‘Een open houding, het lef om tot last te durven zijn en de helende kracht van de natuur zijn ingrediënten die samen en alleen leven in verbinding brengen.’ 

Deze woorden sprak Leo Fijen tijdens een recente pelgrimsreis. Ik draag de woorden bij mij. Tijdens mijn reizen herken ik ze in toememende mate.

In een Brabants dorpscafé

In een Brabants dorpscafé druppelen de deelnemers binnen. Ze zijn goed herkenbaar, wandelschoenen, rugzak, een zoekende blik. Ze herkennen elkaar en mij al snel. Als de groep compleet is, neem ik het woord en heet de groep ontspannen welkom. Aandachtig is er ruimte voor het horen van ieders naam. De verwachtingen voor de reis worden uitgesproken, en ook de angsten/twijfels krijgen ruimte…

Onzekerheid neemt toe..

Steeds vaker ontvang ik mailtjes en telefoontjes waarin mij onbekende mensen mij laten weten onzeker te zijn. De berichten nemen qua tekst vele vormen aan. Bang zijn om de groep op te houden door een te (?) laag tempo. Niet comfortabel zijn met het delen van sanitair, daarbij anderen in de nacht niet tot last willen zijn. Angst om buiten de groep te vallen, geen aansluiting kunnen vinden.  Onzekerheid over de eigen conditie of wandelervaring, wat nou als het onderweg niet lukt, moeten de anderen dan allemaal wachten?

Voor elk van deze ‘mededelingen’ neem ik ruim de tijd. Achter elk van deze opmerkingen zit over het algemeen, zo beluister ik tussen de regels, een ook voor mij herkenbaar gevoel van angst. Angst om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen, angst voor afwijzing/teleurstelling, angst om buiten de groep vallen, angst om anderen (eventueel) tot last te zijn.

Terug naar Brabant

In het Brabantse dorpscafe vertelt Karin dat ze vannacht slecht geslapen heeft. Haar man is vorig jaar overleden, haar wereldje is erg klein geworden. Haar kinderen hebben haar deze reis aangeraden. Ze houdt van wandelen en reizen en wil graag nieuwe mensen ontmoeten. Ze heeft er zin in, een beetje. Haar angst zit haar in de weg: ‘Wat nou als ik buiten de groep ga vallen, geen aansluiting vindt? Wat nou als ik het tempo niet mee kan lopen?

Ik laat een korte stilte vallen en bedank Karin dan voor het uitspreken van haar verwachtingen en haar angst. Door naar de volgende, het kennismakingsrondje is bijna klaar.

Die middag komen meerdere mensen even naast mij lopen. Elk van hen is onder de indruk van de openheid van Karin. Wat een lef, je twijfel en angst uitspreken in een groep mensen die je nog helemaal niet kent.

Het lopen gaat deze eerste wandeldag goed, de eerste hindernissen worden met elkaar genomen.

 

Na het diner kijk ik Karin in haar ogen. Ik zie een open en ontspannen blik. Ze bedankt mij voor de prachtige dag. Nooit eerder sprak ze haar angst uit, zo vertelt ze mij. Nooit eerder heeft ze zo eenvoudig zulke mooie gesprekken gevoerd. Ze begrijpt niet hoe dat zo snel mogelijk is.

Het lef om (eventueel) tot last te zijn, ik oefen nog…

Het aantal mensen dat mij voorafgaand aan een reis of tijdens een reis laat weten dat ze onzeker zijn, twijfelen of ze wel mee moeten lopen met een meerdaagse wandelreis, neemt steeds verder toe. Ik ben er blij mee. Want juist door de twijfel uit te spreken ontstaat ruimte om ten volle te kunnen kiezen voor een onzekere pelgrimsreis. Juist door de eigen kwetsbaarheid te tonen, het lef om (eventueel) tot last te durven zijn, ontstaat onderweg openheid en ruimte voor verbinding.  Ik oefen nog, met Karin en vele anderen als voorbeeld op mijn pelgrimsweg…En hoe zit het met jou?

Over de auteur

Irene Kapinga is wandelaar, pelgrim, gids, coach en reisleider. Haar eerste kennismaking met een ‘echt’ pelgrimspad vindt plaats in het jaar 2000. In het voorjaar van dat jaar vertrekt zijn met een veel te zware rugzak (17 kilo!) en vrijwel ongetraind voor een Camino. Ruim 2000 kilometer te gaan tot Santiago…… 

En sindsdien is zij besmet met het Camino-virus, een virus dat nog erfelijk blijkt te zijn ook. Meerdere keren loopt zij vanaf 2013 met man, kinderen en in haar eentje een (deel van) een pelgrimsroute. 

Vanaf april 2018 begeleidt (en organiseert) Irene wandelingen over Nederlandse, Belgische, Engelse, Spaanse en Portugese pelgrimspaden. Regelmatig schrijft ze over haar ervaringen op nabije en verre pelgrimswegen. Heb je ook zin om mee te lopen tijdens een meerdaagse pelgrimsreis? Kijk dan hier voor de actuele mogelijkheden.

Pin It on Pinterest

Share This