Eén-daagse pelgrimsroutes door het hele land.
Om als pelgrim onderweg te zijn, hoef je niet ver van huis te gaan. In Nederland kun je ook pelgrimsroutes lopen die je langs bedevaartsplekken leiden. De door Mari Smits ontwikkelde wandelingen bieden je die gelegenheid. Op diverse plekken in het land, van Heiloo tot Sittard, kun je deze dagwandelingen lopen.
‘Met deze pelgrimsroutes wil ik wandelaars laten kennismaken met een stuk cultuurgeschiedenis.’, zo schrijft de ontwikkelaar over deze door hem ontwikkelde wandelingen. Met de door hem ontwikkelde wandelingen maak je tijdens je wandeldag kennis met een bijzondere omgeving die doorspekt is van levende en (lang) vergane devotie.
Hieronder lees je over de bedevaartsroutes
Algemene kenmerken
Op vele plekken in Nederland zijn er wonderen gebeurd. In 16 wandelingen, die volledig los van elkaar zijn te lopen, maak je kennis met de verhalen en historie die bij deze plekken horen. Je loopt als het ware in de voetsporen van mensen die hun verdriet, verlangen of gebeden toe hebben vertrouwd aan de heilige ter plaatse.
De bedevaartsroutes variëren in lengte van 6,8 kilometer tot 22,7 kilometer. Onderweg loop je langs ten minste 1 maar meestal meerdere bedevaartsplekken en waar mogelijk worden ook andere plekken van cultuur-historische waarde aangedaan Het verhaal van elk van deze plekken lees je steeds in de routebeschrijving.
Pelgrimeren is ‘wandelen met een plus’. Bij deze routes loop je over afwisselende paden en houd je halt bij plekken waar bedevaartsgangers al eeuwenlang hun kaarsjes branden.
De wandelingen en bijzonderheden
Je vindt de wandelingen in het midden en het zuiden van Nederland en op de grenzen met Duitsland en België. Dit is het gebied waar het katholicisme van oudsher aanwezig is.
De meeste wandelingen zijn rondwandelingen, je begint en eindigt dan op dezelfde plek. Diverse wandelingen zijn per OV goed tot zeer goed bereikbaar.
Elk van de wandelingen is uitstekend beschreven, hoofdzaken worden van bijzaken gescheiden, er wordt heldere taal gebruikt en de beschrijvingen hebben een handzame lay-out. De route is hierdoor goed te volgen. Bij elke beschrijving is praktische informatie beschikbaar: het start- en eindpunt, beschikbaarheid OV, waar te parkeren, aanwezige horeca en wanneer te bezoeken (incl. de openingstijden van de heilige plekken). Over elk van de bedevaartsplekken wordt kort en bondig een veelheid aan interessante achtergrondinformatie gegeven.
De volgende routes zijn beschikbaar:
- Kevelaer (7 km)
- Zwolle – Hasselt (17 of 20 km)
- Heiloo – Egmond (20 km)
- Deventer – Schalkaar (11 km)
- Gemert – Handel (15 km)
- Roermond e.o. (18 km)
- Sittard e.o. (16 km)
- Tienray e.o. (19 km)
- Amsterdam (11 km)
- Elshout – Den Bosch (21 km)
- Oirschot (14 km)
- Oostrum – Smakt (23 km)
- Cuijk – Boxmeer (19 km)
- Oudenbosch (18 km)
- Alkmaar – Bergen (19 km)
- Gulpen – Wittem (13 km)
Mijn ervaring met deze routes
Heel bijzonder is het om tijdens het wandelen in contact te komen met fysieke plekken die van emotionele en spirituele waarde zijn in het leven van mensen. Zeker als je van boven de rivieren bent, zoals ik, maakt dit indruk. De hoopgevende plekken waar wonderen gebeurt zijn en waar je je verbonden kunt voelen met de historie van het dagelijks en religieuze leven.
Inmiddels heb ik, meestal in groepsverband, 9 van de 16 beschreven wandelingen gelopen. De reacties van alle lopers zijn overwegend zeer positief. Zelfs mensen die bekend zijn in de omgeving komen op plekken en lezen verhalen die voor hen tot dan toe onbekend waren.
De routes zijn goed beschreven, het kaartmateriaal is helder, de GPS-tracks zijn eenvoudig te downloaden en te gebruiken. Extra pluspunt is dat de routes voortdurend in ontwikkeling blijven. Als de lokale omstandigheden daartoe aanleiding geven of als er suggesties voor verbetering zijn, wordt de route door de ontwikkelaar direct verbeterd.
Kortom, als je een dagwandeling wilt maken waarin je je onderweg kunt verwonderen, kies dan ook eens voor één van deze routes.
Zin om deze route te gaan lopen?
Heb jij zin om één van deze bedevaartswandelingen te gaan lopen?
Op deze website tref je alle routes die tot nog toe ontwikkeld en beschreven zijn aan. Je vindt deze onder het tabje ‘routes’ en dan doorklikken bij bedevaartsroutes. Hier vind je ook de GPS-tracks die bij elke wandeling beschikbaar zijn.
Wil je meer weten over andere Pelgrimsroutes in Nederland? Via deze link tref je er een heel aantal aan.
Vind je het leuk om samen met anderen over Nederlandse pelgrimspaden te lopen? Regelmatig organiseer ik dagwandelingen, deels ook over de paden van de bedevaartsroutes. De mogelijkheden vind je hier.
De route van Oudenbosch spreekt mij aan. Waar vind ik deze?