (ongeveer 17 kilometer)

Vlak voordat je Negreira verlaat en de heuvels opgaat, zie je een een bijzonder beeld staan. Het gaat over op reis gaan, over op zoek gaan naar wat van waarde is, waar verlang jij vandaag naar? Misschien is dat wel de ruimte en de vrijheid die je onderweg kunt gaan ervaren? Merk het maar op, deze etappe is je moeite meer dan waard.

Dag 12: As Maronas – Oliveiroa (ongeveer 17 kilometer)

Een prachtige wandeling ligt op je te wachten. Onderweg mooie uitzichten, In de diepte een rivier. Horeca is nauwelijks aanwezig, het weidse en verlaten land is voorbehouden aan koeien, vogels, boeren en pelgrims. Je verblijft vanavond op een fijne plek met uitzicht op één van de grootste horreo’s, en wat dat is hoor je onderweg.

Dag 13: Oliveiroa – Cee (ongeveer 18 kilometer)

Stapje voor stapje, gele pijl na gele pijl, nader je zichtbaar en voelbaar de oceaan. Aan een uitloper daarvan houd je na een mooie dag halt. Het hotel waar je verblijft was vroeger een plek waar zeelieden zich vermaakten. Nu is het de plek waar jij je vanavond op je eigen kamer kunt ontspannen.

Dag 14: Cee – Finisterre – Kaap Finisterre (ongeveer 16 kilometer)

In de keltische tijd was Finisterre (letterlijk betekent dit: het einde van de wereld) al een magische plek. Het is gelegen op het meest westelijke deel van de oude wereld, vanaf hier is alleen de horizon te zien. Sinds honderden jaren is Finisterre ook een natuurlijk eindpunt van de camino. Vanaf hier kun je niet verder, alleen maar terug. Vroeger verbrandden pelgrims hier hun vieze kleren en oude schoenen. Tegrnwoordig is dit de plek om met elkaar de zon te zien ondergaan en om afscheid te nemen van de reis die je weer naar huis brengt. 

Met elkaar loop je de mooie route op weg naar deze kaap. En als teken van je reis ontvang je als je alle stempels hebt gekregen in het havenstadje een prachtig herringeringscertificaat. 

Dag 15: Finisterre – Santiago   

In de ochtend heb je tijd om langs de haven te slenteren en om nog wat na te mijmeren aan de oever van de oceaan. In de middag reis je terug naar Santiago. In deze stad blik je terug op deze bijzondere reis. Met elkaar sluit je vanavond feestelijk de wandelreis af.

Dag 16: Santiago de Compostella, einde van de reis

Na het ontbijt is de reis afgelopen. Als je wilt kun je mee met de transfer naar het vliegveld van Santiago. Maar wellicht knoop jij er nog een paar dagen aan vast?

Prijs, data, heen- en terugreis en aanmelden

De prijs voor deze 16-daagse reis is €1720,- per persoon.

Inbegrepen in deze prijs:

 • Mogelijkheid om deel te nemen aan een kennismakingsbijeenkomst
 • 15 overnachtingen op basis van logies (5 nachten deel je je kamer met één of enkele anderen uit de groep, 10 nachten heb je een  eigen 1-persoonskamer)
 • 4 x ontbijt
 • Lakens, dekens, handdoeken 
 • Pelgrimspaspoort (de zgn. Credencial)
 • Bagagevervoer
 • Transfer per taxi vanaf Porto naar ons eerste overnachtingsadres
 • Transfer vanaf Finisterre naar Santiago
 • Transfer vanaf Santiago naar het vliegveld op de laatste dag
 • Een uitgebreide reisbrief met suggesties voor je bagagelijst, tips voor je voorbereiding en nog veel meer praktische informatie
 • Begeleiding door een ervaren pelgrim, tijdens de gehele reis, ook tijdens de wandelingen zelf.

Niet inbegrepen

 • Niet genoemde maaltijden
 • Heenreis naar Porto en terugreis vanaf Santiago de Compostella (als je wilt kunnen wij de tickets voor je boeken)
 • Eigen uitgaven onderweg (meestal heb je per dag ongeveer €30-€40 nodig voor maaltijden en af en toe een drankje)
 • Kosten van een reis- en annuleringsverzekering

Kortingsmogelijkheden

 • Je eigen bagage: draag jij je eigen bagage? Dan krijg je €90 korting op de prijs
 • Je kamer delen: kom jij samen met een wandelmaatje met wie je de kamer  wilt delen? In dat geval krijgen jullie beiden €140 korting.

Deze reis vindt plaats op de volgende data:

2024

Donderdag 16 mei tot en met vrijdag 31 mei 2024 (wegens een annulering weer 1 plek (voor een vrouw) vrij) Deze reis wordt begeleid door Yvonne van Adrichem (of door een hele goede vervanger).

Aanmelden

Heb je interesse in deze reis? Stuur mij dan een bericht per mail: info@opstapmetirene.nl

Heen- en terugreis

De heenreis naar Porto  en de terugreis vanaf Santiago de Compostella is niet in de reis en/of prijs inbegrepen. Nadat de reis definitief aan je is bevestigd hoor je ook over de mogelijkheden die er zijn. Als je wilt kunnen wij je ticket(s) daarna voor je boeken. Of je houdt zelf de regie en knoopt nog een paar dagen Porto (of Galicie) aan je Camino vast.

Grensdocumenten

Voor deze reis heb je een geldige ID-kaart of geldig paspoort nodig.

  De kleine lettertjes

  • Deelname is mogelijk voor een ieder die van ontspannen wandelen/pelgrimeren houdt en die over een goede algemene wandelconditie beschikt. Bij twijfel graag voorafgaand overleg.
  • De reis kan onderweg door weers- of andere omstandigheden afwijken van hetgeen is beschreven, het beschikken over een flexibele instelling is van belang.
  • Deelname aan deze reis is geheel voor eigen verantwoordelijkheid en voor eigen risico. Je kunt mij niet aansprakelijk stellen of houden voor schade of verlies van welke aard dan ook
  • Een reis- en annuleringsverzekering is gezien het karakter van de reis verplicht
  • Aanmelden en betalen: je meldt je aan door een ingevuld aanmeldformulier aan mij per mail te versturen. Nadat je vervolgens ook de aanbetaling van 400 euro hebt gedaan, is je aanmelding voor deze reis een feit.
  • Het restant van het bedrag dient uiterlijk op 1 februari  betaald te zijn.
  • De reis gaat definitief door op het moment dat er 6 aanmeldingen zijn.
  • Het aantal deelnemers voor deze reis is maximaal 10 personen
  • Je krijgt het door jou betaalde bedrag in zijn geheel retour als de reis vanwege een te klein aantal deelnemers niet doorgaat
  • Moet jij om redenen zelf annuleren? Bij de algemene voorwaarden (zie elders op de website) lees je hoe dat werkt. 

  Pin It on Pinterest

  Share This