Camino St. Odulphus

4 dagen wandelen en comfortabel kamperen in Friesland

Donderdag 25 juli  2024 – zondag 28 juli 2024 (NIEUW, nog 4 plekken vrij)

N

Ontspannen

Heb jij zin om ontspannen te lopen door het afwisselende en gastvrije Friese landschap met leuke dorpjes en stadjes?  

N

Ervaren

Wil jij deze Nederlandse Camino ervaren? Wij lopen vanaf Mantgum, via Blessum, Reahus en Nijeklaester naar Bolsward.

N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. Begeleiding, overnachtingen, een verrassingsactiviteit, het vervoer en alle maaltijden zijn inbegrepen. 

4-daagse wandelreis Camino St. Odulphus, Wat kun je verwachten?

Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. 

Tijdens deze 4-daagse wandelreis lopen wij een aantal etappes van deze Friese Camino. Tijdens dit weekend maken wij ons eigen kamp en verblijven wij op een camping. 

Je maakt onderweg kennis met Friese Pelgrimswegen. Je passeert onder meer de volgende dorpen en steden: Mantgum, Tirns, Nijekleaster, Wommels en Lytsewierrum.  Je ervaart wat het lopen door het weidse land, langs het water, door het bos en de gastvrijheid  met jou doen.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland  een pelgrimstocht kunt ervaren.

Ben jij erbij? 

Mini-pelgrimage Camino St. Odulphus, Vier dagen onbezorgd op pad…

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, gastvrijheid te ervaren en om te onthaasten. Vier dagen waarin (bijna) alles voor je is geregeld……..

 • Je loopt 3 etappes van de Camino St- Odulphus, een Friese pelgrimsroute (ong. 17 – 21 km per dag). Onderweg zijn er stempels van de route beschikbaar.
 • Tijdens een speelse verrassingsactiviteit (op Sint Jacobsdag) maak je kennis met andere persepectieven.
 • Onderweg maak je kennis met andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren.
 • De groep is klein en bestaat uit minimaal 9 en maximaal 11 personen.
 • De meeste deelnemers melden zich individueel aan.
 • Er is voldoende ruimte om waar je wilt samen of alleen te lopen.
 • Tijdens deze reis slaap je in een comfortabele 1-persoonstent. Of als je wilt kun je een grote tent met je wandelmaatje delen.
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, onder meer alle overnachtingen, maaltijden, taxi-vervoer, begeleiding en een paar drankjes zijn inbegrepen.

Verblijf

Comfortabele en bijzondere overnachtingen

Tijdens deze zomerse reis verblijven wij op een rustige aan het water gelegen kleinschalige zeer rustige camping in Reahus: Gezelligheid, ontspanning, gastvrijheid, rust en ruimte op en rond het water. Tegelijkertijd  op het platteland, hier kom je alleen via kronkelige weggetjes. Hier kom je even los van alles….’  

Op de camping staat voor elk van ons een eigen comfortabele 1-persoons-tent die sfeervol is ingericht, onder meer met een stretcher met luchtmatras, een lampje en elektriciteit.

Voor gezamenlijk gebruik zijn er tafels en zitplekken, als het regent of fris is hebben wij de beschikking over een binnen-zit-tent.  Kim en Jan van Pippin Hikes/Pippin Foods hebben veel ervaring in het gastvrij ontzorgen van groepen. Voor ons nemen tijdens deze reis zelfs de foodtruck mee.

Toiletten en warme douches zijn voor gezamenlijk gebruik beschikbaar op beperkte loopafstand van ons Odulphus-kampement.

De route

Camino St. Odulphus

Tijdens deze meerdaagse wandeling lopen wij een aantal etappes van deze Friese Camino. Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Onderweg kun je stempels verzamelen, leuk voor je wandelboekje of je credencial (pelgrimspaspoort).

‘Van dag tot dag

Donderdag

 • Activiteit       : Kennismaking en verrassingsactiviteit 
 • Verzorging   : Vervoer vanaf station Sneek naar de camping, Welkomstdrankje met lekkers,  begeleiding, 3-gangen-diner, overnachting

Bij het station van Sneek staat je ‘taxi’ deze middag op je te wachten. Rond 14.00 uur word je vervolgens gastvrij ontvangen op de camping. Je tent is al ingericht en staat voor je klaar. De koffie/thee en het lekkers staat op je te wachten.

Na de kennismaking gaan we aan de slag met een speelse verrassingsactiviteit. Laagdrempelig, ontspannen…Passend bij Sint Jacobsdag….. Een mooi begin van je Friese pelgrimstocht.

Vrijdag

 • Wandeling: Mantgum – Blessum – Hilaard – Nijkleater – Easterlittens  (ong. 20 kilometer) 
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, routebeschrijving, begeleiding, 3-gangen-diner, taxi-vervoer naar het beginpunt en vanaf het eindpunt  van de wandeling

Kijk onderweg maar eens goed om je heen. Je ziet namelijk regelmatig een toren opdoemen in het weidse Friese landschap. Dit traject heeft dan ook de titel Campanarium gekregen, wat zoveel betekent als klokkentoren.Tijdens het lopen passer je vandaag in de buurt van Jorwert een nieuw klooster. Oftewel een ‘nij kleaster’ op zijn Fries. Een mooie plek voor een momen van bezinning, een slok water of een broodje/appel uit je meegekregen lunchpakket.   

Het eindpunt, Easterlittens, is een historisch dorp gelegen op een ‘hoge’ terp. Het logt op een kruispunt van waterwegen. Bij de oude herberg (daterend van 1511 of eerder), van oudsher een plek waar gestrande reizigers een plek voor de nacht konden krijgen, drinken wij ons etappedrankje. En misschien loop je hier het kleine herbergmuseum nog even binnen?

Zaterdag

 • Wandeling: Easterlittens – Wommels – Lytsewierrum – Reahus  (ong. 21 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, 3-gangen- diner, routebeschrijving, begeleidng, overnachting, transfer naar het beginpunt van de wandeling

Na het ontbijt brengt de taxi ons naar de plek waar wij gisteren gestopt zijn: het dorpsplein van Eaterlittens. Hier ga je weer op stap, alleen of met elkaar, het is aan jou, alles mag.

De route van vandaag heeft als naam Viridarium (kloostertuin). Tergenwoordig is het helemaal hip: lokaal, seizoensgebonden eten. Maar eeuwen geleden deden ze dat in de kloosters ook al. Je passeert vandaag onder meer een natuurgebied met de naam ‘Skrok’. Dit is een weidevogelgebied waar veel vogels in de bloemrijke graslanden hun rust en voedsel vinden. En je komt door het dorp Lytsewierrum. Dit dorp ligt aan een doodlopende weg. Een rijke boer heeft  bepaald dat het verkeer met een ruime boog om ‘zijn’ dorp heen moest reizen. Zodoende is nu, eeuwen later, dit dorp alleen via een smal weggetje te bereiken….

Zondag

 • Wandeling: Reahus – Tirns – Bolsward  (ongeveer 17 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, routebeschrijving, begeleiding,  bagagevervoer, afscheidsdrankje.

Nadat wij de bagage hebben ingepakt en na het ontbijt, lopen wij verder over het St. Odulphuspad.

Vanaf de camping lopen wij vandaag het laatste traject van het Odulphuspad. Dit laatste traject heeft de naam Presbyter meegekregen. Het is het Griekse woord voor ouderling of volleerd priester. Odulphus had als novice zijn proefjaar in een klooster volbracht en wilde kloosterling worden. Zijn ouders verzetten zich hier tegen…

Bijzonder is het om vandaag langs een oude kloosterterp te lopen. En een ervaring is het om in Bolsward in een zeer bijzondere, omoverdekte en beschadigde ‘kerk’ de wandeling af te sluiten…misschien mogen we wel binnen…

 Bij een sfeervol bruin café sluiten wij onze wandelreis onder het genot van een afscheidsdrankje rond 15.30 uur af. Een bushalte (met bussen naar bijv. Leeuwarden en Alkmaar) is hier dichtbij. Vol met nieuwe herinneringen en ervaringen en Herenigd met je bagage vervolg je vanaf daar weer je eigen reis.

 Prijs, data en aanmelden

Heb jij zin om om in deze prachtige omgeving vier dagen mee te lopen over de Camino St. Odulphus? Vind jij het fijn om deze route samen met anderen te ervaren? Je bent welkom. De kosten voor deelname bedragen € 535,00 per persoon.

Wil je een tent delen met een maatje met wie je samen boekt? In dat geval krijg je €70,00 pp korting (jouw prijs is dan € 465 per persoon), beperkt beschikbaar, alleen op aanvraag)

Het minimum aantal deelnemers is 9 personen en het maximum aantal deelnemers is 11 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met een lokale specialiteit bij de ontvangst
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen
 • Routes op papier (zodat je als je wilt (delen) ook alleen kunt lopen)
 • Verrassingsactiviteit
 • 3 overnachtingen in een eigen (of als je wilt met maximaal 1 persoon gedeelde) comfortabele grote tent met stretcher(s) en luchtmatras, elektriciteit en een lampje
 • Als groep hebben we de beschikking over een grote tent waarin we als het buiten koud of nat is kunnen zitten
 • 3 x ontbijt
 • 3 x lunchpakket
 • 3 x 3-gangen-diner
 • Transfer vanaf station Sneek naar de camping in Reahus op vrijdag
 • Transfers per taxi naar begin- en vanaf eindpunten van de wandeling (op vrijdag en zaterdag)
 • Bagageververvoer vanaf de camping naar het eindepunt in Bolsward op zondag
 • Afscheidsdrankje in Bolsward
 • Verzorging tijdens ons verblijf door Jan en Kim van Pippin Hikes
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf (Irene) en wandelbegeleiding door Ingmar.

Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:

 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties op de camping en onderweg
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dekens (of slaapzak) handdoek, hoofdkussen
 • Je eigen reiskosten naar het beginpunt (Sneek) en vanaf Bolsward

Data

Donderdag 25 juli 2024 – zondag 28 juli 2024 (NIEUW, nog 4 plekken vrij)

Wandelen met een groep

De route die wij lopen is niet gemarkeerd. De begeleider loopt mee en wijst je de weg.  Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur.  Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen, je krijgt daarvoor een eigen routebeschrijving. Daarnaast zijn er opties, om etappes in te korten, tijdens deze dagen overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw wandelreis en ik wil graag dat jij  een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens de andere dagen laat je die achter bij de overnachtingsplek. je loopt dus alleen met je dagrugzak.

 

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal (per mail) plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, je mobiele nummer, je mail-adres en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • De reis gaat door als er op 15 april 2024 tenminste 9 aanmeldingen zijn. In het geval dat er onvoldoende aanmeldingen zijn ontvang je 100% van je (aan)betaling retour.
 • Als de wandeling door ons wegens door ons niet beïnvloedbare omstandigheden geannuleerd moet worden, ontvang je 100% van je aanbetaling (minus €25 administratiekosten) retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn. In dat geval wordt in onderling overleg een alternatief programma gekozen.
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij via info@opstapmetirene.nl een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This