Camino St. Odulphus

4 dagen wandelen, kanoen en comfortabel kamperen in Friesland

Maandag 24 juli  2022 – donderdag 27 juli  2023 (wegens annulering weer 1 plek vrij)

N

Ontspannen

Heb jij zin om ontspannen te lopen door het afwisselende en gastvrije Friese landschap met leuke dorpjes en stadjes?  

N

Ervaren

Wil jij deze Nederlandse Camino ervaren? Wij lopen vanaf Gaastmeer, via Ijlst, Sneek en Nijeklaester naar Mantgum.

N

Loslaten

Tijdens de wandelingen kun jij de regie loslaten. Begeleiding, overnachtingen, een kanotocht, het vervoer en alle maaltijden zijn inbegrepen. 

4-daagse wandelreis Camino St. Odulphus, Wat kun je verwachten?

Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. 

Tijdens deze 4-daagse wandelreis lopen wij een aantal etappes van deze Friese Camino. Tijdens dit weekend maken wij ons eigen kamp en verblijven wij op een camping. 

Je maakt onderweg kennis met Friese Pelgrimswegen. Je passeert onder meer de volgende dorpen en steden: Gaastmeer, Blauwhuis, Greonterp, IJlst, Sneek, Nijeklaester, Boazum en Mantgum.  Je ervaart wat het lopen door het weidse land, langs het water, door het bos en de gastvrijheid  met jou doen.

Een afwisselende meerdaagse wandeling, waarin je onderweg samen met de andere wandelaars ervaart dat je ook in Nederland  een pelgrimstocht kunt ervaren.

Ben jij erbij? 

Mini-pelgrimage Camino St. Odulphus, Vier dagen onbezorgd op pad…

Het met elkaar op stap gaan brengt je in de gelegenheid om te ontmoeten, gastvrijheid te ervaren en om te onthaasten. Vier dagen waarin (bijna) alles voor je is geregeld……..

 • Je loopt 3 etappes van de Camino St- Odulphus, een Friese pelgrimsroute (ong. 16 – 19 km per dag). Onderweg zijn er stempels van de route beschikbaar.
 • Tijdens een kanotocht zie je de omgeving vanuit een ander perspectief.
 • Onderweg maak je kennis met andere liefhebbers van ontspannen wandelen/pelgrimeren.
 • De groep is klein en bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
 • De meeste deelnemers melden zich individueel aan.
 • Er is voldoende ruimte om waar je wilt samen of alleen te lopen.
 • Tijdens deze reis slaap je in een comfortabele 1-persoonstent
 • Je wordt tijdens deze wandeldagen goed verzorgd, onder meer alle overnachtingen, maaltijden, taxi-vervoer, begeleiding en een paar drankjes zijn inbegrepen.

Verblijf

Comfortabele en bijzondere overnachtingen

Tijdens deze zomerse reis verblijven wij op een rustige aan het water gelegen camping op loopafstand van het centrum van Sneek. De eigenaren schrijven over die plek het volgende: ‘Gezelligheid, ontspanning, gastvrijheid en volop vakantiegevoel op en rond het water. Tegelijkertijd  op het platteland en dichtbij de stad.  Kom even los van alles….’  

Op de camping staat voor elk van ons een eigen comfortabele 1-persooins-tent die sfeervol is ingericht, onder meer met een stretcher met luchtmatras, een lampje en elektriciteit.

Voor gezamenlijk gebruik zijn er tafels en zitplekken, als het regent is er een dak.  Kim en Jan van Pippin Hikes/Pippin Foods hebben veel ervaring in het gastvrij ontzorgen van groepen. Voor ons nemen tijdens deze reis zelfs de foodtruck mee.

Toiletten en warme douches zijn voor gezamenlijk gebruik beschikbaar op beperkte loopafstand van ons Odulphus-kampement.

De route

Camino St. Odulphus

Tijdens deze meerdaagse wandeling lopen wij een aantal etappes van deze Friese Camino. Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Onderweg kun je stempels verzamelen, leuk voor je wandelboekje of je credencial (pelgrimspaspoort).

Van dag tot dag

Maandag

 • Activiteit       : Kennismaking en kano-tocht door Sneek (ongeveer 6 kilometer)
 • Verzorging   : Welkomstdrankje met lekkers, gebruik 2-personskano, begeleiding, 3-gangen-diner, overnachting

Rond 13.00 uur word je gastvrij ontvangen op de camping. Je tent is al ingericht en staat voor je klaar. De koffie/thee en het lekkers staat op je te wachten.Parkeerzone Sneek | Gemeente Súdwest-Fryslân

Vandaag maak je na de kennismaking kennis met het Friese water. Op de camping stap je in de kano. Na de instructie ben je er klaar voor, je gaat op weg naar het centrum van Sneek. Je vaart een rondje van ongeveer 6 kilometer. Onder meer vaar je door de beroemde Sneker Waterpoort. Na afloop staat het etappedrankje voor je klaar. Een mooi begin van je Friese pelgrimstocht.

Dinsdag

 • Wandeling: Gaastmeer – Blauwhuis  (ong. 16 kilometer) 
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, routebeschrijving, begeleiding, 3-gangen-diner, taxi-vervoer naar het beginpunt en vanaf het eindpunt  van de wandeling

De etappe van vandaag draagt de naam ‘Aether’ (de Griekse god van de atmosfeer). Op de schilderijen van de uit deze omgeving afkomstige Rypma bestaat de atmosfeer vaak uit prachtige, gepenseelde luchten. Tijdens het lopen passer je vandaag onder meer de Adegaester Brekken. Je waant je een onderdeel van de hier al eeuwen aanwezige magische atmosfeer. 

Bij het eindpunt in Blauwhuis, pas sinds 1950 is dit gehucht een dorp, houden wij halt bij het café met de mooie naam ‘De Freonskip’. De blaaskapel oefent hier nog elke week. 

 Woensdag

 • Wandeling:  Blauwhuis – IJlst – Sneek  (ong. 19 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, 3-gangen- diner, routebeschrijving, begeleidng, overnachting, transfer naar het beginpunt van de wandeling

Na het ontbijt brengt de taxi ons naar de plek waar wij gisteren gestopt zijn: het centrum van Blauwhuis. Vanaf hier ga je weer op stap, alleen of met elkaar, het is aan jou, alles mag.

De route van vandaag leidt je via het 11-stedenstadje IJlst naar het prachtige Sneek. Onderweg passeer je onder meer houtzaagmolen ‘De Rat’ en het kerkepad Westhem. Onderweg staat de beschermheilige van deze etappe, Vitus, de zangers onder ons bij. Welk lied zet jij in?

Donderdag

 • Wandeling: Sneek – Nijekleaster – Mantgum (ongeveer 17 kilometer)
 • Verzorging: Ontbijt, lunchpakket, routebeschrijving, begeleiding,  bagagevervoer, afscheidsdrankje.

Nadat wij de bagage hebben ingepakt en na het ontbijt, lopen wij verder over het St. Odulphuspad.

Vanaf de camping lopen wij vandaag door een gebied dat eeuwenlang de groente-tuin vormde voor kloosters en legers. Nog steeds groeit in de bermen van de route de oud-Hollandse groente Pastinaak. De naam Refter (klooster-eetzaal) verwijst naar deze omgeving.

Bijzonder is het om vandaag langs het oude en opnieuw in ontwikkeling zijnde (pelgrims)klooster van Nijeklaester te lopen. Natuurlijk staan we daar stil, misschien mogen we wel binnen…

 Het eindpunt Mantgum biedt ons een sfeervol bruin café waar wij onze wandelreis onder het genot van een afscheidsdrankje rond 15.30 uur afsluiten. Het treinstation is hier dichtbij. Herenigd met je bagage vervolg je vanaf daar weer je eigen reis.

 Prijs, data en aanmelden

Heb jij zin om om in deze prachtige omgeving vier dagen mee te lopen over de Camino St. Odulphus? Vind jij het fijn om deze route samen met anderen te ervaren? Je bent welkom. De kosten voor deelname bedragen €499,00 per persoon.

(Wil je een tent delen met een maatje met wie je samen boekt? In dat geval krijg je €25 pp korting (jouw prijs is dan €474 per persoon), beperkt beschikbaar, alleen op aanvraag)

Het maximum aantal deelnemers is 10 personen, zo blijft het kleinschalig en persoonlijk.

In deze prijs is inbegrepen:
 • Koffie/thee met een lokale specialiteit bij de ontvangst
 • 3 begeleide pelgrimswandelingen
 • Kanotocht door Sneek
 • 3 overnachtingen in een comfortabele 1-persoons-tent met stretcher en luchtmatras, elektriciteit en een lampje
 • 3 x ontbijt
 • 3 x lunchpakket
 • 3 x 3-gangen-diner
 • Transfers per taxi naar begin- en vanaf eindpunten van de wandeling (op dinsdag en woensdag)
 • Bagageververvoer vanaf de camping naar Mantgum op donderdag
 • Afscheidsdrankje in Mantgum
 • Verzorging tijdens ons verblijf door Jan en Kim van Pippin Hikes
 • Bezielende voorbereiding, coördinatie en begeleiding door mijzelf en kano- en wandelbegeleiding door Ingmar.

Bijkomende kosten (niet in de prijs inbegrepen) zijn:

 • De kosten voor drankjes tijdens de maaltijden en overige consumpties op de camping en onderweg
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dekens (of slaapzak) handdoek, hoofdkussen
 • Je eigen reiskosten naar het beginpunt (Sneek) en vanaf het station van Mantgum

Data

Maandag 24 juli 2023 – donderdag 27 juli 2023 (wegens een annulering weer 1 plek vrij)

Wandelen met een groep

De route die wij lopen is niet gemarkeerd. De begeleider loopt mee en wijst je de weg.  Tijdens de wandelingen lopen wij in een ontspannen tempo. Meestal ligt het tempo rond de 4 – 5 km per uur. Geregeld is er ruimte voor pauzes, ongeveer 1x per 1,5 uur.  Onderweg is ruimte voor het maken van foto’s en natuurlijk staat het jou vrij om als je wilt alleen en/of in stilte te lopen, je krijgt daarvoor een eigen routebeschrijving. Daarnaast zijn er opties, deels door gebruik van OV, om etappes in te korten, tijdens deze dagen overleg ik deze graag met je. Want voor mij is het allerbelangrijkste uitgangspunt: het is jouw wandelreis en ik wil graag dat jij  een goede ervaring hebt. En je bagage? Tijdens de andere dagen laat je die achter bij de overnachtingsplek. je loopt dus alleen met je dagrugzak.

Corona-maatregelen

Tijdens deze meerdaagse wandeling nemen wij de dan geldende Corona-maatregelen in acht.

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. 

Gegeven deze kaders is er voldoende ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. De beweging, de overwegend brede wandelpaden en de frisse Friese buitenlucht  is van meerwaarde. Slapen doe je in een zeer ruime tent (1 persoon per tent).

Kleine lettertjes

 • Aanmelden vindt digitaal (per mail) plaats: daarvoor heb ik je naam, adres en woonplaats, je mobiele nummer, je mail-adres en je geboortedatum nodig.
 • Na je aanmelding krijg je, als er plek voor je is, een bevestiging van deelname.
 • Je aanmelding is definitief als je vervolgens het bedrag hebt overgemaakt.
 • De reis gaat door als er op 1 mei 2023 tenminste 6 aanmeldingen zijn. In het geval dat er onvoldoende aanmeldingen zijn ontvang je 100% van je (aan)betaling retour.
 • Als de wandeling door ons wegens door ons niet beïnvloedbare omstandigheden geannuleerd moet worden, ontvang je 100% van je aanbetaling (minus €25 administratiekosten) retour.
 • De wandelingen gaan door, tenzij er vanwege externe (weers-) omstandigheden aanpassingen nodig zijn. In dat geval wordt in onderling overleg een alternatief programma gekozen.
 • Kleine aanpassingen in het programma kunnen, vanwege voor mij niet te beïnvloeden omstandigheden bij derden, nodig zijn. Indien dit aan de orde is wordt je daarover z.s.m. geïnformeerd.
 • Deelname  is voor eigen risico en voor je eigen verantwoordelijkheid.

Aanmelden of meer informatie?

Heb je zin om mee te gaan? Of heb je vragen? Laat het mij weten, en stuur mij via info@opstapmetirene.nl een bericht.

Pin It on Pinterest

Share This