Mini-pelgrimage ‘Wegen met Zegen’. Vrijdag 17 maart – zondag 19 maart 2023

Het thema van het weekend is ‘Geniet, leef en straal’. Vol goede moed en volledig voorbereid ga ik op weg naar het klooster in Huissen.
Ik ben wat gespannen. Ik zie beren, ze kijken mij in mijn gezicht. 
Ik heb er veel zin in. Ik kijk er naar uit om met Margreet en met een nieuwe groep op weg te gaan.
Met elkaar gaan we genieten, leven en hopelijk ook stralen…..
Het is voorjaar, wij zijn er klaar voor.
Vrijdag 17 maart 2023: De deur staat open

Vanuit het hele land zijn de reisgenoten vanmorgen onderweg gegaan. De wandelschoenen zitten aan de voeten, de tas is gepakt, de huisdeur is gesloten.

Voor de ontvangst van elk van hen staat de deur van het pelgrimshuis in Nijmegen wijd open. 

Ze zijn welkom, de taart staat klaar, wij kijken naar hen uit.

Dag 1: Wij zijn vertrokken (Nijmegen – Oosterhout)
Best spannend, zo’n eerste dag van een pelgrimstocht. Heb ik de goede spullen bij mij? Zal ik het startpunt kunnen vinden? Kan ik de afstand wel aan? Met deze en andere onzekerheden en vooral met hele goede zin, treffen wij elkaar in het pelgrimshuis. Koffie met taart, een toilet en een korte start-ceremonie later zijn we dan echt klaar voor het vertrek.

Voor elk is er een steentje. Het steentje is speciaal ontworpen voor deze pelgrimsroute. Gaandeweg kun je het bij je houden of misschien wil je het onderweg juist graag achterlaten?

En dan is het zover. Vanaf het Pelgrimshuis volgens wij de bordjes van de nieuwe pelgrimsroute ‘Wegen met Zegen’.

Wat volgt is de mooie stad Nijmegen. Diverse pelgirmsplekken worden aangedaan. Het verhaal van Mariken kan niet vaak genoegd worden verteld.

Wij lopen met elkaar de eerste etappe van de pelgrimsroute van de Wegen met Zegen. Vanaf het Pelgrumshuis lopen wij via het centrum de Waal over. Fijn om de overgang van de drukke stad naar het relatief rustige plaatteland te ervaren.

De temperatuur is zacht, de zon straalt ons toe, het is een genoegen om op stap te gaan. De onzekerheden zakken in de loop van de dag weg. Ontspanning en een rode kleur op de wangen komen er voor in de plaats.

De bedding van de Waal, de dijken er omheen, ze bljken niet langer bestand tegen de onvoorspelbaar veranderende hoeveelhed water. De rivier is verbreed, de dijken opgehoogt. Diverse boerderijen zijn letterlijk tot honderden meters verpaastst naar droger terrein. Zo ook deze…

Na ongeveer 8 kilometer lopen is er een plek en tijd voor pauze. Een broodje eten, een pleister plakken, even tijd om je schoenen te luchten. Ook dat is belangrijk, dan gaan (en kunnen) we zo weer verder…  

Dooor het bos en over modderpaden vervolgen wij onze weg.

Aan het eind van de middag drinken wij op het terras van café Merkus in Oosterhout ons eerste etappedrankje van deze reis. Proost!

Per taxi laten wij ons naar het klooster in Huissen rijden. Daar wordt op ons gerekend. En welkome ontvangst en een sleutel van een eigen kamer valt ons ten deel. 

Avond dag 1

De prachtige klooster-bibliotheek is de ruimte waar wij na de Vespers de kennismaking verdiepen. Mooie gesprekken en een vroege nachtrust vallen ons aan het eind van deze (ont)spannende dag toe

Dag 2: Tijd nemen om te ervaren (Gendt – Bemmel – Ressen)
Bij het beginpunt treffen wij de twee gasten die vandaag met ons meelopen. Margot en Christoffer zijn hun namen. Tijdens het lopen van een Camino hebben ze elkaar in 2019 ontmoet. In september gaan ze trouwen.

De liefde, het is ook wat wij vandaag ervaren. Wij delen de liefde voor het lopen en voor het vertragen. Onderweg worden we vrolijk van de zon en van verschillende bijzondere plekken.

Onderweg lopen wij langs het ‘Dijkwijf’ (ja sorry, ik heb de naam niet bedacht) Je vindt haar op de Gendtse Polder.  Het volumineuze wijf kijkt uit over de Waal en is van grote afstand zichtbaar. Zo fungeert ze als baken voor schippers en het mooie is: de terp waar ze op zit is tevens een vluchtplaats voor dieren bij hoog water.

Het nieuwe monument is ontworpen door de kunstenaars Marcelle Hilgers en Lizet Burgersdijk als bekroning op de vorming van een nieuw, ruig natuurgebied genaamd ‘de Gendste Waard’. De natuur wordt door Staatsbosbeheer beheerd; er is ruimte voor het wassende water en de wilde runderen en paarden kunnen er vrij grazen.

 Wij vinden het wel een mooi wijf: het is een typisch Nederlands kunstwerk dat onze unieke Nederlandse kwaliteit in de strijd tegen het water eert. Wij klimmen naar haar toe. 

En gaan graag met haar op de foto.

Indrukwekkend is ook het voor het gevoel eindeloze lopen over een dijk. Diverse auto’s en motoren duwen ons in de berm. Het uitzicht is kilometers lang hetzelfde (?).
De meesten ervaren dit stuk als het verrichten van noeste arbeid. Enkele anderen voelen juist hier rust en een prettige cadans. 
Het kasteel Klinkenburg leidt ons van de dijk af. Het kasteel brengt onze fantasie op gang, welk leven heeft zich hier voltrokken? 

In Bemmel, een Over-Betuws dorp waar wij doorheen lopen, is het de gewoonte elkaar een bijnaam te geven. Een naam passend bij het karakter van de persoon of de plek waar deze woont. 

Mooi het verhaal dat daarover in het boekje van de Wegen met Zegen staat. Op enig moment in de tijd verrees in Bemmel een nieuwbouwwijk. De postbode vroeg de gemeente welke naam deze nieuwe wijk zou krijgen. Toen de ambtenaar zijn schouders ophaalde, gaf de postbode hem de suggestie deze plek ‘klein Rome’ te noemen. Zijn uitleg was als volgt: ‘hier in de wijk woont ‘de paus. Ook de prior en den kuster leven hier. Het is hier net ‘Klein Rome’…..En zo geschiedde.

Vanaf Bemmel lopen wij weer verder. 

Van de kerk in Haalderen heb ik vandaag de sleutel in mijn bezit. Koster Thea kijkt verrast op als zij mij binnen ziet komen. Het ijs is snel gebroken. Koffie, thee en een toilet staan (pruttelend) voor ons klaar. In de consistorie is er ruimte om ons zelf klaar gemaakte lunchtpakket te eten om de benen even te laten rusten.  

en daar gaan we weer…

Prachtig de warme ontvangst door Greet bij de Pleisterplaats In Ressen. Wij worden hier aan het eind van deze etappe ontvangen met brandende kaars, muziek, een paar mooie teksten, en koffie met koekjes.

Een tekst inspireert.
‘Voor wie droogte en dorheid ervaart, kijk goed om je heen en geef niet op. In elke woestijn zijn bronnen en oases.’
(Ook als een dijk eindeloos lijkt.🌼)

Het is hier dat wij afscheid nemen van onze gasten van vandaag, Margot belooft ook voor morgen voor ons aan de weerknoppen te draaien, haar beroep van ‘weervrouw’ maakt deze belofte geloofwaardig. Ze is een mooie ambassadeur, hier lees je meer. 

Namiddag

Even een boek lezen, een ommetje maken door het mooie Huissen, aantekeningen maken in je dagboek, het zijn zo maar een aantal dingen die de deelnemers aan de groep na ommekomst in het klooster doen. En natuurlijk is er ook alle ruimte voor een stempel en een goed gesprek.

Avond dag 2 

Thema van de avond is verstilling. Jeanine begeleidt ons hierin. Best spannend, we leggen ons na een kussengevecht wink neer bij wat komen gaat.

Het wordt een ervaring waarvoor woorden letterlijk te kort schieten. Een ervaring waarbij de tijd (en soms zelfs de gedachten) stil lijkt/lijken te staan.

Ontspannen laten wij de dag los.
Een hele bijzondere dag. De ervaring resoneert nog na.
Slaap lekker en tot morgen!

Dag 3: Genieten, leven en stralen (Huissen – Angeren- Doornenburg)

Rond 9 uur is het tijd om de schoenen weer aan te doen en om ons klaar te maken voor vertrek.  Spannend is het of de bagage van elk van de deelnemers in mijn auto past. Met Margreet heb ik de alternatieve plannen B en C al uitgewerkt.

In licht vertrouwen geef ik de sleutel af aan Nelleke en Tineke. Elk van de deelnemers (en Margreet en ik) geven de bagage bij hen af. Tien minuten later word ik erbij geroepen.

‘Ja alles zit erin! En er is nog heel veel ruimte over’  laten zij mij vol trots weten. 

Plan B en plan C kunnen  weer in de kast, deze beer is genomen, ik ben er bljj mee. 

Het is volop lente in de over-Betuwe. De lammetjes dartelen in de wei. De (fruit)bomen lopen zichtbaar uit. Het gras lijkt groener dan de afgelopen dagen.

Ook in de groep heerst een voorjaars-stemming. De jassen blijven uit, er wordt gelachen en genoten. Zelfs het lopen over de lange dijk wordt zeer gewaardeerd. Wat is het hier mooi, het zonlicht kleurt de mindset.

De kerkklokken klinken overal om ons heen. Kerkgangers worden opgeroepen. Sabbelend op onze King-pepermuntjes volgen wij in een ontspannen tempo de pijlen van de wegen met zegen.

Het is alsof wij elkaar al langer kennen. Zonder ongemak is er contact, zien wij elkaar en geven wij elkaar de ruimte om alleen of samen te zijn.

In de struiken hoor ik het getjilp van roodborstjes en koolmeesjes. Her en der zijn ooievaars te zien. Ze maken zich op voor elkaar en voor het voorjaar. 

Vlakbij een nog gesloten camping nemen wij de tijd. De jassen kunnen uit, de zon schijnt fel, er is nauwelijks een zuchtje wind, het is een graad of 15. Margot heeft gisteren duidelijk aan hele goede knoppen gedraaid. 

Zie je hoe deze boom al uitloopt?

Als wij bijna bij het eindpunt zijn, zet een van ons de begintune van de serie Floris aan. Zingend wordt zijn kasteel bereikt, een prachtige plek voor het afscheidsdrankje.

j het afscheidsdrankje kijk ik de tafel rond. Ik zie stralende, roodverbrande en ontspannen gezichten. Het ontroert her mij om de ervaringen van de deelnemers te horen. Het doet mij goed dat ik hier onderdeel van kan en mag zijn.

De beren op de weg, ik bleek niet de enige die daar wel eens last van heeft, smolten dit weekend met vereende krachten als sneeuw voor de alom aanwezige zon. Mooie gesprekken, bijzondere momenten en humor hebben we beleefd.
Het thema was ‘Geniet, leef en straal’.
En dat is wat we deden.
‘Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft.’

 

En dan nog even zwaaien, toeteren… En dan gaan we vermoeid en zeer tevreden weer op weg naar huis.
Dank aan Margreet, het was erg fijn om weer met je samen te kunnen werken. Het smaakt naar meer. En dat van die nachtportier, …….😉
Dank aan de reisgenoten, dankzij jullie werd het een reis waarin elk van ons heeft genoten, geleefd en nog meer is gaan stralen.
Ik noem hun namen: Berreke, Nelleke, Jenny, Pascale, Willemijn, Tineke, Ria, Anja, Patricia en Monica.
En dank aan alle mensen die ons onderweg zo goed gezind waren, ik noem met name Greet, Marlies, Margot, Marjo, Christoffer en Thea. Mede dankzij jullie hebben wij deze  omgeving , de route ‘Wegen met Zegen’ en inwoners van dit gebied op een hele bijzondere manier een beetje leren kennen.
Tot ziens!
Meer info over de route: www.wegenmetzegen.nl
Meer info over komende mini-pelgrimages over onder meer de wegen met zegen: www.opstapmetirene.nl

Pin It on Pinterest

Share This