Bedevaartsroute Sittard, Zaterdag 30 maart 2019

Het is in het jaar 1866 als een meisje zich in het klooster in Sittard verslikt in een naald of speld. Alle pogingen om haar te helpen en om de naald te verwijderen mislukken. Totdat een van de zusters haar een ketting met een afbeelding van OLV van het Heilig Hart om haar hals doet. De naald komt vrij en  het meisje is verlost van de pijn.

Om OLV van het Heilig Hart daarvoor te eren wordt een Bedevaartskerk (de huidige basiliek) gebouwd. Duizenden pelgrims bezoeken sindsdien deze heilige plek.

Dit verhaal en deze plek blijkt slechts een van de verhalen en plekken die in Sittard en omgeving een bijzondere bedevaarts-betekenis hebben.

Tijdens een wandeling van ongeveer 17 km lezen en horen wij de verhalen en bezoeken wij een aantal van die plekken.

Stralende zon

Maar vooral genieten wij van de stralende zon, de heerlijke temperatuur (19 graden) en van de glooiende Limburgse omgeving. Ik geniet daarbij van het gezelschap van de zuid-Nederlandse en Belgische mede-wandelaars.

Bij toeval komen wij onderweg in Duitsland terecht. In het dorpje waar wij zijn blijkt naast de kapel met kruisweg het paradijs (met de naam Eisparadies) gevestigd. Deze plek staat niet in de route beschreven. Dit Duitse paradijsje is voor even een fijne pelgrims-bonus
Mijn eerste ijsje dit seizoen is een feit.

Pelgrimseizoen geopend

In de zon, in goed gezelschap en op deze bedevaartsroute (ontwikkeld door Mari Smits) merk ik opeens een bijzonder gevoel. Een gevoel dat het goed is, zoals het is.  Het gevoel dat het pelgrimssezoen 2019 vandaag mede door het onverwachte paradijsje over de grens voor mij echt is begonnen. 

Pin It on Pinterest

Share This