Een Pelgrimsroute van Amersfoort naar Amersfoort.
Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer Pelgrimspaden lopen. Het Gelukkigerwijspad is daar een voorbeeld van. Deze route start bij de Pelgrimsdeur in het centrum van Amersfoort. Eindpunt van de route is dezelfde Pelgrimsdeur.
Deze Pelgrimsroute heb ik samen met een wisselende groep pelgrims in etappes gelopen in 2018-2019. Het is een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer. Het is een route waarbij je geïnspireerd wordt het geluk voor jezelf en anderen te vergroten door te delen en te ontvangen.
Hieronder lees je over deze route.
Algemene kenmerken
Deze Pelgrimsroute is lichtvoetig en diepzinnig. Uitgangspunt voor elk van de 6 dagetappes is dat deze route je de ruimte wil geven je eigen weg te volgen, in je eigen tempo. Tegelijkertijd inspireert het bij deze route behorende boekje je om ontmoetingen met anderen aan te gaan en om de wereld een klein stukje mooier te maken. Zo kun je muntjes of koffie verdienen als je onderweg vrijwilligerswerk doet. Zo zijn er plekken waar je je geluksmomentjes kunt halen/delen. In het startpakket zit ook een vuilniszak om her en der afval op te rapen.
Het Gelukkigerwijspad heeft op het oog niets te maken met de pelgrimswegen die naar Santiago/Rome lopen. En tegelijkertijd staat het daar niet los van: want is pelgrimeren eigenlijk niet het lopend zoeken/vinden van verbinding met jezelf, je omgeving en met de ander?
Het Gelukkigerwijspad loopt vanaf Amersfoort via bossen, rivieren en door kleine dorpjes en grotere steden. Je passeert onder meer Amerongen, Rhenen, Odijk, Bunnik en Utrecht.
De totale lengte van deze route is 125 km. De route is niet gemarkeerd. Wel is deze beschreven (en met detailkaarten geïllustreerd) in het bij de route horende wandelgidsje. Een GPS-track is beschikbaar.
De etappes en bijzonderheden
De route is ingedeeld in 6 etappes. De lengte van deze etappes varieert van 12 tot 27 km. Met behulp van de site, het boekje of van de GPS-track kun je eenvoudig zelf een andere etappe-indeling maken. De basis-etappes zijn: Amersfoort – Doorn (23 km); Doorn – Rhenen (23 km); Rhenen – Wijk bij Duurstede (19 km); Wijk bij Duurstede – Odijk (16 km); Odijk – Utrecht (12 km); Utrecht – Amersfoort (27 km).
Waar mogelijk is door de ontwikkelaar van deze route, Wilco Kruijswijk, gekozen voor onverharde wandelpaden. Het gebied waar je doorheen loopt is prachtig. Je wandelt onder meer door de Lange Duinen, over de Utrechtse Heuvelrug, langs de Kromme Rijn en her en der laat je je varen door een pontje.
Op diverse plekken is er een Meldpunt Geluksmomenten ingericht. Op die plekken ligt een GelukkigWijzer voor je klaar, ter inspiratie van je wandeling.
Je passeert tijdens het lopen een aantal plekken van betekenis. Zo loop je in Amersfoort door de Pelgrimsdeur, is er een plek genaamd ‘dichtbijkunst’ en zijn er oases voor je ingericht.
Meerdaagse opties
Het is heel goed mogelijk om (delen van) deze route tot een meerdaagse wandeling te combineren. Op de site van het Gelukkigerwijspad vind je bij elke etappe budget-vriendelijke overnachtingsplekken.
Mijn ervaring met deze route
Geïnspireerd door de site en door het gedachtegoed van dit vrij nieuwe Pelgrimspad heb ik in 2018 -2019 samen met een groep pelgrims deze hele route in dagetappes gelopen. Ik heb kennis gemaakt met de genoemde Pelgrimsdeur, ik wist daarvoor niet van het bestaan en ben blij dat ik de deur heb mogen passeren. Ik heb de Meldpunten voor Geluk bezocht, ik heb de geluksmunt uitgedeeld. Deze door de ontwikkelaars toegevoegde geluks-elementen ervoeren wij echter niet als zinvol. Het leidde af van ons eigen tempo, het bracht de aandacht niet naar binnen en maar legde druk op ons, het is simpelweg te veel.
Na twee etappes heb ik alle opdrachtjes, oases en de meeste zingevingsteksten links laten liggen en heb ik mij samen met de groep op de route en op het lopen in ons eigen tempo geconcentreerd. Vanaf toen zijn wij onze eigen weg gegaan. En die is mooi. De onverharde paden, de leuke dorpjes, de theetuin aan de Limes, deze route is zeer de moeite waard.
De beschrijving en de kaartjes van deze route zijn her en der te gedetailleerd, dat maakte dat wij regelmatig de weg kwijt raakten. Als je deze route gaat lopen, raad ik je aan de route op GPS mee te nemen.
Uiterst prettig is de website die bij deze Pelgrimsroute hoort. Per etappe zie je in een oogopslag de OV-verbindingspunten, beschikbare horeca en overnachtingsplekken.
Kortom het Gelukkigerwijspad is qua natuur, bereikbaarheid en afwisseling een prachtige wandelroute, zeer zeker de moeite waard. Het enthousiasme en de inzet van de ontwikkelaar om er een hedendaagse pelgrimstocht van te maken, verdient lof en navolging. Het houden en vinden van je eigen tempo en je eigen weg is aan jezelf, ook op deze route.
Zin om deze route te gaan lopen?
Heb jij zin om deze hedendaagse Pelgrimsroute te lopen? Wil jij meer over deze route lezen?
De website die bij het Gelukkigerwijspad hoort is meer dan uitstekend. Je vindt hier informatie over het gedachtegoed van de route en je leest alles over de verschillende etappes. Op deze site lees je ook hoe je het startpakket kunt bestellen/waar je deze kunt kopen, en er is de mogelijkheid de GPS-track gratis te downloaden.
Of wil je meer weten over andere Pelgrimsroutes in Nederland? Via deze link tref je er een heel aantal aan.
Weet jij of ik het gelukkigerwijspad met mijn hond kan lopen? of hij overal (aangelijnd) meekan en of dat problemen geeft met overnachtingen?
M.V.G. Ans
Dag Ans,
Mooie vraag. Het antwoord moet ik je schuldig blijven. Het zal grotendeels geen probleem zijn, maar er kunnen specifieke uitzonderingen zijn. Maar in die gevallen kun je je eigen weg kiezen? Geniet ervan. Hartelijke groet, Irene
Waar kan ik overnachtingsplekken vinden die behoren bij de afstand en overnachtingsplek. (i.v.m. reserveren)