Scheveningen, 16 april 2019
Ken je dat? Dat gevoel als je het eindpunt van je pelgrimstocht hebt bereikt?
Regelmatig kom ik na een pelgrimstocht bij zo’n eindpunt aan. Dat kan zijn de pelgrimsstad Santiago, dat kan zijn het einde van de wereld Fisterre. Maar dat kan ook elke andere plaats aan het einde van een pelgrimsreis betreffen.
Steeds weer is aankomst anders, mede afhankelijk van wat en wie ik onderweg ben tegen gekomen. Maar altijd is er bij aankomst de vreugde en altijd is er weer het verdriet.
Vreugde en verdriet
Vreugde, het is weer gelukt. Wij of ik hebben mooie en moeizame ervaringen opgedaan. Wij of ik hebben ons opengesteld voor de ontmoetingen, de natuur en voor de gastvrijheid. Wij of ik hebben ontdaan van status en luxe mogen ervaren wat (samen)leven is. De rugzak is leger dan bij het vertrek, de herinneringen zijn licht en kostbaar. De blaren en pijntjes zijn alweer lang vergeten, wat rest is dankbaarheid, blijdschap en vele foto’s en herinneringen.
Verdriet, altijd is de aankomst voor mij een moment van loslaten. Een nieuw vertrek nadert, met een bijbehorend afscheid van mensen, met een hernieuwde afstand van de weg met gele pijlen. Een periode in mijn leven laat ik achter mij. Ongemak en opluchting strijden om aandacht.
Al snel na aankomst, de knuffels en champagne van het vieren zijn al achter de rug, voel ik het aan den lijve. De rugzak en de wandelschoenen zijn niet meer nodig, deze blijven werkloos achter in het hostel. Op teenslippers en met een zonnebril ben ik geen pelgrim meer. Maar wie ben ik dan wel?
Van niemandsland naar mijn leven van alledag
In mijn eentje ervaar ik dit niemandsland, het momentum tussen de aankomst en het vertrek naar huis.
Sinds meerdere jaren ben ik mij bewust van het belang van het ervaren van deze dubbele gevoelens. Sinds meerdere jaren gun ik mij tijd om vanuit dit niemandsland weer op weg naar huis te gaan.
Een gedicht van Peter Miller komt dan steevast uit mijn tas. Een gedicht dat mij al meerdere keren tot keuzes heeft verleid, de keuze om mijn eigen weg te (blijven) gaan. Een niet altijd erg gemakkelijke keuze. Een keuze om uit te blijven gaan van vertrouwen, vertrouwen in mijzelf, vertrouwen in anderen en vertrouwen op mijn intuïtie.
Mijn eigen weg in het leven van alledag. Een mooie pelgrimsweg, een weg waarop vreugde en verdriet, als tekenen van leven, van harte welkom zijn. Een weg waarop ik stapje voor stapje door blijf lopen en soms nieuwe wegen kies, juist in het leven van alledag.
ken je dat? Het vertrouwen dat het eindpunt slechts een tussenstation zal blijken te zijn? Een ervaring die stap voor stap vervolgd wordt in het leven van alledag.
Thuiskomen betekent verdergaan
Erken-
Veranderd kom je thuis
Vol persoonlijke ervaringen
ben je niet meer dezelfde
die vertrokken is,
Maar de mensen
vele vragen en problemen
de verwachtingen
de eisen
zijn gebleven
Gebruik je nieuwe kans
om oude dingen opnieuw te zien
je nieuwe ervaringen te vertrouwen
moedig nieuwe wegen in te slaan
Langzaam is meestal sneller
Tijd nemen om tijd te hebben
Minder is meer
Alleen veranderen wat ik wil
Op mijn gevoel vertrouwen
Op een goed einde vertrouwen
Ontdek –
Alleen in het verdergaan
geduldig, stap voor stap
blijf je in het spoor
openen zich nieuwe mogelijkheden
vind je de zin van jouw leven
Want de eigenlijke pelgrimstocht
is jouw leven van alledag
Peter Miller
Wat een prachtig gedicht en jouw woorden zijn ook weer zo mooi.
Het is fijn als je in je leven dat pad kan vinden, ook al is het met vallen en opstaan.
Geweldig verwoord!!!