Zaterdag 19 september 2020, Dagwandeling ‘s-Graveland

Rond de jaren 1600 -1650 zijn in het gebied waar wij vandaag lopen buitenplaatsen gevestigd door de gegoede Amsterdamse burgerij.  Ver weg van die toen vieze hoofdstad vestigden zij zich hier voor de weekenden en zomer.

Onze wandeling begint vandaag met het verkennen van deze buitenplaatsen. Het zijn ook in onze ogen enorm grote huizen, ook het personeel had kamers nodig, met prachtige tuinen. Op de foto zie je Boekesteyn, een huis tussen de ‘boeken’, tegenwoordig noemen wij die bomen beuken.

Veel van de tuinen zijn nu in beheer bij natuurmonumenten. Omgevallen bomen krijgen alle ruimte. Voor het eerst dat ik zie dat er voor de wandelaars een trapje is gemaakt om deze ‘hindernis’ te nemen. 
Dat omgevallen bomen ook nut hebben ervaren wij onderweg. Diverse stammen krioelen van het leven, zwammen en mieren vinden er hun rust voeding. Maar niet alleen zij…. 
Tussen 1843 en 1970 is in een ander deel van dit gebied zand afgegraven voor de verkoop. Wat rest is een 11 meter diep dal met de naam Zanderij Crailoo. De afstandsmaatregel in dit gebied is strenger dan die van Corona. Aan 1,5 meter afstand zij wij inmiddels gewend, de runderen eisen duidelijk meer… 
Langs een trap dalen wij de zanderij in. Het is nu een natuurgebied waar ik eerder ijsvogels heb gezien. Dit keer zien wij badende grote grazers, ook zij hebben het warm, dat het al medio september is kan hen niet deren.
Via een vlonderpad steken wij het water over.

Om vervolgens bij ‘Het pandje’ neer te strijken voor koffie en een lunch.

Een van de deelnemers vertelt dat haar oom Erik op exact deze plek jarenlang als technicus heeft gewerkt voor de wereldomroep. Dit was toen hun uitzendplek. 

Inmiddels is deze omroep verhuist naar een groot stenen gebouw. Het houten ‘keetje’ is nu een populaire hangplek voor BN-ers en wandelaars.

Onderweg hoor ik over de virtuele Camino Frances. Een van de deelnemers van vandaag loopt deze ook vandaag telt mee. Eerder was hij al in Pamplona, hij werd beloond met een ansichtkaart uit die stad. Vandaag loopt hij een stuk van de Messeta, een hoogvlakte in Spanje. 

De foto die Nel vandaag maakt van de hei komt  het dichtste  in de buurt van dat gebied. Speciaal voor hem dus deze foto…

Niet alle bomen blijven luggen. Een deel van het bos wordt verzameld en later afgevoerd. 
Aan het begin van de dag heb ik de groep aangegeven dat wij vandaag misschien wel paddenstoelen tegenkomen. Ik let goed op, maar op een enkel kleintje na zijn ze hier nog niet te zien. Wel staan er nog diverse bloemen in bloei. Ook mooi.
 Na ongeveer 15 kilometer lopen zijn wij waar wij zijn begonnen. Het bezoekerscentrum van natuurmonumenten bij ‘s-Graveland. Het café-restaurant Bambergen is inmiddels open. Er is op ons gerekend, twee grote tafels staan op het terras voor ons klaar. 
Onder het genot van alchoholvrije drankjes, wij zijn allemaal met de auto gekomen, praten wij na.

Leuk om te horen dat iedereen de wandeling mooi vond en een hele ontspannen dag heeft ervaren. Fijn dat de pilot van een van de deelnemers is geslaagd. Zij deed, net als een aantal anderen, voor het eerst mee aan een groepswandeling. En dat smaakt naar meer. 

Heb je zin om deze wandeling ook te lopen? Via deze link vind je de beschrijving.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This