Loopend Vuurtje 29 april – 16 mei 2022
Dag 0: The Camino is calling….
Dag 1 en dag 2: Aankomst in Porto
Wandeldag 1: Porto – Villo do Conde (23 km)
Na een onrustige 1 mei-nacht, in Porto is vannacht door de studenten volop gefeest,is iedereen vanmorgen vroeg uit de veren. Vandaag gaan we echt beginnen met lopen. Sommigen hebben er zo lang naar uitgekeken, naar het lopen van een Camino. Corona heeft deze droom lang vertraagd. Allemaal zijn we benieuwd naar wat we onderweg gaan tegenkomen.
En het begin blijkt goed. De bustocht naar Matosinhos verloopt voorspoedig. Vanaf de bushalte zien we gelijk de eerste gele pijlen. De route is prachtig, het strand staat in bloei, de zee is azuurblauw, het lopen gaat goed en de zon en wind zijn mooi met elkaar in balans. Onderweg wordt ons regelmatig een buen camino, een mooie tocht toegewenst, we voelen ons gezien en kijken onze ogen uit.
De wandeling loopt ontspannen, we nemen voldoende tijd voor pauzes.
Geen haast, voet voor voet op weg naar Santiago. We zijn vandaag gewoon begonnen.
Beginnen
Kleine stappen zijn goed genoeg
Kleine stappen
Voet voor voet
Begin maar ergens
Begin hier
Adem in en uit, en uit en in
Dat is alles wat je hoeft te doen vandaag
Geen haast.
(Gedicht van Marije Hage)
Wandeldag 2: Villo do Conde – Sao Felix (20 km)
Na 12 kilometer lopen nemen wij afscheid van de zee. We gaan op weg naar de Centrale/binnenlandse route, vandaag naderen wij die met 7 verharde kilometers.. Fijn om onderweg even te schuilen voor de warmte.
Het is vandaag de derde aaneensluitende dag dat wij een etappe van meer dan 20 km lopen. Best pittig, mede door de veelal harde ondergrond en de diverse klimmetjes. Spieren en voeten hebben het er best zwaar mee, de stemming lijdt er in het geheel niet onder.
In Barcelos vallen wij na het horen/vertellen van dit verhaal met onze neus in de boter. Het is vandaag het feest van de drie kruizen (weer een heel ander verhaal ligt daaraan ten grondslag). In de kerk van Dom Jesus de cruceiro zijn bloementapijten neergelegd voor de Heer van de Kruizen en voor de vrijheidvan Oekraïne.
Wandeldag 4: Barcelos – Facha (26 km)
Klimmend en dalend verkennen wij het Portugese land. De hoge temperatuur in combinatie met de afstand (26 km) maken het voor elk van ons een uitdagende dag.. Trots ben ik op de mensen die de dag in het eigen tempo hebben gelopen. Net zo trots ben ik op de mensen die besloten hebben om een deel van de route te laten voor wat die is. Want juist in het kennen van je grenzen ontstaat de ruimte die je nodig hebt,
Maar hoe heerlijk is het om dan aan te komen in het paradijsje van Han Geelen. We delen bij het welverdiende drankje de nieuwe herinneringen die wij vandaag samen hebben gemaakt. We kijken uit naar het diner waarvan wij de geuren al kunnen ruiken.
Wandeldag 5: Facha – Ponte de Lima – Facha (20 km)
In Ponte de Lina zitten de terrassen vol. De lokale goederen vinden gretig aftrek en de brug over de Lima toont zich op zijn mooist.
Wandeldag 6: Ponte de Lima – Rubiaes (17 km)
De groep loopt geweldig, stralend komen de meesten na 9 kilometer klimmen en dalen aan op de afgesproken horeca-plek. De omgeving is prachtig, veel zingende vogels, bloeiende brem, watervalletjes en vrijwel alleen maar onverharde paden. Het gezelschap is goed, de onderlinge sfeer is zeer fijn.
Na de horeca-stop zwaai ik samen met twee anderen de groep uit. Mijn lijf werkt de afgelopen dagen niet helemaal zoals nodig is. Met in het vooruitzicht de rest van de Camino spaar ik mijzelf en geef ik de groep (en mijzelf) vertrouwen (en hen de EHBO-tas).
Vanaf de top stuurt de groep mij een stralende foto: met elkaar en door elkaar is elk er gekomen. De afdaling die volgt is door de losse stenen lastig. Met 1 schaafwond als resultaat, de eigenaar laat hem mij bij aankomst met trots zien.
Wandeldag 7: Rubiaes – Tui (24 km)
We zullen ze missen: de vriendelijke Portugezen, de pastel de nata’s en de bacalhau.
We kijken uit naar de nieuwe ontmoetingen met en in Galicië.
In plaats van ‘Bom dia’ zegen wij vandaag ‘buenes tardes’. In de plaats van ‘obrigade’ komt ‘gracias’. En wij worden door de plaatselijke bevolking begroet met ‘buen camino’ in plaats van ‘bom caminho’. Kortom we zijn aangekomen in Galicië, de provincie waar in deze periode de natuur zich in duizend tinten fris groen toont.
Qua taal ben ik er blij mee dat wij nu in Spanje zijn, inmiddels ben ik in staat de Spanjaarden in hun eigen taal redelijk te volgen, iets wat mij in Portugal toch nog steeds niet lukt.
De goede gesprekken ontstaan tijdens het lopen ook vandaag weer als vanzelf. Dankbaar en blij ben ik dat ik ook vandaag weer met deze bijzonder mooie groep heb kunnen lopen. Ik voel mij door hen gedragen.
Wandeldag 9: O Porrino – Redondela (18 km)
De haast die de groep bij de start van de Camino had is eruit. De vertraging.geeft ruimte voor ontmoetingen onderweg.
Onze engel van vandaag is Johanna Nater. Dankzij haar inmenging kwam een kwijt geraakte mobiele telefoon binnen twee uur per taxi weer op ons pad. Ook dat is de Camino. Bij ons Hostel met uitzicht proosten we (ook) op haar.
Wandeldag 10: Redondela – Pontevedra (16 km)
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Een etappe die wij na 20 km eindigen bij de Capela da Virxe Peregrina in Pontevedra.
Deze kapel is gewijd aan de vrouwelijke pelgrim, iets wat zeer bijzonder is. Van oudsher worden door de kerk slechts mannelijke pelgrims afgebeeld.
In deze kapel krijgen wij vandaag de zegen voor de rest van onze camino en voor een behouden aankomst in Santiago.
Wandeldag 11: Pontevedra – Caldas de Reis (21 km)
Het is als vanouds erg druk op dit deel van de Camino. Altijd zijn er mensen voor en achter je. Steeds vaker slaan we de koffie tijdens een pauze over, de rijen voor de balies zijn dan echt te lang.
Wandeldag 12: Caldas de Reis – Padron (19 km)
Padron is volgens de overleveringen, de enige plek op de camino’s waar Jacobus de Meerdere bij leven geweest is. Ongeveer 7 jaar heeft hij hier, na het sterven van Jezus, gepredikt. Na zijn marteldood in Jeruzalem is zijn lichaam, samen met twee van zijn volgelingen, vanaf Jaffa door een ‘gunstige wind’ in een boot naar wederom Padron gedreven om uiteindelijk in Santiago begraven te worden. En naar juist die plek zijn sinds ongeveer het jaar 1100 vele en vele pelgrims onderweg.
De zon gaat net op, wij zijn op weg naar een bijzonder plek.
Wanneer de zon schijnt, is alles mooier. Het landschap en de mensen tonen zich vandaag weer op hun best. De Oostenrijkse pelgrimsgroep begint de dag zingend. Ik voel mij vereerd door de uitnodiging van hun reisleider om erbij te zijn..
Van een reisgenoot krijg ik later op de dag een bosje bloemen.
Jacobus straalt ons in Padron vanaf de Monte de Santuigno toe. In de Santiago-kerk zien wij hoe Jacobus hier in Padron bij leven en na zijn marteldood in het jaar 44 terecht is gekomen. Het bootje werd geleidt door een engel, heel soms voelen wij die ook.
En vervolgens nemen wij als bewijs dat wij onder meer deze heilige plekken bezocht hebben een Pedronia in ontvangst.
De laatste fase van onze camino is aangebroken. Het aantal kilometers tot Santiago wordt snel minder. Te snel? Of precies snel genoeg?
War het antwoord voor een ieder ook is, vandaag zijn wij nog onderdeel van de camino.
Met elkaar genieten wij van de laatste kilometers van deze laatste volle wandeldag.
Wandeldag 14: O Milladoiro – Santiago de Compostela (8 km)
Vandaag vieren wij de aankomst, met elkaar en uitzwetend op het plein voor de kathedraal.
Wandelen
Wie wandelt, wandelt nooit alleen.
altijd zijn er wel vogels, altijd de wind
of de waterstromen,
de bronnetjes soms
of passanten.
Altijd zijn er de bomen
en de wolken die je groeten
of de strakke blauwe hemel.
En de zijwegen en kruispunten
die vragen om een keuze.
Altijd zijn er je gedachten
die meetrekken als engelen
of als duivels, die je plagen.
Alleen wandelen bestaat niet.
Wandelen brengt je ook altijd weer
op je innerlijke weg
en brengt je thuis.
(Marinus van den Berg)
Dag 17: Santiago
‘Welkom in Santiago en gefeliciteerd’. Met die woorden wordt ons vanmorgen bij het pelgrimskantoor van de kathedraal de Compostella uitgereikt. Toch altijd weer een bijzonder moment.
Dag 17: De laatste avond
Santiago de Compostela: Verbinden en loslaten
Dankbaar kijk ik terug op het tijdens de Camino gedeelde leven. De gesprekken en de stiltes waren vol van betekenis. Jullie zijn mij dierbaar geworden, we hebben het samen gedaan..
Dank aan Fleur Broer van Loopend Vuurtje voor het gegeven vertrouwen. Dank aan de mensen die thuis en onderweg mij en ons nabij waren. Jullie steun was tijdens deze op vele fronten bijzondere reis onontbeerlijk.