Woensdag 15 december 2021, Dagwandeling Den Haag – Schipluiden

Terwijl ik onderweg ben naar ons beginpunt, het centraal station van Den Haag, ontvang ik het ene whats-appje na het andere. De treinen vanaf Breda rijden wegens een ongeluk niet meer. Drie mensen kunnen daardoor helaas niet aanwezig zijn.

Blij ben ik met de andere deelnemers, juist in deze Coronatijd is het fijn om samen onderweg te kunnen gaan. Vanuit Leusden, Den Haag, Schiedam, Den Bosch en Uden zijn de deelnemers gekomen. Elk heeft zin om kennis te maken met deze pelgrimsroute en met elkaar. Beetje spannend is het voor sommigen wel, niet eerder liepen ze mee, onervaren ook nog met de afstand die voor ons ligt…….

De wandeling die wij vandaag gaan lopen is een etappe van de Jacobsweg Die Haghe. In dit boekje is deze in zijn geheel beschreven. 

Vandaag wordt door het kabinet Rutte IV het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Wij zien vanaf het Binnenhof journalisten lopen die op weg zijn naar de ‘nieuwe’ roergangers. Wij laten deze reuring vandaag even voor wat het is.

Ons vertrekpunt is de Grote Jacobskerk. Sint Jacobus de meerdere, die van Santiago, is de patroon van de stad Den Haag. Rondom de kerk die zijn naam draagt liggen Sint-Jacobsschelpen. Wij staan er natuurlijk even bij stil. Voor ons is deze plek vandaag de start van de pelgrimsroute.

Via de Grote Markt worden wij naar het zuiden geleidt. Langs het beeld van de bekekende stripheld Haagse Harry. Een icoon voor deze stad, eigenwijs in hart en nieren. 

Via de schilderswijk en het station Hollands Spoor lopen wij langs de Vliet de stad uit. Wij lopen over het jaagpad. Stap voor stap zien wij de omgeving veranderen en zien wij de huizen groter worden.

De route is gemakkelijk te vinden, elk kan daardoor in haar eigen tempo lopen. Het weer zit mee, droog en een aangename temperatuur. Ontspannen gesprekjes worden gevoerd, de kennismaking loopt weer als vanzelf. 

In het centrum van Delft, aan de voet van de Nieuwe Kerk, de plek waar de Oranjes hun grafkelder hebben, is er tijd voor de horeca. Grand Café Het Koningshuys ontvangt ons ondanks het feit dat wij een stuk later zijn dan gepland, zeer hartelijk. Het toilet delen wij hier met Maxima. De koffie smaakt heerlijk net als het gebak. De Markt is in kerstsfeer, een mooie plek om ons op de foto te (laten) zetten. 

In het dorpje Den Hoorn staan de kerkdeuren open. In de kapel van Sint Barbara kan een kaarsje worden gebrand. 

De laatste kilometers lopen wij langs een wilgenpad. Deze bomen geven mij een gevoel van ruimte en openheid.

Sneller dan gedacht zien wij het voormalige Jacobskerkje van Schipluiden staan. Twee pelgrims hebben van dit kerkje een heuse pleisterplaats gemaakt. Bij het kerkje is een horeca-gelegenheid en winkeltje. Naast het kerkje staat een pelgrimsherberg. Om het kerkje is een tuin met beelden en een labyrinth. Wij zijn benieuwd en koersen af op de voor ons gereserveerde tafel. 

Na het etappedrankje gedronken te hebben gaan wij de kerk in. Een prachtige plek waar godsdienst plaats heeft gemaakt voor licht en liefde. Een plek waar je los kunt laten.

Door de eigenaresse wordt met liefde een stempel gezet in de wandelboekjes en credencial die van huis meegenomen zijn. 

Mooi om de gezichten te zien tijdens deze afronding van de wandeling. Ook degenen die nog niet zoveel wandelervaring hebben en ook degenen die voor het eerst meeliepen, hebben de wandeling als zeer aangenaam en ontspannen ervaren. En ook ik vond het een zeer fijne dag, de mensen, de route, de Jacobskerken, het was mij een genoegen, dank aan allen die erbij waren en dank aan allen die er helaas niet bij konden zijn…

De groep stuurt mij naar huis met huiswerk: het plannen en organiseren van de volgende etappe van deze Jacobsweg: Schipluiden – Brielle. Op zaterdag 5 februari 2022 kun je mee. Hier lees je de info over die wandeling.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This