22 februari 2020: Loopend Vuurtje, Den Haag – Scheveningen

De lente lonkt, het pelgrims-seizoen staat voor de deur. Een mooie dag om vandaag een groep wandelaars kennis te laten maken met de camino en met Loopend Vuurtje wandelreizen

Voordat wij aan de koffie gaan, Lopen wij met de groep door het Binnenhof. De deelnemers zijn afkomstig uit diverse delen van het land, sommigen kennen deze plek alleen van de tv, voor anderen is het heel lang geleden dat zij hier zijn geweest.

Tijdens de koffie gaat het over de verschillende routes die naar Santiago leiden, ze zijn verschillend maar de overeenkomsten zijn groter. Het gaat over de voorbereidingen, training, de overnachtingsplekken, over loslaten en over ontmoetingen onderweg. Het gaat over zoveel. Maar vooral gaat het over die eerste stap, de stap om de keuze te maken om op weg te gaan, je eigen weg, eventueel gefaciliteerd door Loopend Vuurtje. 

En die eigen weg lopen wij ook vandaag. Met mij als een van de gidsen weet je zeker dat je de Jacobskerk in Den Haag op je route treft, rondom die kerk liggen de sint-jacobs-schelpen (bijna) voor het oprapen.

Het is rustig bij de kerk, wij hebben het plein voor ons alleen.

Via het Haagse bos en Clingendael lopen wij in de richting van de Waalsdorpervlakte. Ook dit is weer een bekende plek, op 4 mei staat Nederland hierbij stil.

Ook wij maken hier vandaag een pas op de plaats. Wij eten de zelf meegebrachte lunch. Een vriendelijke man uit Leidschendam, hij wandelt hier met zijn gezin, legt ons vast, hij doet dit met aandacht en veel geduld, het resultaat is een goed beeld van onze groep.

De Waalsdorpervlakte is onderdeel van Meijendel. Dit is een duin-gebied tussen Den Haag en Wassenaar dat beheert wordt door het duinwaterleidingsbedrijf. Het Haagse leidingwater wordt in deze omgeving gewonnen en gefilterd. De watertoren is nog steeds in functie. 

Het eindpunt van de wandeling is het Noordzeestrand van Scheveningen. Pas hier merken wij hoe hard het waait. Met de volle wind (en heel veel schurend zand) in het gezicht lopen wij moeizaam richting ‘crazy piano’s’.  Met het zicht op zee sluiten wij daar de wandeling af.

Dank aan Loopend Vuurtje Wandelreizen, collega-reisleider Jaap van der Vinne en aan de deelnemers van vandaag. Het was een mooie dag, de lente lonkt, de storm waaide om onze oren. 

Mewer informatie over de camino-reizen van Loopend Vuurtje vind je via deze link.

.

 

Pin It on Pinterest

Share This