Woensdag 28 juli 2021, Dagwandeling
Via een door hoge bomen omzoomde oprit naderen wij het startpunt van vandaag, kloosterhotel Zin in Vught. Op het prachtige beboste landgoed staan diverse (klooster)gebouwen. Deze worden momenteel gebruikt als hotel en als plek waar kunstenaars zich kunnen terugtrekken. Tevens wonen en werken hier 6 broeders, waaronder frater Niek.
Spontaan nodigt Niek, zelf ook enthousiast wandelaar, ons uit voor een kop koffie en een korte kennismaking. Hij vertelt over de orde waarin hij leeft en neemt alle tijd voor onze vragen.
Een onverwacht warm welkom, beter dan dit kan deze etappe van Ons Kloosterpad niet beginnen.
Het eerste wandelknooppunt is met de aanwijzingen van Niek snel gevonden. De knooppunten leiden ons naar het bos.
De rivier de Dommel meandert hier door het landschap. Het Kloosterpad volgt de loop van deze rivier.
Na ongeveer 5 kilometer gelopen te hebben is het tijd voor de lunchpauze. We vinden een plekje waar we allemaal kunnen zitten. In de buurt zijn struiken en bomen, voor ons stroomt de Dommel.
En weer door…..de lengte van de route is ongeveer 16 kilometer. Een groot deel hiervan loopt over onverharde paden, onderweg passeren wij onder meer kasteel Nieuw Herlaer.
Kasteel Nieuw Herlaer bij Halder gaat terug tot de veertiende eeuw, maar werd in 1791 op de toren na vervangen door een nieuw buitenhuis. Op deze plek hebben onder meer een groot seminarie, een doveninsituut, een zusterhuis en een instelling voor ‘zwakzinnige kinderen’ gezeten. Nu is het complex in particuliere handen, een fraai plekje aan de noordzijde van de Dommel.
Op een binnenplaats van het landgoed van dit kasteel is nu onder meer een theehuis gevestigd. Een idyllisch plekje om te pauzeren, ze hebben er ook heerlijke koffie…. Het servies groeit hier in de bomen….
Om bij het volgende landgoed te komen passeren wij een hek. Voor wandelaars staat dat hek halfopen. Als je omkijkt lees je een gedicht met de titel ‘Zwervers van rivieren’, in essentie een pelgrimsgedicht over onderweg zijn in de stromingen van het leven.
Dan naderen wij het gebied van kasteel Oud Herlaer. Rond 1736 was dit kasteel zodanig vervallen dat het voor afbraak te koop werd aangeboden. Een deel werd gesloopt. In 1850 werd de terp met de restanten verkocht en op dezelfde plaats werd met gebruikmaking van de oude muurresten een boerderij opgetrokken.
Al in de Romeinse tijd werd dit gebied, landgoed Haanwijk, bewoond. Nu passeren wij onder meer een aantal oude boerderijen.
Boerderijproducten zijn hier vers van de pers te koop.
De Dommel brengt ons steeds verder in de richting van Den Bosch. We lopen door de Bossche Broek, een plek waar gevoerde strijd en actuele stilte hoorbaar een zichtbaar aanwezig zijn. Vanaf een uitkijkpunt met de inspirerende naam ‘Woeste stilte’ hebben wij een prachtig uitzicht op de imposante Sint Jan.
De bekende schilder Jeroen Bosch liet zich hier inspireren voor vele van zijn schilderijen. Ik begrijp dat wel, het licht, de lucht en het uitzicht ……
Via het pontje met de naam ‘Moerasdraak‘ steken wij in twee groepen de Dommel over.
Je zet het pontje in beweging door met de armen het wiel rond te draaien. Best zwaar maar niet moeilijk en erg leuk om dit met elkaar te doen.
Aan de overkant is het mogelijk via een wenteltrap omhoog te gaan of via een vlonderpad door te lopen. De meesten kiezen voor die laatste optie, een verrassend leuk pad zo dicht bij het centrum van deze stad.
Nog geen kilometer verder bereiken wij het eindpunt: het Franciscaner stadsklooster San Damiano. In het klooster krijgen we een stempel en kunnen we het etappe-souvenir kopen, wat mij betreft een van de mooiste van Ons Kloosterpad.
En dan is het tijd voor het etappe-drankje. Op een terras genieten wij na van deze prachtige route, een pareltje aan de etappe-ketting van Ons Kloosterpad.
Deze aankomst doet Mihaela denken aan haar recente aankomst in Santiago. Na ruim 7 weken lopen heeft zij op 4 juli jl. haar Camino afgerond. Onderweg tekende en schilderde ze haar verslag.
In de volle zon nemen wij aan het eind van de middag afscheid van elkaar. Het was op alle fronten een mooie dag.