Meerdaagse Pelgrims-wandeling

Camino St. Odulphus

Vier dagen ontspannen wandelen in Friesland

Donderdag 19 maart – zondag 22 maart 2020 (vol; geannuleerd wegens de Corona-Crisis)

 Woensdag 1 juli – zaterdag 4 juli 2020 (vol)

N

Ontspannen

Heb jij zin om vier dagen ontspannen te lopen door het open en gastvrije Fries landschap met leuke dorpjes en stadjes?  
N

Ervaren

Wil jij deze nieuwe Nederlandse camino ervaren? 
N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. De overnachtingen, het vervoer en vrijwel alle maaltijden zijn voor jou geregeld. 

Wandelweekend Camino St. Odulphus, Wat kun je verwachten?

Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. 

Tijdens dit weekend lopen wij een aantal etappes van deze Friese camino. Tijdens dit weekend is er voor alle deelnemers een eigen slaapruimte beschikbaar.

Je maakt onderweg kennis met Friese Pelgrimswegen. Je passeert onder meer de volgende dorpen en steden: Leeuwarden, Bolsward, Wolsum, Blauwhuis, Greonterp, Oudega, Workum, Hindeloopen en Stavoren. Je ervaart wat het lopen door het weidse land en de gastvrijheid van de Friezen met jou doen.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland en ook tijdens de Corona-tijd en gegeven de Corona-maatregelen een pelgrimstocht kunt maken.

Ben jij erbij?

 

Wandelweekend Camino St. Odulphus, Vier dagen onbezorgd op pad…

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, gastvrijheid te ervaren en om te onthaasten. Vier dagen waarin (bijna) alles voor je is geregeld……..

 • Je maakt tijdens een rondwandeling kennis met Leeuwarden.
 • Onderweg maak je kennis met andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren.
 • De groep is klein en bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
 • De meeste deelnemers melden zich individueel aan.
 • Er is voldoende ruimte om waar je wilt samen of alleen te lopen.
 • Je slaapt 1 nacht in een hotel in het centrum van Leeuwarden.
 • Je slaapt 2 nachten in een echte pipo-wagen, een een ruime vakantiehut, een trekkershut, in een comfortabele VW-bus, in een retro-caravan of in een B&B-kamer (afhankelijk van de beschikbaarheid)
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, alle overnachtingen, veel maaltijden, taxi-vervoer en een paar drankjes zijn inbegrepen

Verblijf

Comfortabele en bijzondere overnachtingen

In Leeuwarden slapen wij 1 nacht in het hart van het centrum van Leeuwarden. De plek waar je verblijft is bijzonder: in de voormalige gevangenis heb jij een eigen kamer…..

De andere twee nachten slaap je naar keuze in een  eigen of gedeeld onderkomen. Wij verblijven in  eenvoudige en unieke VW-camperbusjes,  retro-caravans, pipo-wagens, trekkershutten of in een B&B-kamer. Lakens, ruim voldoende dekens en een kachel zijn in elke accommodatie aanwezig.

Toiletten en warme douches zijn voor gezamenlijk gebruik beschikbaar op beperkte loopafstand van elke accommodatie. De hygiene-maatregelen ter plekke voldoen ruim aan de Corona-regels.

De route

Camino St. Odulphus

Tijdens dit weekend lopen wij een aantal etappes van deze Friese camino. Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Onderweg kun je stempels verzamelen, leuk voor je wandelboekje of je credencial (pelgrimspaspoort).

Van dag tot dag

 Woensdag

 • Wandeling   : Rondwandeling Leeuwarden (ong. 6 km)
 • Verblijf          : Hostel in het centrum van Leeuwarden
 • Verzorging   : Welkomstdrankje met oranjekoek, overnachting

Leeuwarden is het culturele middelpunt van de provincie Fryslan. Het is een tweetalige stad, zowel het Fries als het Nederlands hebben hun plek in deze historische stad. 

In deze ontspannen omgeving begint het pelgrimsweekend. Rond 13.30 uur ontmoeten wij elkaar bij het station deze Friese hoofdstad. Onder het genot van een kop koffie/thee en een stuk oranjekoek (een plaatselijke speicailiteit) kom je bij van je reis en maak je kennis met de andere deelnemers aan dit weekend.

 Met elkaar maken wij vervolgens een rondwandeling. Je maakt al lopend kennis met de hoogtepunten van Leeuwarden.  Zo kom je meer te weten over de hoge Achmeatoren en over de scheve Oldehove. Uiteraard kom je ook langs de mooiste pleinen, steek je lommerijke grachten over en maak je kennis met de huizen van adellijke families in het zo gewone Ljouwert. En misschien zie jij onderweg ook de vele tekens die verwijzen naar de camino en naar Santiago?

Na de rondwandeling gaan wij naar het overnachtingsadres. Dat is niet ver lopen: ons hostel ligt midden in het centrum van de stad. 

Eten kun je vanavond op diverse plekken in de stad. Ik heb een leuk adres op het oog. Of ga je liever alleen of met een aantal reisgenoten iets eten? Het is aan jou en een en ander hangt af van wat er gegeven de Corona-maatregelen mogelijk is.

 Donderdag
 • Wandeling: Bolsward – Oudega (21 km, eventueel in te korten tot 16 km)
 • Verblijf: Op loopafstand van Hindeloopen
 • Verzorging: Ontbijt, diner, overnachting, bagagevervoer, taxivervoer vanaf Oudega naar de overnachtingsplek

De dag start met een ontbijt geserveerd bij en door ons hostel.  Met de bus reizen wij vervolgens met onze dagrugzak naar Bolsward, het stadje waar onze wandeling vandaag begint. 

Wij lopen vandaag het eerste traject van het St. Odulphuspad. De naam van deze etappe is heel passend: ‘Novice’, wat nieuweling betekent. Nieuw speelt een belangrijke rol in dit traject. De monniken die tot de laatste periode van de Middeleeuwen de Friese kloosters bewoonden, legden dijken aan om nieuw land te winnen. Ook hielden zij zicht bezig met het vruchtbaar maken van dit nieuwe land.

Wij lopen vandaag deels door dit nieuwe land. Onderweg passeren wij dorpjes met namen als Wolsum, Dedgum en Parrega. In het sfeervolle gehuchtje Greonterp lopen wij langs het voormalige huis van Gerard Reve. In Blauwhuis pauzeren wij bij een voormalig Heerenlogement met de naam Vriendschap.

De laatste kilometers lopen wij langs een prachtig meer in de richting van het aan de waterkant gelegen dorpje Oudega. In dat dorpje is een café met een terras waar wij na kunnen genieten van deze nieuwe ervaring.

Met een taxi worden wij vanaf Oudega naar ons overnachtingsadres gebracht. Je bagage staat al op je te wachten. Je kunt zo het door jou gekozen verblijf betrekken. 

 Ons eenvoudige diner wordt vanavond in de boerderij vlakbij je overnachtingsplek geserveerd.

 Vrijdag

 • Wandeling:  Oudega – Hindeloopen (16 km)
 • Optie:  Bezoek Jopie Huisman-museum in Workum
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, diner, overnachting, taxivervoer naar het beginpunt van de wandeling

 Na het ontbijt gaan wij met de taxi weer terug naar waar wij gisteren geëindigd zijn. 

De etappe van vandaag draagt de naam ‘Lux Aeterna’ (eeuwig licht). Deze naam verwijst naar de prachtige lichtinval vanuit het zuiden bij de Oudegaaster Brekken waar wij vandaag langs lopen. Deze waterplas is zo’n 120.000 jaar geleden ontstaan tijdens een ijstijd. Heel bijzonder, van oost naar west, het schittert hier altijd. 

Vandaag lopen wij onder meer door het stadje Workum. Een prachtig plekje met een enorme kerk, een oud nonnenklooster, een mooi dorpsplein en het museum van Jopie Huisman. Deze uit Workum afkomstige 20-e eeuwse kunstenaar en Friese anarchist noemt dit gebied zijn paradijs. Van hem komt de uitspraak: ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’. Als je wilt kun je zijn museum vandaag bezoeken.

 Vanaf Workum lopen wij nog een stukje door. Onze overnachtingsplek is ons eindpunt, een lekker plekje om na deze dag onder het genot van een drankje en een eenvoudig diner na te praten. 

 Zaterdag

 • Wandeling: Hindeloopen – Stavoren (14 km)
 • Optie: Bezoek Fries schaatsmuseum in Hindeloopen
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, afscheidsdrankje

 Vandaag nemen wij alweer afscheid van onze gastvrouw in Hindeloopen. Nadat wij de bagage hebben ingepakt en na het ontbijt, begeven wij ons weer op het St. Odulphuspad.

Over de etappe van vandaag staat geschreven: 

De oudst bekende pelgrim die vanuit een Fries klooster naar Santiago de Compostela werd gestuurd, vertrok omstreeks het jaar 1170 uit deze omgeving. Hij liep via Hindeloopen naar Stavoren om daar aan boord te gaan.

In de voetsporen van deze pelgrim gaan wij vandaag ook op pad. Via het centrum van Hindeloopen, de kerkklokken zullen ons op deze zondag welkom heten, lopen wij over de IJsselmeerdijk naar Stavoren. 

In Stevoren gaan wij op zoek naar het Vrouwtje van Stavoren. En bij haar herberg, vlakbij het station, of iets verder bij een restaurantje aan het strand, drinken wij ons afscheidsdrankje. Het weekend zit erop. Vol nieuwe herinneringen, en misschien met een beetje spierpijn van de afgelopen wandeldagen, nemen wij hier afscheid van elkaar. 

Prijs, data en aanmelden

Heb jij zin om tijdens dit vrijwel geheel verzorgde 4-daagse weekend mee te lopen? Je kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden:

Eigen ruimte: Wil je tijdens de drie nachten een slaapruimte voor jezelf? De kosten bedragen dan €375,00 per persoon (incl. 1 nacht op een 1-persoonskamer in Leeuwarden/ 2 nachten privé-gebruik van een (afhankelijk van de beschikbaarheid) VW-camperbus, trekkershut, pipo-wagen of B&B-kamer in Hindeloopen)

Gezellig samen: Kom jij samen met een partner/wandelmaatje? Dan kun je samen kiezen voor deze optie. Je slaapt in dit geval in Leeuwarden op een 2-persoonskamer (losse bedden) en in Hindeloopen deel je een twee-persoonsbed in een pipo-wagen of B&B-kamer. De kosten bedragen in dit geval €305,– per persoon.

Het maximum aantal deelnemers is 8 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met een lokale specialiteit (oranjekoek) bij de ontvangst in Leeuwarden
 • 1 stadsrondwandeling in Leeuwarden
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen (woensdag, donderdag en vrijdag)
 • 3 overnachtingen in een eenvoudige 1-persoonskamer of in een eenvoudige gedeelde kamer: 1 nacht in het unieke alibi-hostel in het centrum van Leeuwarden en 2 unieke overnachtingen in Hindeloopen (naar keuze: een eigen plek of samen met een wandelmaatje een gedeelde plek.
 • Lakens, dekens, eindschoonmaak
 • 3x ontbijt
 • 2x lunchpakket (donderdag en vrijdag)
 • 2x eenvoudig diner (woensdag en donderdag)
 • 2x taxivervoer op woensdag en donderdag
 • Bagagevervoer op woensdag en donderdag
 • Afscheidsdrankje in Stavoren
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf (of in situaties van overmacht: door een hele goede vervanger)

Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:

 • Maaltijd op dinsdag
 • Lunch op woensdag
 • Kosten voor een bagagekluisje op donderdag (optioneel)
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Persoonlijke uitgaven
 • Toegangsprijzen musea
 • OV-kosten Leeuwarden – Bolsward op vrijdag
 • Je eigen reiskosten naar het beginpunt (het station van Leeuwarden) en vanaf het eindpunt (het station van Stavoren)

Data

Donderdag 19 maart – zondag 22 maart 2020 (vol; geannuleerd wegens de Corona-Crisis)

Woensdag 1 juli – zaterdag 4 juli 2020 (vol)

Wandelen met een groep

De route die wij lopen is niet gemarkeerd. Ik ken de route en wijs je de weg. Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur.  Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV, om etappes in te korten, tijdens het weekend overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Die kun je achterlaten op het overnachtingsadres/wordt op vrijdag voor je vervoerd, je loopt dus alleen met je dagrugzak.

Een wandelweekend in Corona-tijd

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de Corona-maatregelen in acht. De overnachtingsplekken waar wij verblijven en de plekken waar wij eten voldoen (ruimschoots) aan de eisen. 

Tijdens het wandelen en op de andere momenten nemen wij de 1,5 meter afstandsregel in acht. En tijdens de vervoersmomenten draagt elk van ons een mondkapje. 

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. Advies aan elk van de deelnemers is om met eigen vervoer naar het eindpunt van de wandeling (Stavoren) te rijden. Daarmee voorkomen wij druk op het OV en beperken wij het gebruik van het OV tot het minimale. 

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend zeer brede wandelpaden en de frisse Friese buitenlucht  is zeker ook in deze tijd van meerwaarde.

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal (per mail) plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, je mobiele nummer, je mail-adres en je geboortedatum nodig.
 • Graag bij je aanmelding ook vermelden of je een kamer alleen wilt of dat je wilt delen (‘eigen ruimte’, ‘camino-stijl’ (niet beschikbaar tijdens het weekend in juni/juli 2020) of ‘gezellig samen’).
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten.
 • Bij annulering voor 15 mei 2020 ontvang je 100% van het bedrag retour.
 • Bij annulering voor 1 juni 2020 ontvang je 75% van het bedrag retour.
 • Bij annulering voor 15 juni 2020 ontvang je 25% van het bedrag retour.
 • Bij annulering voor 25 juni 2020 ontvang je 15% van het bedrag retour.
 • Als het weekend wegens de Corona-maatregelen geannuleerd moet worden, ontvang je 100% van je aanbetaling retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn. In dat geval wordt in onderling overleg een alternatief programma gekozen.
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This