Wandel-weekend Camino St. Odulphus

Vier dagen ontspannen wandelen in Friesland

Donderdag 19 maart – zondag 22 maart 2020 (vol)

Januari-actie

Zin om deze camino op Friese wandelsokken te lopen? Meld je dan voor 1 februari 2020 aan. Je krijgt dan 1 paar jou passende Friese wandelsokken kado!!

N

Ontspannen

Heb jij zin om vier dagen ontspannen te lopen door het open en gastvrije Fries landschap met leuke dorpjes en stadjes?  

N

Ervaren

Wil jij deze nieuwe Nederlandse camino ervaren? 

N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. De overnachtingen, het vervoer en vrijwel alle maaltijden zijn voor jou geregeld.

Wandelweekend Camino St. Odulphus, Wat kun je verwachten?

Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. 

Tijdens dit weekend lopen wij een aantal etappes van deze Friese camino. 

Je maakt onderweg kennis met Friese Pelgrimswegen. Je passeert onder meer de volgende dorpen en steden: Leeuwarden, Bolsward, Wolsum, Blauwhuis, Greonterp, Oudega, Workum, Hindeloopen en Stavoren. Je ervaart wat het lopen door het weidse land en de gastvrijheid van de Friezen met jou doen. 

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland een pelgrimstocht kunt maken.

Ben jij erbij?

 

Wandelweekend Camino St. Odulphus, Vier dagen onbezorgd op pad…

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, gastvrijheid te ervaren en om te onthaasten. Vier dagen waarin (bijna) alles voor je is geregeld……..

 • Je maakt tijdens een rondwandeling kennis met Leeuwarden.
 • Onderweg maak je kennis met andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren.
 • De groep is klein en bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen. 
 • De meeste deelnemers melden zich individueel aan.
 • Er is voldoende ruimte om waar je wilt samen of alleen te lopen.
 • Je slaapt 1 nacht in een hotel in het centrum van Leeuwarden.
 • Je slaapt 2 nachten in een echte pipo-wagen, een retro-caravan, een ruime vakantiehut of zo je wilt in een comfortabele VW-camper-bus. 
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, alle overnachtingen, veel maaltijden, taxi-vervoer en een paar drankjes zijn inbegrepen

Verblijf

Comfortabele en bijzondere overnachtingen

In Leeuwarden slapen wij 1 nacht in een eenvoudig hotel midden in het centrum. Je hebt de beschikking over een 1-persoons of een 2-persoons-kamer.

De andere twee nachten slaap je naar keuze in een  eigen of gedeeld onderkomen. Wij verblijven in  eenvoudige en unieke VW-camperbusjes,  pipo-wagens en een retro-caravan.  Uitzicht over het water heb je vanuit de voor ons gereserveerde vakantiehut. Lakens, ruim voldoende dekens en een kachel zijn in elke accommodatie aanwezig.

Toiletten en warme douches zijn voor gezamenlijk gebruik beschikbaar op beperkte loopafstand van elke accommodatie.

De route

Camino St. Odulphus

Tijdens dit weekend lopen wij een aantal etappes van deze Friese camino. Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Onderweg kun je stempels verzamelen, leuk voor je wandelboekje of je credencial (pelgrimspaspoort).

Van dag tot dag

 Donderdag

 • Wandeling   : Rondwandeling Leeuwarden (ong. 6 km)
 • Verblijf          : Hotel in het centrum van Leeuwarden
 • Verzorging   : Welkomstdrankje met oranjekoek,  overnachting

Leeuwarden is het culturele middelpunt van de provincie Fryslan. Het is een tweetalige stad, zowel het Fries als het Nederlands hebben hun plek in deze historische stad. 

In deze ontspannen omgeving begint het pelgrimsweekend. Rond 13.30 uur ontmoeten wij elkaar bij het station deze Friese hoofdstad. Onder het genot van een kop koffie/thee en een stuk oranjekoek (een plaatselijke speicailiteit) kom je bij van je reis en maak je kennis met de andere deelnemers aan dit weekend.

 Met elkaar maken wij vervolgens een rondwandeling. Je maakt al lopend kennis met de hoogtepunten van Leeuwarden.  Zo kom je meer te weten over de hoge Achmeatoren en over de scheve Oldehove. Uiteraard kom je ook langs de mooiste pleinen, steek je lommerijke grachten over en maak je kennis met de huizen van adellijke families in het zo gewone Ljouwert. En misschien zie jij onderweg ook de vele tekens die verwijzen naar de camino en naar Santiago?

Na de rondwandeling gaan wij naar het overnachtingsadres. Dat is niet ver lopen: ons hotel ligt midden in het centrum van de stad. 

Eten kun je vanavond bij ons hotel. Of ga je met een aantal reisgenoten liever op zoek naar een gezellig restaurantje in de stad? Het is aan jou.

 Vrijdag
 • Wandeling: Bolsward – Oudega (21 km, eventueel in te korten tot 16 km)
 • Verblijf: Op loopafstand van Hindeloopen
 • Verzorging: Ontbijt, diner, overnachting, bagagevervoer, taxivervoer vanaf Oudega naar de overnachtingsplek

De dag start met een ontbijt geserveerd bij en door ons hotel.  Met de bus reizen wij vervolgens met onze dagrugzak naar Bolsward, het stadje waar onze wandeling vandaag begint. 

Wij lopen vandaag het eerste traject van het St. Odulphuspad. De naam van deze etappe is heel passend: ‘Novice’, wat nieuweling betekent. Nieuw speelt een belangrijke rol in dit traject. De monniken die tot de laatste periode van de Middeleeuwen de Friese kloosters bewoonden, legden dijken aan om nieuw land te winnen. Ook hielden zij zicht bezig met het vruchtbaar maken van dit nieuwe land.

Wij lopen vandaag deels door dit nieuwe land. Onderweg passeren wij dorpjes met namen als Wolsum, Dedgum en Parrega. In het sfeervolle gehuchtje Greonterp lopen wij langs het voormalige huis van Gerard Reve. In Blauwhuis pauzeren wij bij een voormalig Heerenlogement met de naam Vriendschap.

De laatste kilometers lopen wij langs een prachtig meer in de richting van het aan de waterkant gelegen dorpje Oudega. In dat dorpje is een café met een terras waar wij na kunnen genieten van deze nieuwe ervaring.

Met een taxi worden wij vanaf Oudega naar ons overnachtingsadres gebracht. Je bagage staat al op je te wachten. Je kunt zo het door jou gekozen verblijf (pipo-wagen, VW-bus, retro-caravan of vakantiehut) betrekken. 

 Ons eenvoudige diner wordt vanavond in de boerderij vlakbij je overnachtingsplek geserveerd.

 Zaterdag

 • Wandeling:  Oudega – Hindeloopen (16 km)
 • Optie:  Bezoek Jopie Huisman-museum in Workum
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, diner, overnachting, taxivervoer naar het beginpunt van de wandeling

 Na het ontbijt gaan wij met de taxi weer terug naar waar wij gisteren geëindigd zijn. 

De etappe van vandaag draagt de naam ‘Lux Aeterna’ (eeuwig licht). Deze naam verwijst naar de prachtige lichtinval vanuit het zuiden bij de Oudegaaster Brekken waar wij vandaag langs lopen. Deze waterplas is zo’n 120.000 jaar geleden ontstaan tijdens een ijstijd. Heel bijzonder, van oost naar west, het schittert hier altijd. 

Vandaag lopen wij onder meer door het stadje Workum. Een prachtig plekje met een enorme kerk, een oud nonnenklooster, een mooi dorpsplein en het museum van Jopie Huisman. Deze uit Workum afkomstige 20-e eeuwse kunstenaar en Friese anarchist noemt dit gebied zijn paradijs. Van hem komt de uitspraak: ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’. Als je wilt kun je zijn museum vandaag bezoeken.

 Vanaf Workum lopen wij nog een stukje door. Onze overnachtingsplek is ons eindpunt, een lekker plekje om na deze dag onder het genot van een drankje en een eenvoudig diner na te praten. 

 Zondag

 • Wandeling: Hindeloopen – Stavoren (14 km)
 • Optie: Bezoek Fries schaatsmuseum in Hindeloopen
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, afscheidsdrankje

 Vandaag nemen wij alweer afscheid van onze gastvrouw in Hindeloopen. Nadat wij de bagage hebben ingepakt en na het ontbijt, begeven wij ons weer op het St. Odulphuspad.

Over de etappe van vandaag staat geschreven: 

De oudst bekende pelgrim die vanuit een Fries klooster naar Santiago de Compostela werd gestuurd, vertrok omstreeks het jaar 1170 uit deze omgeving. Hij liep via Hindeloopen naar Stavoren om daar aan boord te gaan.

In de voetsporen van deze pelgrim gaan wij vandaag ook op pad. Via het centrum van Hindeloopen, de kerkklokken zullen ons op deze zondag welkom heten, lopen wij over de IJsselmeerdijk naar Stavoren. 

In Stevoren gaan wij op zoek naar het Vrouwtje van Stavoren. En bij haar herberg, vlakbij het station, drinken wij ons afscheidsdrankje. Het weekend zit erop. Vol nieuwe herinneringen, en misschien met een beetje spierpijn van de afgelopen wandeldagen, nemen wij hier afscheid van elkaar. 

Prijs, data en aanmelden

Heb jij zin om tijdens dit vrijwel geheel verzorgde 4-daagse weekend mee te lopen? Je kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden:

Eigen ruimte: Wil je tijdens de drie nachten een slaapruimte voor jezelf? De kosten bedragen dan €375,00 per persoon (incl. 1 nacht op een 1-persoonskamer in Leeuwarden/ 2 nachten privé-gebruik van een retrocaravan, pipo-wagen of VW-camperbus in Hindeloopen)

Camino-stijl: Vind je het geen probleem om tijdens twee van de drie nachten een ruime 6-persoons-vakantiehut te delen met maximaal 2 andere personen? De kosten zijn dan €335,– per persoon (1-persoonskamer in Leeuwarden en 2 nachten in een met maximaal 2 personen gedeelde zeer ruime vakantiehut aan het water)

Gezellig samen: Kom jij samen met een partner/wandelmaatje? Dan kun je samen kiezen voor deze optie. Je slaapt in dit geval in Leeuwarden op een 2-persoonskamer (losse bedden) en in Hindeloopen deel je een twee-persoonsbed in een retro-caracan, pipo-wagen of VW-camperbus. De kosten bedragen in dit geval €295,– per persoon.

Het maximum aantal deelnemers is 10 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met een lokale specialiteit (oranjekoek) bij de ontvangst in Leeuwarden
 • 1 stadsrondwandeling in Leeuwarden
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen (vrijdag, zaterdag en zondag)
 • 3 overnachtingen in een 1-persoonskamer of in een gedeelde kamer: 1 nacht in het centrum van Leeuwarden en 2 unieke overnachtingen in Hindeloopen (naar keuze: een eigen pipo-wagen, VW-camperbus of retro-caravan) of een met maximaal 2 andere pelgrims gedeelde overnachting in een vakantiehut met uitzicht over het water)
 • Lakens, dekens, eindschoonmaak
 • 3x ontbijt
 • 2x lunchpakket (zaterdag en zondag)
 • 2x eenvoudig diner (vrijdag en zaterdag)
 • 2x taxivervoer (op vrijdag en zaterdag)
 • Bagagevervoer op vrijdag
 • Afscheidsdrankje in Stavoren
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf (of in situaties van overmacht: door een hele goede vervanger)

Meld jij je voor 1 februari 2020 voor dit weekend aan? Dan krijg jij als feestmaand-actie 1 paar jou passende Friese wandelsokken kado!!

Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:
 • Maaltijd op donderdag
 • Lunch op vrijdag
 • Kosten voor een bagagekluisje op donderdag (optioneel)
 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties onderweg
 • Persoonlijke uitgaven
 • Toegangsprijzen musea
 • OV-kosten Leeuwarden – Bolsward op vrijdag
 • Je eigen reiskosten naar het beginpunt (het station van Leeuwarden) en vanaf het eindpunt (het station van Stavoren)

Data

Donderdag 19 maart – zondag 22 maart 2020 (vol)

Wandelen met een groep

De route die wij lopen is niet gemarkeerd. Ik ken de route en wijs je de weg. Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur.  Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV, om etappes in te korten, tijdens het weekend overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw weekend en ik wil graag dat jij tijdens het weekend een goede ervaring hebt. En je bagage? Die kun je achterlaten op het overnachtingsadres/wordt op vrijdag voor je vervoerd, je loopt dus alleen met je dagrugzak.

Kleine lettertjes

 • Het wandelweekend in maart 2020 is vol. Zodra nieuwe data bekend zijn, verschijnen deze op deze site!
 • Aanmelden vindt digitaal (per mail) plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats en je geboortedatum nodig.
 • Graag bij je aanmelding ook vermelden of je een kamer alleen wilt of dat je wilt delen (‘eigen ruimte’, ‘camino-stijl’ of ‘gezellig samen’).
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • Als je na aanmelding onverhoopt toch niet mee kunt, laat dat dan z.s.m. per mail weten.
 • Bij annulering voor 1 februari 2020 ontvang je 75% van het bedrag retour.
 • Bij annulering voor 15 februari 2020 ontvang je 50% van het bedrag retour.
 • Bij annulering voor 1 maart 2020 ontvang je 25% van het bedrag retour.
 • Bij annulering voor 15 maart 2020 ontvang je 15% van het bedrag retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn. In dat geval wordt in onderling overleg een alternatief programma gekozen.
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This