Een Pelgrimsroute van Uithuizen naar Antwerpen.

Om een Pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer Pelgrimspaden lopen. De Jacobsweg Amsvorde is daar een voorbeeld van. Deze route start bij in het Groningse Uithuizen. Eindpunt van de route is de Jacobskerk in Antwerpen. 

Hieronder lees je over deze route.

Algemene kenmerken van deze route

Deze Jacobsweg is één van de Nederlandse hoofdroutes op de weg naar Santiago de Compostela. Met een lengte van 491 kilometer behoort deze wandelroute tevens tot de langste van ons land. Met deze pelgrimsroute doorkruis je letterlijk heel Nederland.

Om te beginnen loop je door stad en ommelanden. Vanaf Uithuizen loop je via Groningen en Beilen naar Hasselt.  Je weg vervolg je via de Hanzesteden Zwolle, Elburg en Harderwijk. Via Amersfoort, Utrecht, Gorinchem, Breda en Zundert bereik je uiteindelijk het ‘schone’ Antwerpen.

Onderweg ervaar je het Groningse Hoogland, de Drentse venen, de Wezepse Heide, de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en het Nederlandse polderlandschap. En varend of lopend steek je de IJssel, de Merwede, de Lek en de Bergsche Maas over.  In Atnwerpen, het eindpunt van deze Jacobsweg, sluit deze route aan op andere doorgaande wandelroutes in de richting van die Spaanse pelgrimsstad Santiago de Compostela.

De route is vanaf Uithuizen tot Hasselt volledig en in 2 richtingen bewegwijzerd. Vanaf Hasselt tot Antwerpen is dat niet het geval. Aan de bewegwijzering van dit deel wordt in de komende jaren gewerkt. Wel is dat deel van de route uitstekend beschreven. Een GPS-track van de hele route is beschikbaar. 

Specifieke kenmerken en etappes 

Je kunt deze route zelf indelen in etappes. Dat kan heel eenvoudig via de link die onderaan wordt gegeven. In de bij de route behorende wandel-gidsen staat een suggestie voor de etappes. De lengte hiervan varieert van 14 tot 40 kilometer per dag. Daarbij is dan weer wel rekening gehouden met beschikbaarheid van OV bij begin- en eindpunt. Per etappe staan in de boekjes de pelgrimsplekken vermeld die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Stempeladressen zijn beschikbaar voor het deel van Uithuizen tot Hasselt. Ook hebben de meeste VVV’s, vele café’s en enkele kerken op verzoek een stempel beschikbaar.  

Onderweg kun je op diverse plaatsen overnachten. Zo rijg je verschillende etappes aaneen tot een meerdaagse wandeling of tot een heuse lange pelgrimsreis. 

Nadat je vanaf het startpunt in Uithuizen vele kilometers door het mooie Groningse (hoog)land hebt gelopen, bereik je de stad Groningen. Een heerlijke plek om je een paar uur (of een nacht) onder te dompelen. Zelf heb ik hier jaren met heel veel plezier gewoond en gestudeert. 

Rondom Zwolle loop je door een afwisselend gebied. Je loopt hier tussen de heide en het bos.

Elburg is een sfeervol Hanzestadje. Een heerlijke plek om aan te komen en even rond te dolen. Om vervolgens via deze poort je route weer verfrist te vervolgen.

Utrecht nader je via de Kromme Rijn. De Oude Gracht brengt je in het centrum waar de Domkerk en de Domtoren een bezoekje waard zijn.

In Zundert is de bekende schilder Van Gogh geboren. Tegenwoordig is dit dorp haast nog bekender door het hier gebrouwen trappisten-bier. In de abdij bij dit dorp kun je op verzoek overnachten.

Het Genootschap is momenteel doende om de Nederlandse Jacobswegen te markeren. Onderweg tref je ook op het tweede deel van de Jacobsweg Amsvorde op een enkele plek de goede richting aan.

Vanaf Antwerpen is het nog 2125 km lopen naar Santiago. Dit bordje vind je bij de ingang van de Jacobskerk, het eindpunt van de Jacobsweg Amsvorde.

Mijn ervaring met deze route

Zeer enthousiast ben ik over het Camino-gehalte van deze route. Geen andere Pelgrimsroute in Nederland geeft je de ruimte om zo lang en door zo veel verschillende landschappen dichtbij huis onderweg te zijn naar Santiago. 

Het grootste deel van de Jacobsweg Amsvorde, van Zwolle naar Antwerpen, heb ik in de afgelopen jaren, meest in dagtochten, gelopen. Voor mijn gevoel liep ik eindeloos langs het Veluwemeer. De paden waren daar leeg, het geluid van de vele, vele ganzen maakt het een volle ervaring.

Ik heb gedwaald tussen Amersfoort en Utrecht. De klimmetjes door het zand waren soms zwaar, misschien dat ik daardoor wel eens een aanwijzing mistte? 

Het pontje bij Gorinchem was een leuke afwisseling, voor een paar euro-cent werd ik door de schipper overgezet. 

En dan de route van Zundert naar Kapellen. Geladen met Trappistenbier genoot ik van het uitzicht over de Kalmthoutse heide en voelde ik mij welkom in de Jacobskerk van Kapellen. 

De meeste etappes zijn per OV redelijk tot goed bereikbaar. De routebeschrijving is goed, over de GPS-track hoor ik positieve verhalen.

Kortom, heb jij zin en tijd om dichtbij huis een Camino te beleven? Pak dan je rugzak en beleef Nederland vanaf het uiterste Noorden tot het Zundertse zuiden. Buen camino!

Zin om deze route te gaan lopen?

Wil jij dit jaar in Nederland een Pelgrimstocht lopen? Maak jij plannen om naar Santiago te lopen? Of heb je aan jouw Camino goede herinneringen en wil je dichtbij huis dat gevoel ervaren? Dan kan ik je deze route van harte aanbevelen. Het is aan jou of je een enkele etappe gaat lopen of de hele route wilt beleven, het kan allemaal.

Via deze link kun je je route vanaf Uithuizen naar Utrecht plannen. Ook GPS-bestanden tref je aan. En klik hier voor de (GPS-)planning voor je route van Utrecht naar Antwerpen.

De route vind je 2 verschillende wandelgidsen.

Het eerste deel van de route (Uithuizen – Hasselt) is te bestellen via deze link. Het tweede deel van de route (Hasselt – Antwerpen) bestel je onder meer via de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (let op: je hebt deel 2 nodig). 

Route-wijzigingen en achtergrond-informatie over deel 1 van de route vind je op deze aantrekkelijke website van het Sint Jacobspad.

Op vele plekken kun je onderweg overnachten. Suggesties in overvloed, zo lees je op deze site.

Leden van het Nederlandse Jacobs Genootschap kunnen op de pagina www.santiago.nl/downloads-pvp overnachtingsadressen bij Pelgrims voor Pelgrims downloaden.

Heb je zin om een dag of om een aantal dagen met een kleine groep een pelgrimsroute te lopen? Wil jij wel eens ervaren hoe dat is? Via deze link en via deze link lees je wat de mogelijkheden in de komende periode zijn.

Nieuwsgierig naar andere Pelgrimsroutes die je in Nederland kunt lopen? Een overzicht van deze ‘dichtbij-huis camino’s’ vind je hier.

 

Pin It on Pinterest

Share This