Wandelreis Hadrian’s Wall – Path

10-daagse wandelreis: van kust naar kust (Verenigd Koninkrijk) 

Maandag 17 juni 2024 – woensdag 26 juni 2024 (vol, nog plek op de reservelijst)

 

N

Ontspannen

Vind jij het fijn om samen met anderen over oude (pelgrims-)paden te lopen?

N

Ontdekken

Wil je ook wandelen langs 2000 jaar geschiedenis en lopen over hetzelfde pad waar ooit de Romeinse soldaten over trokken?

N

Loslaten

Tijdens deze wandelreis kun jij de regie loslaten. De overnachtingsadressen, transfers en het bagagevervoer worden voor jou geregeld.

“Wandelreis Hadrian’s Wall – Path  Wat kun je verwachten?

Vind jij het fijn om over oude (pelgrims-)paden te lopen? Wil jij ook wandelen langs 2000 jaar geschiedenis en lopen over hetzelfde pad waar ooit de Romeinse soldaten over trokken? Strik dan nu je veters en ontdek samen met andere deelnemers aan deze wandelreis Hadrian’s Wall, een UNESCO werelderfgoed locatie die vroeger diende als grens van het machtige Romeinse Rijk.

Het pad van Hadrian’s Wall is 135 kilometer lang en reikt van kust naar kust. Het kruist Engeland van Bowness-on-Solway in het noordwesten naar Wallsend (vlakbij Newcastle). De route bevat kustlijn, ruige heide, bos, heuvels, oude forten, observatietorens, uitkijkposten, maar natuurlijk ook knusse pubs, cafés en kleine marktdorpen waar je kunt bijtanken .

In het voorjaar en in de zomer van 2024 kun jij tijdens deze kleinschalige groeps-wandelreis (max. 11 deelnemers) dit oude pad in de volle breedte ervaren.

 • Tijdens deze reis loop je de gehele route van Hadrian’s Wall, je loopt zogezegd van kust naar kust
 • Hadrian’s Wall ligt in een dunbevolkt gebied op de grens van Engeland en Schotland .Je deelt de paden vooral met koeien en met schapen.
 • Je loopt de route vanuit het westen naar het oosten: daarmee heb je tijdens het lopen de wind (meestal) in de rug.
 • Je overnacht in comfortabele hotels langs de route, je bagage wordt voor je vervoerd.

Ben jij erbij?

 

Wandelreis Hadrian’s Wall- Path  Ben jij er bij?

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, ontdekken en om te onthaasten. Genieten van het wandelen, je opgenomen voelen in de weidsheid, leegheid en schoonheid van deze omgeving, kennismaken met andere mensen die van ontspannen wandelen houden en je lekker laten ontzorgen, tijdens deze reis wordt (bijna) alles voor je geregeld.

 • Je loopt tijdens deze wandelreis langs het UNESCO-wandelpad langs de (overblijfselen van) de muur van Hadrianus
 • Alle (9) overnachtingen zijn voor je geregeld, je slaapt langs de route bij sfeervolle waar mogelijk kleinschalige Engelse hotels
 • Onderweg heb je voldoende ruimte om samen met anderen te lopen en om zo je wilt alleen te wandelen
 • De afstanden zijn aangepast aan het landschap waar je doorheen loopt, je loopt op elk van de 8 wandeldagen ongeveer 4 tot 7 uur (13 – 23 kilometer)
 • Je hebt tijdens de wandelingen tijd en ruimte om te genieten van het prachtige, afwisselende landschap en om de aan de route liggende forten, milestones, uitkijktorens en homesteads te bekijken.
 • En ’s avonds is het aan jou om het Engelse leven in het hotel, de pub of het dorp mee te beleven. Of ga je liever op tijd naar bed om de volgende dag weer uitgerust op stap te gaan? Aan jou de keuze!
 • Onderweg kun je stempels verzamelen waarmee je aan het einde van de route het recht hebt een badge en/of (pelgrims-)certificaat aan te schaffen.

Voor wie?

Deze wandelreis staat open voor iedereen die van ontspannen wandelen houdt. Je houdt van natuurschoon, je loopt graag over oude paden, het is voor jou geen probleem om via een trapje over de vele muurtjes te klimmen en je deinst niet terug voor lopen tijdens warmte of tijdens een regenbui. Het maximum aantal deelnemers is 11, je leert je reisgenoten dus al snel bij naam en toenaam kennen. Je weet al snel bij wie je moet zijn voor een goed gesprek en met wie je in stilte samen kunt genieten van de bijzondere omgeving.

Een goede wandelconditie is belangrijk, je loopt per dag gemiddeld 5 uur en op een aantal dagen moet je (korte) stukjes stijgen en dalen (maximaal 450 meter per dag).

En houd jij ervan om bij aankomst op de bestemming van de dag met je reisgenoten een afsluitend etappedrankje te drinken? Dan heb jij een streepje voor! Want na inspanning is het belangrijk om met elkaar of alleen goed te kunnen ontspannen.

 Wat kun je verder nog verwachten?

Tijdens deze wandeling loop je door een dun-bevolkt, groen gebied. We delen de oude paden vooral met koeien en schapen. Pauzeren doen wij vaak in de vrije natuur. Winkels en horeca kom je onderweg niet veel tegen, daar waar horeca aanwezig is, maken wij daarvan gebruik. Als je wilt kun je bij de meeste overnachtingshotels een lunchpakket kopen en meenemen.

Wandelen in een groep

Dit is een groepsreis, met elkaar ervaar je de hoogte- en dieptepunten van de muur van Hadrianus (en van de wandelpaden en het weer). Het gemiddelde groeps-tempo van de wandelingen is 4-5 kilometer per uur. Bij het klimmen en dalen ligt het tempo vanzelfsprekend (een stuk) lager. Regelmatig neem je samen pauzes. Bij de langere wandeldagen vindt de eerste pauze plaats na ongeveer 2 uur lopen. Voor het overige pauzeren wij, mede afhankelijk van aanwezige horeca, gemiddeld elke 1,5 uur. Het is mogelijk om delen van de route alleen of met een wandelmaatje te lopen.  Elke avond tijdens of na het diner hoor je in hoofdlijnen wat je de volgende dag van de route en onderweg kunt verwachten.De schoonheid van de details ervaar je onderweg…..

 Van dag tot dag

 Dag 1: Aankomst in Carlisle, kennismaken, overnachting in een hotel in Carlisle (1p-kamer)

Je reist op eigen gelegenheid, desgewenst samen met anderen, naar het  op de grens van Engeland en Schotland gelegen stadje Carlisle. Na aankomst in het hotel maak je kennis met je reisgenoten.  

Dag 2: Bowness-on-Solway– Carlisle, 24 km, incl. transfer naar het beginpunt van Hadrian’s wall, overnachting op een 1p-kamer in Carlisle

Vandaag is het al vroeg dag. Vanaf het hotel reizen wij naar het beginpunt van het Hadrian’s Path. Lang de rivier met de paradijselijke naam Eden lopen wij door overwegend vlak terrein. We hebben uitzicht over het weidse landschap. Dit gebied dat bekend staat als Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) herbergt veel vogelsoorten.  

Dag 3: Carlisle – Walton, 19 km, incl. transfer naar hotel, overnachting in een gedeelde 2p-kamer.

Langs de kathedraal, de oude stadsmuren  en het kasteel van Carlisle lopen wij rustig de stad uit. We lopen verder langs de rivier, over paden die wij deels delen met koeien en schapen. In het landschap is de loop van de muur steeds beter te zien, al is de muur zelf nog niet in beeld.  De muur bestond in dit deel uit afval en turf, hier is niet veel meer van over.

Dag 4: Walton –  Gilsland, 13 km, incl. transfers, overnachting in een gedeelde 2p-kamer 

Een aangename, vrij korte wandeldag door bloemrijke velden en deels langs de muur. Net voor ons eindpunt passeren wij  Birdoswald Roman Fort, een mooie plek om samen te bezoeken. Langs de resten van een Romeinse brug lopen wij aan het eind van deze wandeling over de rivier Irthing Gilsland binnen.

Dag 5: Gilsland – Twice Brewed, 15 km, incl. transfers, overnachting in een gedeelde 2p-kamer 

Ongemerkt verlaten wij vandaag Cumbria en lopen wij Northumberland binnen. Het landschap wordt steeds heuvelachtiger. En juist van die heuvels maakten de Romeinen gebruik, de muur volgt de toppen van dit gebied. Het hoogste punt bereik je vandaag: Winshield Gregs (345 meter).

Dag 6: Twice Brewed – Chollerford, 22 km, incl. transfer naar het startpunt, overnachting in een gedeelde 2p-kamer 

Vandaag is misschien wel de meest spectaculaire wandeling van deze hele reis, een dag van superlatieven. Vanaf ons overnachtingsadres lopen wij naar een van de hoogste punten van de route. Een korte en pittige klim, met dito afdaling. Een ervaring met uitzichten om niet meer te vergeten. En vind je dit te spannend? Je kunt ook kiezen voor de makkelijke, vlakke route.  Onderweg passeren wij de boom van Robin Hood,  diverse milestones en vlak voordat wij bij ons eindpunt zijn, loop je langs het  Romeinse Chsester Roman Fort.

Dag 7: Chollerford – East Wallhouses, 16 km, incl. transfer naar ons hotel, overnachting in een gedeelde 2p-kamer 

Een wandeling langs hagen en muurtjes in het open landschap. We delen onze weg met nieuwsgierige koeien. Tijdens deze etappe merk je dat de stenen muur steeds minder in beeld is. De stenen zijn gebruikt voor het bouwen van huizen en wegen. Wel zie je in het landschap nog steeds de contouren van de fundamenten. Het hoogste punt is Whittington Hill (268 meter).

Dag 8: East Wallhouses – Newburn 15 km, incl. transfer naar het beginpunt van de route, overnachting in een gedeelde 2p-kamer 

Vanaag loop je een ontspannen etappe langs de Military Road. Via de groene velden in het Tynedal zien we, terwijl wij lopen over een niet meer gebruikt spoortracé  de stad Newcastle steeds dichterbij komen..Net buiten Newcastle houd je halt voor je laatste overnachtimg op de route van Hadrian’s Wall.

Dag 9: Newburn – Wallsend: 22 km, incl. OV naar het hotel, overnachting in een 1p-kamer in Newcastle

De stad biedt ons verharde paden, een rivier met bruggen van velerlei aard (denk je aan het maken van foto’s?)  en veel informatiepanelen over haar industriële verleden. Ons doel is het eindpunt van de muur, die wij bereiken bij het Segedunum Roman Fort en museum met uitkijktoren. Hier ligt je laatste stempel. Hier ‘kun je als je wilt je Hadrian’s Wall-certificaat halen, je hebt het gadaan! Het is tijd om te vieren. 

Dag 10: afscheid en einde reis

Na het ontbijt nemen wij, vol van nieuwe herinneringen, afscheid van elkaar. Na de vele hoogtepunten is het tijd om weer naar huis te gaan. 

Prijs, data, heen- en terugreis en aanmelden

De prijs voor deze 10-daagse reis is in 2024 €1395,- per persoon.

(wil je elke nacht een eigen kamer? Lees dan verder voor die optie)

Inbegrepen in deze prijs:

 • 3 overnachtingen op een 1-persoonskamer 
 • 6 overnachtingen op een gedeelde 2-persoonskamer met losse bedden  (op indeling)
 • 9x ontbijt (vaak krijg je de keuze tussen een full English breakfast en/of een continentaal ontbijt)
 • Bagagetransport tijdens de wandeldagen
 • 6-10 x transfer tijdens de wandeldagen
 • Begeleiding tijdens de gehele reis, ook tijdens de wandelingen zelf.
 • Hadrians’ Wall Pelgrimspaspoort

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden
 • Overig vervoer tijdens de reis
 • Heen- en terugreis
 • Eigen uitgaven onderweg
 • Kosten van een reis- en annuleringsverzekering

 NIEUW 1-persoonskamer: heb je liever alle nachten de beschikking over een eigen kamer? In 2024 is dat mogelijk. De prijs is €1720 per persoon (beperkt beschikbaar)

Deze reis vindt plaats op de volgende data: 

2024

Maandag 17 juni – woensdag 26 juni 2024 (vol, nog plek op de reservelijst). Deze reis wordt begeleid door Ingmar Zondervan (of door een hele goede vervanger). 

Aanmelden

Het maximale aantal deelnemers voor deze reis is bereikt. Je kunt je wel aanmelden voor de reservelijst. Je bent dan de eerste die ik informeer als er een plek vrijkomt. Heb je interesse ? Stuur mij dan een bericht per mail: info@opstapmetirene.nl. Je ontvangt dan een reactie.

Heen- en terugreis

De heenreis naar Carlisle en de terugreis vanaf Newcastle is niet in de reis en/of prijs inbegrepen. Deze boek je als je de bevestiging hebt gekregen dat de reis definitief doorgaat, zelf. J. Als je niet alleen wilt reizen, kies je ervoor om samen met de reisleider en eventuele andere reisgenoten met het vliegtuig te gaan. Wel zo gezellig. Je ontvangt bij de definitieve bevestiging een overzicht van mogelijkheden. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

Per DFDS-ferry van IJmuiden naar Newcastle, in dit geval vertrek je vanuit IJmuiden op zondagavond (aankomst in Newcastle op maandagmorgen ) en neem je aan het einde van de reis de boot op woensdagavond  (aankomst op donderdagmorgen).

Per vliegtuig naar Newcastle, meerdere keren per dag (prijsindicatie: voor een retourticket: ongeveer €300 pp, incl. 1 stuks bagage). Vanaf Newcastle: per rechtstreekse trein naar Carlisle (prijsindicatie: 40 euro pp, reisduur ongeveer 75 minuten)

Per eigen auto. In dit geval kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de DFDS-ferry Hoek van Holland / Harwich (parkeren van de auto kan in Newcastle of in Carlisle).

Per trein: Vanaf elk station in Nederland kun je per trein naar het beginpunt van deze reis: het station van Carlisle.

Grensdocumenten

Voor deze reis heb je een geldig paspoort nodig.

  De kleine lettertjes

  • Deelname is mogelijk voor een ieder die van ontspannen wandelen/pelgrimeren houdt en die over een goede algemene wandelconditie beschikt. Bij twijfel graag voorafgaand overleg.
  • De reis kan onderweg door weers- of andere omstandigheden afwijken van hetgeen is beschreven, het beschikken over een flexibele instelling is van belang.
  • Deelname aan deze reis is geheel voor eigen verantwoordelijkheid en voor eigen risico. Je kunt mij niet aansprakelijk stellen of houden voor schade of verlies van welke aard dan ook
  • Een reis- en annuleringsverzekering is gezien het karakter van de reis verplicht
  • Aanmelden en betalen: je meldt je aan door een ingevuld aanmeldformulier aan mij per mail te versturen. Nadat je vervolgens ook de aanbetaling van 350 euro hebt gedaan, is je aanmelding voor deze reis een feit.
  • Het restant van het bedrag dient uiterlijk op 1 maart 2024  betaald te zijn.
  • De reis gaat definitief door op het moment dat er 6 aanmeldingen zijn. 
  • Het maximum aantal deelnemers voor elke reis is steeds 11 personen
  • Je krijgt het door jou betaalde bedrag in zijn geheel retour als de reis vanwege een te klein aantal deelnemers niet doorgaat

  Pin It on Pinterest

  Share This