Woensdag 20 maart – donderdag 21 maart 2024

Het thema van deze pelgrimsreis is ‘Waarom zou je rennend door het leven gaan als je ook wandelen kunt?’
Iedereen is ruim op tijd bij het pelgrimshuis waar wij in Nijmegen hebben afgesproken. 
Met elkaar gaan we de pas vertragen….wellicht staan we zelfs regelmatig stil.
Het is lente, wij zijn er klaar voor.
Dag 1, Door de zon gedragen, Nijmegen – Huissen 
Bij de koffie met lekkers maken we kennis en horen we elkaars namen. Marga Zwiggelaar en Margreet Sanders ontvangen de groep gastvrij. Elk is hier met zijn/haar eigen verwachtingen en verhaal, de rode draad is pelgrimeren, ontspannen wandelen, eerste stappen zetten. Kennismaken met een ervaring die meer biedt dan wandelen alleen.
In de AvP-kerk in Nijmegen ervaren wij een korte start-ceremonie. Om ons heen hangen iconen. Een pelgrimssteentje rijker gaan wij van binnen naar buiten. 

Via de Waalbrug lopen we na het vertrekritueel met de bagage op de rug de stad uit.

De zon en de gesprekken geven warmte.. Het is vandaag volgens de meteorologen de eerste lentedag .

Het frisse groen, de eerste bloesems en het getjilp van de flirtende vogels ervaren wij tijdens de stiltewandeling in het Linge-park intens.

Onderweg maken wij kennis met mensen uit deze streek. Zo horen wij over inter-generationeel wonen en houden wij halt in een kerkje, bij een bloemen-stand en bij Rene.

Een opengebroken dijk lijkt een hindernis. Maar ach, ook daardoor laten we ons niet afleiden. Kruip-door, sluip-door, vol goede moed verder op weg. De paden zijn groen.

Steeds verder op weg naar onze pleisterplaats, het klooster in Huissen.

Avond dag 1

 In de stilte van de avond nemen we in de prachtige oude kloosterbibliotheek onder begeleiding van Margreet tijd om elkaar beter te leren kennen. Ontroert zijn wij door de openheid en de verhalen. Veerkracht, levenszin (soms ondanks alles) en relativeringsvermogen zijn de rode draad.

De tekst van vandaag:
Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Het water gaat er anders dan voorheen
De stroom van een rivier hou je niet tegen
Het water vindt er altijd een weg omheen
(Bram Vermeulen)

Dag 2: Over pelgrimswegen (Huissen – Nijmegen)

Na een rustige nacht in het gastenhuis is het na een rijkelijk ontbijt weer tijd om op stap te gaan.

Met een lunchpakket in de rugzak starten we vandaag bij het punt waar we gisteren stopten. De sfeer is ontspannen, Het lopen gaat de meesten soepel af.

We vervolgen via de route van de Wegen met Zegen. Deze is uitgezet door mensen woonachtig in de kerkdorpen die wij passeren. We komen langs de mooiste plekjes van de regio. 

Onderweg passeren we oude en nieuwe kassen.

We nemen een kijkje in de kapel van Maria van de bloeiende Betuwe.

De gesprekken onderweg verdiepen zich. En tegelijkertijd krijgt de stilte meer ruimte.
Het voelt al zo vertrouwt het met jezelf en met elkaar op weg zijn. En het is fijn regelmatig een korte pauze te nemen.

Onverwacht stuiten we op een hindernis. Een afgesloten weg. verboden voor alle verkeer. Met vereende krachten beklimmen we de hekken (ssssttt, niet door vertellen!). Om daarna over een rustig stuk weg weer door te kunnen lopen.

De deur van het idyllische kerkje van Ressen staat voor ons open, Koffie, thee, koekjes, een toilet en een inspirerende tekst doen ons goed. Bijzonder om ook vandaag de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking te ervaren.

Langs de Linge en door het dorp Lent bereiken wij de stad waar we gisteren zijn begonnen. Op verzoek van de groep brengen we een bezoek aan het Titus Brandsma-monument. Om vervolgens bij café Blixem onder het genot van een afsluitend drankje te constateren dat we in deze twee dagen met elkaar hele mooie (pelgrims)stappen hebben gezet.

Met dank aan Marga en Margreetl voor de begeleiding en inspiraties 

Dank aan de mensen van klooster Huissen, de vrijwilligers van de kerken die koffie en thee voor ons maakten onderweg, en aan alle andere mensen die ons de ruimte geven en gaven om op stap te zijn. 

En vooral met dank aan elkaar. Ik noem hun namen: Bep, Corrie, Helen, Colette, Liesbeth, Ella, Ina, Yvonne, Jacobina en Marja.
Het was een mooie reis, een mini-pelgrimage.
Meer info over de route: www.wegenmetzegen.nl
Meer info over komende mini-pelgrimages over onder meer de wegen met zegen: www.opstapmetirene.nl

Pin It on Pinterest

Share This