4 januari 2020: Bedevaarts-wandeling Deventer – Schalkhaar – Deventer

Na een kleine vakantieweek vol van oliebollen, champagne en (veel te veel) vuurwerk, ga ik vandaag weer op stap.

De 14 mee-wandelaars van vandaag zijn grotendeels nieuw voor mij en voor elkaar. Op het station van Deventer maken wij kennis en heet ik iedereen met een gelukkig nieuwjaar van harte welkom. 

Er zijn relatief veel mensen uit het oosten van het land, ik noem Hattem, Zutphen en Twente. De onderlinge nieuwigheid is er echter al snel af. Er zijn voldoende raakvlakken: de liefde voor wandelen en diverse pelgrimservaringen verbindt ook nu weer snel.

Wij lopen een door Mari Smits ontwikkelde bedevaartsroute. Deze route brengt ons langs bedevaartsplekken in Schalkhaar en Deventer. Met onderweg een bezinningstekst waarvoor wij de pas even vertragen. Op verzoek van de groep deel ik deze hierbij graag:

‘Er is een weg die niemand gaat,
als jij hem niet gaat.
Wegen ontstaan, wanneer wij ze gaan.
Zoveel dichtgegroeide, wachtende wegen,
van niet geleefd leven overwoekerd.
Er is een weg die niemand gaat,
wanneer jij hem niet gaat.

Jouw weg is er,
een weg die ontstaat,
Wanneer jij hem gaat.’

(Werner Spenger).

Onderweg passeren wij onder meer ‘De koningin van Overijssel, een beeld van Maria dat gekroond is door de bisschop van Utrecht. 

In Schalkhaar worden wij gastvrij ontvangen door café De Lindeboom, speciaal voor ons is de bibliotheek vrijgehouden. En eenmaal terug in Deventer voel ik mij direct weer thuis. Een tijd lang heb ik in deze stad gewerkt, meerdere jaren was ik hier dagelijks te vinden. Vandaag maak ik nieuwe herinneringen, met de wandelschoenen aan ervaren wij deze pittoreske Hanzestad. 

Met elkaar bezoeken wij onder meer De Bergkerk, niet meer in gebruik voor religieuze doeleinden, het is een evenementenlocatie waar precies op het moment dat wij binnenlopen een orgelconcert wordt gegeven. 

Tegenover de kerk ligt een wandelwinkel. De nieuwe eigenaresse, Annemarie, is een bekende van mij, zij liep al menig pelgrimspad en kan uit eigen ervaringen wandelaars van goede adviezen en reisgidsen voorzien.

De Broederenkerk is omgebouwd tot interactieve kerststal. Prachtig gedaan, een mooie combinatie van humor en licht. 

De timmerwinkel van Jozef is tijdelijk gesloten: ‘Wij zijn niet thuis, wij zijn naar Bethlehem’.

En deze: ‘Smederij Jesaja, voor al uw smeedwerk
‘December-aanbieding: Laat hier uw zwaarden omsmelten tot ploegijzers’, een actueel thema juist nu de wapenwedloop wereldwijd weer lijkt toe te nemen.

Met elkaar drinken wij bij ‘de 7e hemel’ een afscheidsdrankje. Een prachtige plek om deze 1e wandeling van 2020 af te ronden. 

Om vervolgens in de schemer van de avond weer richting het station te lopen. 

Heb jij ook zin om een keer mee te lopen? Via deze link lees je de planning voor de komende dagwandelingen. Je bent welkom!

Benieuwd naar deze route? De beschrijving vind je hier.

 

Pin It on Pinterest

Share This