Zaterdag 20 april 2024. Pelgrimsherberg Kafarnaüm Vessem (NB)

Zes reisgenoten en begeleidster Cindy hebben er zin in. Twee dagen kennismaken. Twee dagen proeven  van pelgrimeren. Gastvrij worden wij ontvangen door de vrijwilligers van de Pelgrimsherberg. Hier treffen wij elkaar. Nog een beetje ongemakkelijk, hoe zal het zijn? Zin om op stap te gaan.. De eerste dag staat in het teken van aankomen en aarden. Een lunch met huisgemaakte soep helpt daarbij.

We blijken afkomstig uit zeer verschillende delen van het land. Sint Jacobi-parochie, Volendan, Waalre, Breda. De accenten zijn verschillend. De passie om ontspannen lopend op weg te gaan geeft direct een klk.

Een door Cindy uitgezette wandeling door de groene omgeving is verrassend. We lopen deels langs het water….
En daarbij blijft ze niet alleen op gebaande paden. 
Her en der wordt een helpende hand gegeven en aanvaard. 
Steun geven en ontvangen, het kost deze pelgrims geen moeite.

Tijdens pauzes schijnt de zon.

De wolkenluchten zijn prachtig. De omgeving nodigt uit om te ontspannen, om stil te zijn en om elkaar tijdens gesprekken te leren kennen.

Bij de Jacobushoeve in Vessem houden we even halt. Hier is er de ervaring van het Cruz de Ferro. Cindy vertelt over de betekenis van deze plek voor pelgrims op weg naar Santiago.

Maar om te pelgrimeren hoef je niet ver van huis te gaan. In de tuin van de Jacobushoeve is er ruimte om je eigen steentje achter te laten. Een steen als teken van iets dat je kwijt wilt, of een steen als uiting van verlangen….

Weer terug bij de pelgrimsherberg voelen we ons welkom en thuis. Het houtvuur in de open haard, de gedekte tafel, de veelbelovende geuren uit de keuken, een warme douche….

Bijzonder is het om te ervaren hoe snel het echte contact ontstaat, met elkaar en met de andere gasten van deze pleisterplaats. 

Zondag 21 november: kennismaken met stilte en ont-moeten  
Bij het krieken van de dag maken wij ons klaar voor deze zondag. Een uitgebreid ontbijt geeft ons een goede start. We delen de tafel met twee pelgrims die op weg zijn naar Bouillon.
Bijzonder om deze morgen in de kapel de wegzending van Rob mee te maken.  Hij gaat op weg naar Rome.
Rond 9 uur gaan ook wij weer op stap. We starten in stilte, zo ervaren we het begin van deze zondag op een zintuigelijke manier.

Onderweg staan we stil bij de Mariakapel in Veldhoven. Als je wilt kun je hier zelf je kaarsje branden.

De gesprekken verdiepen zich gaandeweg, de eerste jassen gaan uit. Mooi de geluiden van onze eigen voetstappen. De geur van nat gras. 

In de vrije natuur staan we regelmatig ook even stil. Pauze is belangrijk. Daarvoor is altijd plek.

Onderweg nemen we ook tijd voor een kop koffie met gebak, bij De Kempen, een aanrader om eens langs te gaan.
En verder gaan we weer. 

Na ruim 20 kilometer lopen zijn we weer waar wij begonnen zijn. William en Diny hebben voor ons tomatensoep gemaakt.

 In de huiskamer van de herberg ronden wij bij de soep twee mooie dagen af.  Dit was een ervaring waarbij ontmoeten, onthaasten gastvrijheid, soberheid en wandelen harmonieus samenvielen.

Goed gestemd  neemt de groep afscheid van elkaar en van deze mini-pelgrimage.
Norbert, Sander, Mandy, Terry, Anita en Angelique bedankt voor jullie enthousiasme en openheid! Vooral door jullie werd dit een mooie reis. En dank voor jullie foto’s, alle credits daarvoor zijn voor jullie.
William en Diny, dank voor de gastvrijheid en voor de warme ontvangst.
Cindy dank voor de mooie wandelingen en begeleiding deze reis. Het smaakt naar meer!
De tekst van vandaag was zichtbaar in de herberg:
het is een zin van Jeroen Gooskens:
‘Het antwoord op de vraag naar wat de mooiste plek is, is niet moeilijk. Die plek ligt in de pelgrim, In zijn binnenste binnen,
Tijdens deze dagen zagen we er iets van, bij onszelf, bij de ander….

Pin It on Pinterest

Share This