Bedevaartsroute Drunen – Elshout – Den Bosch, zondag 7 april 2019

‘Dat gaat naar Den Bosch toe’, luidt het begin van een populair liedje. En dat is precies wat wij op deze zonovergoten zondag hebben gedaan.
Op de grens van de voormalige gewesten Holland en Brabant bezochten wij tijdens deze wandeling van 22 km markante bedevaartsoorden.

De eerste plek die wij vanaf Drunen nadat wij onder de snelweg zijn doorgelopen bezoeken is het dorpje Elshout.

Dubbele verering in Elshout 

 Ruim 800 jaar geleden was in de buurt van Elshout op de akkers een vlasboer in de zon aan bet werk. Hij was warm en had geen water bij zich. Juist op het moment dat zijn dorst te groot werd, naderde vanuit de verte een vrouw. Zij geeft hem het lekkerste water dat hij ooit heeft gedronken. De volgende dag blijkt zijn oogst op miraculeuze manier groter dan ooit. Hij realiseert zich dat Maria aan hem is verschenen.

Als dank aan Maria bouwt hij een kapel. Het Mariabeeld, nu in de kerk St. Jan Evangelist, wordt sindsdien honderden jaren door bedevaarstsgangers bezocht. Maria heeft sindsdien, zo zegt de overlevering, vele wonderen verricht.

In dezelfde kerk zijn ook relieken van de martelaren van Gorcum herbegraven en deels zichtbaar. In totaal 19 mannen zijn tijdens de Nederlandse opstand in 1672 vanwege hun geloof gefolterd en ter dood gemarteld.

Het water stroomt mij in de mond

Vanaf Elshout lopen wij door een tuinbouwgebied richting Vlijmen. Kassen, koolzaadbloemen en …. asperges. De verse asperges zijn hier al te koop, het water stroomt mij in de mond.

Open deuren bij voormalig klooster Marienkroon

In Vlijmen lopen wij naar het voormalig klooster Marienkroon. De deur van het klooster staat uitnodigend open. Wij bezoeken de kapel en horen in een naastgelegen zaal een grote groep mensen Taize-liederen zingen, het klooster heeft nu een andere spirituele bestemming.

In de binnentuin van dit klooster staat een beeld van Bernardus van Clairvaux. Het is dit beeld dat vooral tijdens de tweede Wereldoorlog tot in 1951 door vele bedevaartgangers bezocht word, een beeld van een monnik die tijdens zijn leven voor vrede heeft gewerkt.

Halve zolen-lijn

Via het waterrijke, moerasachtige natuurgebied de Moerputten en over de halve zolen-spoorlijn lopen wij Den Bosch binnen. Zoete lieve Gerritje, de kathedraal met een beeld van de Zoete Lieve Moeder en het etappedrankje wachten daar op ons.

Bossche bollen

En misschien nog wel belangrijker: de Bossche bol van bakkerij De Groot is waar een aantal van ons naar heeft uitgekeken, een lekkernij waarvoor je an zich al een bedevaartsroute voor wil lopen.

Wij liepen vandaag een bedevaartsroute die beschikbaar is gesteld door Mari Smits.

Pin It on Pinterest

Share This