Even voorstellen: Ingmar Zondervan

‘Uit je hoofd vallen, dat is wat wandelen voor mij is.’  

In april 2023 maakten een aantal van jullie al met hem kennis tijdens een stadswandeling door Alkmaar. Vanaf juli 2023 zul je Ingmar vaker als wandelbegeleider bij ‘OpStap met Irene’ tegenkomen.  Zo begeleidde hij in juli 2023 de Camino Sint Odulphus. In 2024 kun je hem als begeleider vinden bij onder meer deze reizen: juni 2024 Hadrian’s Wall en juli 2024 Camino Sint Odulphus.

Hier maak je alvast kennis met hem…

Ik heet Ingmar Zondervan en ik ben een enorme liefhebber van wandeltochten. Maar ik hou ook van kamperen, kanoën, fietsen en lanterfanten. Wat een geluk dat die dingen zo goed te combineren zijn.

 Het wandelvirus kwam bij mij zo’n 35 jaar geleden goed op gang, toen ik in een biologische winkel in Den Haag werkte. Dat was nog in de tijd van dat er zuivel in glazen flessen werd verkocht. Op een dag dat ik niet zo lekker in mijn vel zat heb ik per ongeluk een steekwagen met ca 6 kratten melk om laten vallen. Het was een enorme bende van plassen melk en brokken glas. Mijn gezicht zag net zo bleek als de melk zelf. Een van mijn collega’s opperde toen: “Ingmar, zou je niet eens een paar dagen vrije nemen?” Dat vond ik een goed idee. Ik heb toen direct mijn rugzak en tent gepakt en ben de Pennine-way (Engeland) gaan wandelen. Het is een behoorlijk pittige route tussen Edale en Kirk Yetholm met veel “bogs” en “interesting scrambles”, zoals de Engelsen dat noemen. Ondanks ontberingen van regen, modder en midges kwam ik als herboren thuis. Lekker moe en voldaan. 

Sindsdien ben ik vaker in mijn eentje eropuit getrokken, als een soort retraite om mijn eigen hoofd leeg te wandelen. Schotland is mijn favoriete struinland. Ook de eilanden Mull en Iona zijn niet te versmaden. Daarbij volg ik niet alleen bestaande lange-afstandsroutes, maar ik ga ook zelf met kaart en kompas op stap. 

Een paar jaar geleden ben ik op de fiets naar Spanje gereden voor een tweeweekse training met yoga en meditatie in de Extremadura. Daarbij volgde ik de Compostela-fietsroute tot Burgos. Na Burgos boog ik mijn route verder af naar het zuiden richting Salamanca.

Wat mij raakt aan het wandelen is dat je tijdens het lopen zo goed getuige kan zijn van je gedachten en gevoelens. Gedachten die als passerende wolken komen en gaan. En na verloop van tijd ga je tussen de gedachtenwolken door zelfs de blauwe lucht herkennen. Een kalmerende werking. Wandelen brengt mij in een hele andere modus. De schrijver Jan Foudraine noemde het “uit je hoofd vallen”. Dat is precies zoals ik dat ook ervaar.

Behalve wandelaar ben ik ook wandeltrainer. Via A.V.Nova, mijn atletiekclub, geef ik regelmatig trainingen Sportief wandelen en Nordic walking in de duinen van Schoorl. In die trainingen besteed ik aandacht aan souplesse, dat vind ik belangrijker dan snelheid of kracht. 

Het motto bij mijn wandelingen is “M5”, dat betekent: “meters maken met minder moeite”. Dat wil zeggen lopen met rustige zachte tred, een milde stemming en met open zintuigen om royaal te genieten van het landschap.

Deelnemers kunnen van mij iedere dag een korte warming-up verwachten en aan het einde van de wandeldag een cooling down om blessures te voorkomen.

 Verder kan ik vertellen dat ik een goede eetlust heb en graag ook wat drink na het wandelen. Een fantastische hobby voor erbij. Zo’n lekker biertje of wijntje met wat geitenkaas gaat er aan het eind van de dag wel in! Die extra koolhydraten compenseer ik wel weer met het lopen. 

 Trek maar aan die wandelschoenen! Ik heb er zin in om met en voor Irene met jou op stap te gaan.

Ga je mee? 

Ingmar 

Nieuwsgierig naar meer?

 Nieuwsgierig geworden? Zin om een keer mee te lopen, om kennis te maken met de wandelingen van OpStap met Irene? Je kunt kiezen uit  diverse kleinschalige meerdaagse pelgrimswandelingen . Tot ziens!

Pin It on Pinterest

Share This