Een eigentijdse Camino door Noord-Brabant.

Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer Pelgrimspaden lopen. De Camino Brabant is daar een voorbeeld van. Deze rondlopende pelgrimsroute loopt overwegend over onverharde paden en verbindt steden als Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda met elkaar.  

Bij deze pelgrimsroute van 300 kilometer lang verken je grote delen van de afwisselende provincie Brabant. Al lopend passeer je bijzondere pelgrimsplekken, je ervaart gastvrijheid en de stempels liggen voor je klaar. 

Hieronder lees je over de Camino Brabant.

Het ontstaan van deze route 

Jan Groenen zag in Spanje zijn droom vervliegen.  Wegens de Corona-pandemie ging Spanje op slot. Hij kon zijn net gestarte en lang geplande Camino niet voltooien. Als alternatief heeft Jan daarna vele prachtige kilometers gelopen in de buurt van zijn woonplaats Veldhoven. Steeds dezelfde route maar vaak ook wat langer of korter naar gelang het weer, de tijd, en de zin. Steeds meer is hij het Brabantse landschap gaan waarderen en steeds vaker liep hij samen met mensen uit zijn directe omgeving weer andere routes. Dit heeft hem en een wandelmaatje doen besluiten om daarop volgende twee jaar te besteden aan het opzetten van een pelgrimsroute door het Brabantse landschap, gestoeld op de waardes van de pelgrimsroute naar Santiago. 

In mei 2022 is de Camino Brabant geopend voor wandelaars. In mei 2023 is de fietsroute geopend. 

Algemene kenmerken

De Camino Brabant is een gemarkeerde wandelroute en is ongeveer 300 kilometer lang. De route start officieel in Den Bosch. Maar het staat je vrij om in te stappen op elke willekeurige etappe onderweg.

Onderweg passeer je al lopend of fietsend een diversiteit aan landschappen. Jan heeft tijdens de Corona-tijd alle paden en wegen in de omgeving gelopen. De mooiste paden, bij voorkeur onverhard, zijn opgenomen in de route. Je loopt onder meer langs snelstromende beekjes, door bos en over heide. Maar ook een aantal stadscentra, (Maria) kappelletjes en kloosters passeer je gaandeweg. Op ongeveer 60 plekken ligt een stempel voor je klaar. En aan het einde van de route ontvang je een pelgrims-certificaat.

Pelgrimeren is ‘wandelen met een plus’. Deze pelgrimstocht verbindt de mooiste plekken van Brabant met elkaar. Je loopt over aardse klei en je ervaar zanderige, waterrijke paden.  Over de grond brengt deze route je op eigen pelgrimsweg. De weg die Jan Groenen wegens een misgelopen Camino-droom dichtbij huis voor zichzelf en voor anderen heeft gerealiseerd…..

De etappes en bijzonderheden

De route is ingedeeld in 13 etappes van 17 tot 27 kilometer per stuk. Je kunt in alle vrijheid zelf etappes samenvoegen of etappes inkorten om tot een daglengte te komen die jou past. 

Het begin – en eindpunt van de 13 etappes is per OV bereikbaar.

De route is gemarkeerd met rood-witte tekens. De Jacobsschelp staat steeds centraal. De kleuren zijn afgeleid van een bekende Brabantse voetbalclub.

Bij de route hoort geen (snel verouderend) routeboekje. Je ontvangt toegang tot de actuele routebeschrijvingen en een GPS-track door deze digitaal te bestellen. Een aanrader om te doen, uit ervaring blijkt dat de route-aanduidingen in het veld wel eens onderhevig kunnen zijn aan vandalisme.

Bij de route hoort een stempelkaart. Deze ontvang je in bij je bestelling van het starterspakket. Bij in de routebeschrijvingen genoemde adressen ontvang je een stempel.

In 13 dagen is de route goed te lopen  (gemiddeld loop je dan iets minder dan 24 km per dag), overnachtingsplekken zijn op de route voldoende aanwezig. 

Heb je deze tijd, het geld of de ruimte niet of maar gedeeltelijk? Het is ook goed mogelijk om te kiezen voor dagetappes. Op diverse plekken kruist de route met OV (bus of trein). Let je er wel op dat diverse busverbindingen alleen rijden als je van tevoren belt? De OV-routeplanner vertelt je meer.

En voor de fietsers onder ons: De Camino Brabant heeft sinds mei 2023 ook een route die per fiets kan worden afgelegd. De fietsroute is ook ongeveer 300 kilometer lang en voert je langs dezelfde, voor verharde paden aangepaste, route. Meer info hierover is beschikbaar iop de website.

Mijn ervaring met deze route

De Camino Brabant is een pelgrimstocht op zich. De kathedraal in Den Bosch, de kloosters onderweg en de afwisseling in het landschap geven voldoende ruimte om dichtbij huis je eigen pelgrimsweg te ervaren.

Zelf heb Ik met delen van deze route kennis gemaakt. in 2022 nodigde Jan mij uit om misschien wel de mooiste etappe met hem voor te gaan lopen.

We lopen die dag van Eindhoven naar Veldhoven. De route gaat over prachtige soms modderige wandelpaden langs de door het open landschap meanderende Dommel. Watermolens en sluisjes houden hier het waterpeil in orde. Een lang vlonderpad is aangelegd en gefinancierd door ASML
De mist geeft de route een mystiek randje, de kleine wereld laat een hoop te raden.
Onderweg vervangt Jan waar nodig de route-bordjes. Geanimeerd lopen wij de uren en kilometers aan elkaar. Voor mij was dit een zeer aangename kennismaking met deze nieuwe Camino. Later loop ik nog etappes in de omgeving van Tilburg, ook daar ben ik verrast door de gekozen onverharde wandelpaden.
De Camino Brabant is wat mij betreft een mooie aanvulling voor de Pelgrimswandelaar in Nederland. De route is voelbaar ontwikkeld door een actieve wandelaar,. Elk pad lijkt te kloppen, geen meter loop je teveel over verharde (auto)wegen. De bewegwijzering, de kerkjes, kapellen en klooster waar je onderweg een stempel krijgt. Het eindeloze gevoel van vrijheid en gastvrijheid…En nooit zal ik het vergeten: de mystieke mist die over de velden het zicht ontneemt en de ervaring verrijkt.

Een route waardoor je kennis kunt maken met de schoonheid van en afwisseling van het Brabantse land. Sta jij er voor open? Wanneer ga jij?

Zin om deze route te gaan lopen?

Heb jij zin om deze Pelgrimsroute te lopen? Wil jij meer over deze route lezen?

De website die bij de Camino Brabant hoort is informatief, Je vindt er informatie over het ontstaan van de route en vindt er updates. Ook lees je hoe je de routes, GPS-track en de stempelkaart kunt bestellen.

Wil je de route lopen en onderweg overnachten? Je kunt bij B&B’s, Vrienden op de fiets, campings en op andere plekken verblijven. Bij elk van de rouitekaarten tref je een aantal mogelijke overnachtingsplekken aan.

Wil je meer weten over andere Pelgrimsroutes in Nederland? Via deze link tref je er een heel aantal aan.

Zin om een keer een aantal dagen mee te lopen over Nederlandse pelgrimswegen? Je bent welkom. 

Pin It on Pinterest

Share This