Zondag 24 maart 2024:  Utrecht – Bunnik

Rond 1870 kreeg de Kromme Rijn een belangrijke rol in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voorheen duurde het bijna een maand om het gebied rond Utrecht onder water te zetten. Dat moest sneller. Daarom werd de rivier verbreed en gekanaliseerd. Tegenwoordig vind je hier misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht: Het Kromme Rijnpad. Deze wandeltocht volgt grotendeels een oud jaagpad langs de rivier de Kromme Rijn. Een prima uitgangspunt voor een kennismakings-wandeling met een aanstaande Hadrians Wall-reis. 

Ruim 1900 jaar geleden heeft de Romeinse keizer een lange muur gebouwd om zijn rijk te beschermen tegen ‘de barbaren’. Langs de restanten dan deze muur, ongeveer op de grens van Engeland en Schotland loopt nu een unieke wandelroute met de naam ‘Hadrians’ Wall- Path.

In de Groene Hoek van  Camping Ganspoort in de stad Utrecht , drinken wij koffie en maken wij kennis met elkaar.Vandaag staat in het teken van een kennismaking met deze aankomende wandelreis. Iedereen die er vandaag is, heeft ervoor gekozen om in juni met OpStap met Irene van de west- naar de oostkust van het Verenigd Koninkrijk te lopen. 

Leuk om bij de koffie bij ons trefpunt in Utrecht  het enthousiasme voor de reis te zien en horen. Diverse mensen hebben zich al Ingelezen. Allemaal hebben ze al de nodige kilometers in de benen. Iedereen staat open voor het onverwachte dat er ook zal zijn.

Tips voor onderweg worden uitgewisseld: ja het is aan te raden om stokken mee te nemen,  en ja het is verstandig om altijd wat zoets en zouts in je dagrugzak mee te dragen.

En wil je een wandelgids aanschaffen? Kies dan voor deze, die beschrijft de route zoals wij die precies gaan lopen.

De zon roept ons na de eerste kennismaking naar buiten. Het is de hoogste tijd om aan de wandel te gaan. Ingmar begeleid de groep naar de Kromme Rijn. De hier woonachtige ganzen staan al te wachten om de wandelaars een groet te brengen.

Langs de Kromne Rijn worden de eerste kilometers samen gelopen.  De lente hangt in de lucht, of beter gezegd, is zichtbaar in de natuur om ons heen. 

We lopen vandaag een deel van het Kromme Rijnpad. Dit pad is ook onderdeel van het Utrechtpad, het Gelukkigerwijspad en van een Camino naar Santiago.

Door de voorspelde regen is het vandaag op het jaagpad heel rustig. Op het water lijkt het drukker, een andere groep sportievelingen wordt door ons begroet.

In de Amelisweerd houden wij halt bij het café van Stay Okay. Er staan bij deze sfeervolle uitspanning twee grote picknickbanken voor ons klaar. De meegebrachte lunch wordt hier gegeten.

Vragen worden gesteld en tips uitgewisseld.

Om 13.30 uur is het weer tijd om verder te trekken.Onderweg krijgen we al een voorproefje van het weer dat we langs Hadrians’Wall kunnen verwachten. Regelmatig zon en af en toe een bui.

Ingmar heeft er duidelijk veel zin in. Zijn enthousiasme straalt. 

Over een brug bereiken wij rond 14.15 uur de dorpskern van Bunnik. In het op deze zondag druk bezochte Wapen van Bunnik  onze tafel al klaar. Het is tijd voor het eerste etappedrankje. We brengen een toost uit op een mooie dag en op een hele mooie reis.

De aanwezigen kijken er naar uit om met elkaar en  met de anderen die er vandaag niet bij konden zijn  binnenkort in het Verenigd Koninkrijk te gaan lopen. Vandaag was een veelbelovend begin….

Tot slot: tijdens deze dag spraken wij over de koeien met wie wij de route deels delen. Wandelvrouw schreef hierover een blog. Je  leest hierin een paar belangrijke tips: https://www.wandelvrouw.nl/veilig-langs-koeien-en-stieren-wandelen/ 

 

Ben je nieuwsgierig naar de wandelreizen langs het Hadrians’ Wall Path?  Via deze link lees je meer. Meer lezen over een eerdere reis langs Hadrians’ Wall? Klik dan op deze link.

Zin om dichterbij huis mee te lopen? Je bent welkom  bij een meerdaagse pelgrimswandeling in eigen land.

Pin It on Pinterest

Share This