Dag 1, donderdag 7 april 2022, Alkmaar 

Van heinde en ver komen wij vandaag naar Alkmaar gewaaid. Wij trappen deze meerdaagse wandeling af in het stadscafe Laurens met koffie en gebak. 

Tijdens een stadswandeling maken wij kennis met de leuke steegjes, grachtjes en verhalen van deze stad. 

De vele hofjes voelen als kleine en grotere paradijsjes.
Tijdens de stadswandeling maken wij ook kennis met (het mirakel van) Alkmaar.
We maken kennis met het prachtige verhaal over een niet helemaal eerlijke priester, een bloedwonder en een (bijna) schipbreuk.

Het mirakel zit nu goed verstopt ‘in de buik van’ een zilveren engel. Speciaal voor ons wordt de engel even uit zijn/haar kastje gehaald.

Bij het proeflokaal van bierbrouwerij De Boom drinken wij ons eerste etappedrankje. 
.

Een aantal van ons kiest voor het Alkmaars blondje, de wei van de Alkmaarse kaas is in dit ‘vette’ biertje verwerkt. We laten het ons smaken, deze prima eerste dag.

Op ons gemak rijden wij naar onze overnachtingsplek voor deze reis. Elk van ons heeft een eigen eenvoudige kamer in slaaphuis 1.

In het gemeenschappelijke gebouw staat een heerlijke maaltijd voor ons klaar. En in de avond gaat de bar speciaal voor ons open.

 We ervaren hier saamhorigheid…

‘Leven doe je niet alleen, alles is met elkaar verbonden.
Leven doe je niet in afzondering, alles hangt met elkaar samen,
Leven is geen overleven, maar een samenleven.’

Dag 2, donderdag 8 april 2022: Bergen

Tijdens het ontbijt hoor ik van bijna iedereen over een goede nacht.  De omstandigheden waren prima:: een eigen kamer, een overwegend stille omgeving en een vermoeid lijf. Ruim op tijd verschijnt iedereen aan het ontbijt. Met recht een goede start van een nieuwe dag. 

 De wandeling vandaag richt zich rond het mirakel van Bergen.

Bij de ruinekerk hebben wij het over de verschroeide aarde, een oorlogstactiek die hier in de resten van de kerk nog immer zichtbaar is. Niet zichtbaar voor ons is het wonder dat hier ongeveer 600 jaar geleden plaatsvond.
Deze pelgrims doen het met de overlevering van dat miraculeuze verhaal.

Via het Bergerbos, de soomlocomotief Bello heeft hier ooit gereden, lopen wij de natuur in.

De zon schijnt, op een fijne plek nemen wij rust. We voelen ons klein in deze grootse omgeving.

Door het mulle zand en de schoonheid van de omgeving wordt ons tempo vandaag als vanzelf vertraagd. De vogels zingen voluit, een van de gesprekken gaat over de ‘zang’ van de goudvink. De zon begeleidt ons, een eigentijds mirakel, de weersvoorspellingen wezen op regen en wind.

Bij de tweede rij met palen wachten we op elkaar. Een mooie plek voor foto’s.

Via de Kerf komen wij vervolgens in een nieuw ontstaan natuurgebied in de binnen-duinen.

Om vervolgens in alle rust weer richting Bergen te lopen. Daarbij kruisen wij regelmatig een pelgrimsroute.

Dag 3, zaterdag 9 april 2022: Schoorl

De wandeling die wij vandaag lopen is pittig. We beginnen met een ‘eindeloze’ trap met 249 treden. Een aantal van ons ziet er tegenop. Anderen gaan met enthousiasme naar boven.

Bijzonder om te merken is dat de trap in mijn gedachten hoger was dan in de praktijk. Samen met een aantal anderen ben ik verrast (en blij)  dat ik er zo snel ben. 

De route voert ons door de stuifduinen. Paden zijn nauwelijks herkenbaar. 

Kilometers lang klimmen en dalen wij door mul zand.
Het mirakel van vandaag toont zich in de omgeving en in onszelf. De wauw’s en oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Het maakt het lopen licht…..

……haast ongemerkt bereiken wij het strand. De meesten kunnen meer dan ze zelf hadden verwacht.

De Kerf bereiken wij dit keer vanuit het noorden. Het gebied is ook vandaag wonderschoon, het is geen straf om hier opnieuw te zijn.

Bij alweer een trap zie ik hier en daar wat sippe gezichten, de benen zijn moe, een enkeling heeft last van zere voeten. En desondanks kiest niemand voor de eenvoudige route, bikkels zijn het, niemand wil een meter (of traptree) missen.

Bij brasserie IJgenwijs genieten wij van een etappedrankje. We laten het ons na deze wonderschone wandeling erg goed smaken.

Dag 4, zondag 10 april 2022: Het Groene MIrakel

We worden wakker in een zonovergoten wereld. Al vroeg hoor ik de eersten naar de douches lopen. Ruim voor de afgesproken tijd zit elk van ons klaar voor het ontbijt.

Na het afscheid van de gastheer en gastvrouw van Dopersduin gaan wij met de taxi naar onze volgende bestemming.

Vlakbij Schoorl ligt een nieuw natuurgebied . Het wordt ontwikkeld onder de naam ‘Het Groene Mirakel’.
Regelmatig zijn hier lepelaars te vinden, wij houden het bij het zicht op vele ganzen.
Onderweg passeren wij een aantal door hen goed gevulde nesten.

Het ven is ontstaan door het afgegraven zand. De lente is in de boom te zien.

Het gebied heette vroeger het rijk van de duizend eilanden. Destijds waren er schuiten nodig om van plek naar plek te komen.

Onderdeel van de route is nu een overtocht met een trekpontje. Veel lol hebben wij over het enthousiasme waarmee de eerste twee het pontje op springen. Hun schoenen bleven (ook daar) niet helemaal droog.

Het gebied heette vroeger het rijk van de duizend eilanden. Destijds waren er schuiten nodig om van plek naar plek te komen. Nu steken wij de sloten en kreken over via allerlei soorten bruggen. De hangbrug is daarvan vandaag de meest spannende. Deze hangt nu deels onder water…., voor de liefhebbers, er is ook een andere weg te vinden….

Na 14 km lopen is het tijd voor het afscheidsdrankje. Op het terras van ‘Molengroet’ proosten wij op 4 prachtige dagen en op elkaar. .
Met een ontspannen gevoel reist elk van ons nu weer op eigen gelegenheid naar huis. .
Mij rest dankbaarheid dat ik deze groep in deze bijzonder mooie omgeving mocht begeleiden.
Ik kom hier zeker terug, in Schoorl en omgeving, nieuwe data zitten in de pen…
Het was mooi. Tot ziens!
Het is niet wat je doet.
Het is hoe je het doet.
Het is niet wat je ziet.
Het is hoe je het bekijkt.
Het is niet hoe het leven is.
Het is hoe jij het leeft.
(M.C. van der Bruggen)
Lieve Sil, Annie, Jeannette, Joyce, Eveline, Bénedicte, Kim, Nelleke en Desirée dank je wel dat je erbij was. Deze reis was dankzij jou en jullie een prachtige ervaring. Het was mij een genoegen een paar dagen die weg met jullie te delen.

Zin om ook eens mee te lopen? Via deze link vind je dagwandelingen. En je bent welkom om mee te lopen tijdens volgende meerdaagse pelgrimswandelingen

In 2023 kun je deze reis zelf ervaren. Dan lopen wij in het voorjaar de 3 mooiste dagen van deze tocht, via deze link lees je meer en meld je je aan.

 

Pin It on Pinterest

Share This