Dag 1, 22 juli 2021: Via, Stavoren – Warns (ong. 7 km)

Ik ben nog maar net in Friesland als ik een telefoontje krijg: ‘Irene de brug bij Sneek ligt eruit, de treinen rijden niet.’ Met dit bericht is het onthaasten begonnen. Dit ligt buiten mijn invloedssfeer. Ik geef mij over aan wat komen gaat.

Na een lange en ontspannen reis tref ik precies op de afgesproken tijd de groep op het station van Stavoren. Hier wordt de bagage van ons overgenomen, onze Camino is begonnen.  

Met het zicht op het IJsselmeer maken wij onder het genot van koffie met appelgebak (de lokale specialiteit :)) kennis met elkaar. De namen worden voor het eerst deze reis genoemd, in het kort vertellen wij elkaar iets over onszelf.

Niet te lang, iedereen heeft er vooral zin in om aan de wandel te gaan, al lopend is er voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen.

Onderweg houden wij halt bij de stempelpost. Deze treffen wij bij de voordeur van De Pastorij in Warns.

Eén van de bewoners van deze Pastorij (Linda Schregardus) heeft een ANWB-paddenstoel verfraait met haar eigen gedicht. Als je met de klok mee leest staat er het volgende:

Sta eens stil bij het wonder van je alledaags bestaan

Hoe is het om onderweg te zijn

En altijd maar ergens naar toe te gaan

Nu is net zo snel voorbij, als vroeger is omgevlogen

En later is bereikt

Je rent, je vliegt

Neem nu maar eens de tijd, al is het maar voor even

Om dit moment uitbundig te beleven

Mooi om de gezichten te zien bij aankomst op de camping. Eerst is het even stil, en dan hoor ik zeer enthousiaste geluiden. Wat een prachtig kamp staat er voor ons klaar, voor elk een eigen tent met stretcher, naambordje en lampje. Voor gezamenlijk gebruik de tafels, foodtruck en het toiletgebouw. Kim en Jan van Pippin Hikes hebben zichzelf in gastvrijheid weer overtroffen.

Met op de achtergrond de geur van het eten dat door Kim bereidt wordt, pakken wij hier onze bagage uit en drinken wij hier ons eerste etappedrankje van deze reis.

Na een heerlijke maaltijd en na de afwas met elkaar gedaan te hebben, genieten we nog even na bij het kampvuur, leuk om hier andere campinggasten te ontmoeten, elk met zijn of haar eigen verhaal.

Het is net donker als de één na de ander het eigen tentje opzoekt. Tijd voor een welverdiende rustige nacht. Eén voor één gaan de lampen uit.

Dag 2, 23 juli 2021, Promontorium (Warns – Bakhuizen – Oudemirdum, ong. 20 km)

Dit traject van deze Camino heeft als titel Promontorium, wat zoveel betekent als kaap of overhangend land. De naam verwijst naar de kliffen waar wij vandaag langs lopen. Dit zijn in de laatste ijstijd opgeduwde ruggen. Het achterliggende Gaasterland is als gevolg van de ijstijd heuvelachtig. 

Ter herinnering aan de slag bij Warns waarbij de Friezen zich met hand en tand hebben verdedigd omwille van hun eigen vrijheid, staat langs de route een prachtig monument met de tekst: ‘Liever dood dan slaaf’. Het brengt het gesprek op de gisteren begraven Peter R. de Vries, zijn motto lijkt hierop ‘Liever rechtop sterven dan op mijn knieën leven’. Het zet ons aan het denken, welke keuzes maak je in het leven?

Bij de bossen van Rijs zien wij opvallend veel mensen die zich in verhouding tot het weer zeer warm hebben gekleed: lange mouwen, lange broek, een enkeling heeft een muts op. Bijzondere mensen die Friezen…..

Even later merken wij dat die Friezen het slim bekeken hebben. We worden aangevallen door miljoenen muggen, geen van ons komt ongeschonden door het overigens mooie bos.  

Eenmaal weer uit het bos zien wij wat wij al hadden ervaren: de heuvels van Gaasterland, wat is het hier mooi.
Aan de rand van het bos is het tijd voor pauze. Door een zacht windje zijn er minder muggen. 
In het dorpje Bakhuizen staat de Odulphuskerk. Het portaal is open, er is ruimte om een kaarsje te branden. Mijn oog wordt ook nog getrokken door de voortuin van de kerk. Een kleurrijk plaatje is het resultaat.
In de weilanden staat een boer klaar, zijn koeien moeten worden gemolken, hij helpt ze naar de overkant. Ons roept hij toe: of wij even binnenkomen, hij heeft ijs, de koeien kunnen wel even op ons wachten. 
Terwijl de anderen genieten van het zelfgemaakte boerenijs kijk ik verder rond in de boerderij-winkel. Kaarten, kaas, jam en nog veel meer is hier te koop, de dochter des huizes doet goede zaken. 
Langzaam maar zeker naderen wij het eindpunt Oudemirdum. Dit dorp heeft een Brink als centrum, meerdere terrasjes een klein museum en een fietsenverhuurder maken het hier gezellig. Een mooie plek om in de schaduw aan te komen. 
Om daarna per taxi weer naar ons basiskamp terug te kunnen keren. 

Dag 3: 23 juli 2021: Bellum (Oudemirdum – Wijckel, ong. 20 km)

Met de ons inmiddels bekende vriendelijke en stipte taxichauffeur laten wij ons naar Oudemirdum rijden. De weersvoorspellingen zijn goed, het door Kim verzorgde lunchpakket zit weer in onze rugzak. Maat ook anti-muggen crème en shirts met lange mouwen worden meegenomen.  We hebben zin om het pad te vervolgen. Dit keer lopen wij de etappe met de naam ‘oorlogspad’. 

In het Rijsterbos gaat de bedekkende kleding aan. Dit keer zijn wij voorbereidt: de oorlog met de muggen kan beginnen. Bij deze etappe hoort een passende tekst: ‘We kunnen beter de angst van de vijand bestrijden dan zijn wapens’. 

Verscholen in het bos staat landgoed Kippenburg. Het is hier dat in WOII rakketten stonden opgesteld. Voor de vijand niet vindbaar in dit afgesloten gebied. Nu ligt het landgoed er vredig bij. 

Inmiddels heeft iedereen haar eigen tempo gevonden. En ook zie ik dat elk van ons het alleen lopen afwisselt met het samenzijn. Ook voor mij geldt dat. En juist als ik even alleen loop maak ik nieuwe ‘vrienden’. Clara 0188 heeft alle aandacht voor mij, op enig moment toont ze mij ook haar ontwapenende tong….

In Wijckel opent bij onze aankomst de kerk haar deuren. In deze kerk het praalgraf van Menno van Coehoorn, naast deze kerk een zeer sfeervolle theetuin. 

En dan is het tijd voor ‘winkelen in Wijckel’. De deuren staan voor ons open, het geld kan in een spaarpotje worden gedeponeerd.

Dag 4: 25 juli 2021: Moenia Perlae (Oudemirdum – Sloten – Slotermeer – Balk, ong. 15 km)

Het is vandaag 25 juli 2021. Het is Sint Jacobsdag. In dit heilige jaar is het vandaag in Spanje en in Santiago de Compostella groot feest. En ook in Friesland vieren wij deze dag. Dat doen wij al lopend op de pelgrimsroute in een mooie omgeving. De naam van de etappe van vandaag is passend: deze is een verwijzing naar de parels van onderweg. 

Het weer is vannacht omgeslagen. Met een kop koffie bekijk ik op deze vroege zondagmorgen de vooruitzichten voor de dag. 

De dag begint met een code geel. De kleur is passend en doet mij denken aan de gele pijlen op de Camino. De betekenis is geheel anders: er wordt in dit deel van Nederland gewaarschuwd voor hevige regenbuien en flinke onweersbuien. De buienradar gaat dus samen met plan B en plan C in mijn broekzak. De regenkleren houden wij binnen handbereik. 

Na een warm afscheid van Jan en Kim, een groot compliment voor hun gastvrije ontvangst en voir de heerlijke maaltijden, gaan wij op stap. Bij de kerk van Wijckel pakken wij de route weer op.

De landweggetjes waarover wij de eerste kilometers lopen, zijn deze zondagmorgen nog stil. Van alle kanten luiden de kerkklokken, het voelt als een groet aan ons.
Het terras in het prachtige stadje Sloten is bij onze binnenkomst net open. Bij de koffie krijgen wij een likeurtje, service van de zaak.

Tijdens deze pauze passeert een korte regenbui. Andere voorspelde buien buigen af, de weergoden (of is het Jacobus😉?) zijn ons goed gezind.
Het is hierdoor mogelijk: wij kunnen over de grasdijk langs het Slotermeer gaan lopen.
Je ziet ze vanaf juli op veel plekken in ons land bloeien: berenklauwen. Er zijn twee soorten, de gewone berenklauw en nog een graadje gevaarlijker en groter: de reuzenberenklauw. Ook langs het Slotermeer staan er vele in bloei. Het is met enige moeite mogelijk om afstand van ze te houden. 
De zeilboten in de verte, het geluid van het water, de geur van bet natte gras en …
de schaapskudde die ons al blatend in hun midden ontvangt, dit is een prachtig stukje Friesland. Elk van ons geniet zeker ook van dat ruige deel van de route.

In een verlaten weiland eten wij onze lunch. De zon laat zich geheel tegen de voorspelling in steeds meer zien. De boerderij aan de overkant ligt er rustig bij. 

Vlak voor ons eindpunt Balk wordt er op elkaar gewacht. Met een wave en met high-fives wordt een ieder binnen gehaald. 
In de volle zon komen wij aan bij ons eindpunt van deze wandelreis. In het mooie Balk toosten wij op elkaar en op een paar zeer fijne dagen.
Kippenvel krijg ik van de mooie woorden die worden gesproken. Een reis vol van verbinding, humor, een paar blaren en met een mooie balans. Een reis die is ervaren als streling van het lijf en van de ziel. Een reis met veel humor, aandacht en ontspanning.
Moe en zeer tevreden nemen wij op het terras in Balk afscheid van elkaar. Elk weer op weg naar huis, in mijn hoofd resoneert dit gedicht:
‘Vanaf hier
zal ik terugkeren
naar het gewone leven
van alle dag,
Niet gewoon meer
na al wat ik ervaren heb
en als rijkdom
opgeslagen in de weg
die ik zelf ben’
(Ricky Pieter)

Desiree, Jeannette, Dini, Astrid, Ria, Els, Berreke, Kiki, Trudy en Gerrie, dank jullie wel voor de mooie dagen, voor de humor, voor de prachtige en inspirerende gesprekken en voor je eigenheid. Neem het mee en hou het vast…., Ultreia en oant sjein. 

Zin om ook een keer mee te lopen? Meerdaagse mogelijkheden vind je hier.

Pin It on Pinterest

Share This