Een Pelgrimsroute van Den Haag naar Antwerpen.

Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer pelgrimspaden lopen. De Jacobsweg Thuredrecht is daar een voorbeeld van. Deze route start bij de Jacobskerk in Den Haag. Eindpunt van de route is de Jacobskerk in Antwerpen. 

Deze pelgrimsroute heb ik in etappes samen met een wisselende groep pelgrims gelopen in 2017-2019. Het is een route waarbij je diverse pelgrimsplekken passeert. Zeer gastvrij zijn wij op die plekken door vrijwilligers ontvangen, vaak was er een stempel, altijd is er een verhaal. Ook als je maar tijd hebt voor het lopen van 1 etappe is deze Jacobsweg de pelgrimsmoeite waard.

Hieronder lees je over deze route.

Algemene kenmerken van deze route

Deze Jacobsweg is een van de Nederlandse hoofdroutes op de weg naar Santiago de Compostela. Vanaf Den Haag loop je via onder meer Schipluiden, Rotterdam, Dordrecht, Bergen op Zoom en Ossendrecht naar het Vlaamse Kapellen en uiteindelijk naar het ‘schone’ Antwerpen. Daar sluit deze route aan op andere doorgaande wandelroutes in de richting van die Spaanse pelgrimsstad.

De totale lengte van deze route is ongeveer 185 kilometer. De route is niet gemarkeerd. Wel is deze uitstekend beschreven in het boekje ‘Jacobswegen in Nederland’ en een GPS-track is beschikbaar. 

Etappes en Pelgrimsplekken van de Jacobsweg Thuredrecht

De route is op te delen in etappes. Hieronder lees je de etappe-indeling die wij hebben gekozen. Hierbij is rekening gehouden met beschikbaarheid van OV bij begin- en eindpunt. Per etappe staan pelgrimsplekken vermeld die de moeite waard zijn om te bezoeken.

1. Den Haag – Schipluiden (15 km)

Jacobskerk Den Haag: op afspraak kun je hier een stempel krijgen. Om de kerk heen liggen grote en kleine Jacobsschelpen

Op Hodenpijl: Bij dit voormalige Jacobskerkje kun je pauzeren (café-restaurant) en overnachten. Er is tijdens openstellingstijden een stempel te krijgen. De eigenaren zijn Santiago-gangers en dat is te zien in het kerkje. 

2. Schipluiden – Rotterdam (22 km)

Jacobskerk Schipluiden: Op afspraak kun je deze kerk bezoeken. In de consistorie is een prachtig pelgrims-wandkleed te bewonderen. Een stempel ligt in de kluis.

Jacobskerk Schiedam-Kethel: Een kerk met een verhaal. Op afspraak kun je naar binnen, en word je de geschiedenis uit de doeken gedaan. Stempel beschikbaar.

Stadsbrouwerij De Pelgrim: Een huiskamer-café in Rotterdam Delfshaven waar je kunt genieten van een ter plekke gebrouwen pelgrimsbiertje.

3. Rotterdam – Dordrecht (26 km)

Jacobskapel en pelgrims-overnachtingsplek in Zwijndrecht: Sinds 2006 is de Jacobskapel in het voormalige Jacobus-ziekenhuis een officiële pleisterplaats op de weg naar Santiago de Compostela. Op afspraak kun je de kapel bezoeken. Op afspraak kunnen pelgrims hier gratis overnachten. Een stempel is bij de receptie beschikbaar. Let ook op het beeldje voor de hoofdingang, hieronder een detail.

 4. Dordrecht – Zevenbergen (28 km)

Pelgrimskapel en Sint Jacobskapel Dordrecht: hier loop je langs, een muurplaquette herinnert aan het verleden. De kapel is omgebouwd tot woonhuis en is niet langer toegankelijk.

Grote kerk Dordrecht: Niet echt een pelgrimsplek. Wel is hier tijdens openstellingstijden (en op afspraak) voor passerende pelgrims een stempel beschikbaar. 

5. Zevenbergen – Steenbergen (32 km)

Jacobskerk FijnaartJacobus de Meerdere is de patroonheilige van dit dorp. De oorspronkelijke Jacobuskerk is tijdens de Elisabethvloed geheel weg gevaagd. De huidige kerk dateert uit 1875. Op afspraak kun je de kerk bezoeken. 

6. Steenbergen – Bergen op Zoom (16 km)

Lepelstraat: Dit dorp, met straatnamen als Hel en Vagevuur, is van oudsher een bedevaartsoord. De ambitie van deze voormalige gemeente loopt, zoals zij zelf zeggen, tot in de hemel. De parochiekerk herinnert hieraan, op afspraak is deze te bezoeken.

 7. Bergen op Zoom – Ossendrecht (16 km)

Volksabdij Ossendrecht: Je moet voor een bezoek aan deze Volksabdij de route even verlaten. In het midden van de natuur tref je dan een prachtplek waar je kunt eten en drinken, een stempel kunt krijgen en tegen een schappelijke prijs op pelgrimskamers kunt overnachten.  

8. Ossendrecht – Kapellen (15 km)

Jacobskerk Kapellen: Kapellen ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, naar het graf van Sint-Jacobus de Meerdere. De parochiekerk in het dorpscentrum is een van de achttien Vlaamse kerken die zijn toegewijd aan deze heilige. Daarvan getuigen ook de bronzen Sint-Jacobsschelp in het portaal van de Sint-Jacobuskerk en de wegwijzer Santiago de Compostela – 2.140 km – op het Kerkplein en de afbeelding van Jacobus in het gemeentewapen.

In de Jacobuskerk is hij onder meer te zien in een reliekschrijn, op de biechtstoel en op de kuip van de preekstoel. Op afspraak is deze kerk te bezichtigingen, een stempel is dan op aanvraag beschikbaar.

9. Kapellen – Antwerpen ( 16 km)

Jacobskerk Antwerpen: Antwerpen is al sinds mensenheugenis een plek waar veel plegrims onderweg naar Santiago zijn langs gelopen. In deze kerk hangen diverse tekeningen van de Camino naar Santiago. Op afspraak kun je een pelgrimszegen krijgen. Een stempel is tijdens openstellingstijden bij de balie beschikbaar.

Pelgrimsherberg St-Julianus-gasthuis: in deze pelgrimsherberg in het centrum van de stad kun je op vertoon van je credencial (pelgimspaspoort) voor 7 euro per nacht overnachten. 

Vanaf Antwerpen is het nog 2125 km lopen naar Santiago. Dit bordje vind je bij de ingang van de kerk. 

Meerdaagse opties

Het is heel goed mogelijk om delen van deze route tot een meerdaagse wandeling te combineren. Bijzondere overnachtingsplekken met pelgrimssfeer vind je onder meer in Zwijndrecht, Ossendrecht en Antwerpen.

Mijn ervaring met deze route

Zeer enthousiast ben ik over het pelgrimskarakter van deze route. Op vele plekken zijn wij uiterst hartelijk ontvangen, met koffie, warmte, verhalen en vele (soms hand-getekende) stempels.Vele foto’s hebben wij kunnen maken van jacobus-beelden en van Santiago-schelpen. Maar vooral heb ik genoten van de afwisseling tussen de rust van het platteland en de drukte en het rumoer in rde stadjes en steden (Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Steenbergen, Kapellen, etc).

De meeste etappes zijn, met enige creativiteit, goed bereikbaar met het OV, Over het algemeen volstaat de trein. Een enkele keer is een aanvullende bus beschikbaar.  Voor het plannen gebruik ik de OV-routeplanner (of Google-maps).

Mijn enige aanmerking op deze route is dat je niet altijd over de mooiste paden loopt. Vaak is gekozen voor de kortste weg niet voor de mooiste weg.

Zin om deze route te gaan lopen?

Maak jij plannen om naar Santiago te lopen? Of heb je aan jouw Camino goede herinneringen en wil je dichtbij huis dat gevoel ervaren? Dan kan ik je deze route van harte aanbevelen. Het is aan jou of je een enkele etappe gaat lopen of de hele route wilt beleven, het kan allemaal.

De GPS-bestanden van de route vind je via deze link.

De route is onder regie van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ) beschreven in 2 wandelgidsen. Je kunt deze onder meer bestellen via hun site (let op: de eerste en de laatste etappe van de hier beschreven route vind je in deel 2, de etappes vanaf Schipluiden tot Kapellen vind je in deel 1).

Of heb je zin om een etappe van een pelgrimsroute met een groep te lopen? Via deze link lees je wat de mogelijkheden in de komende periode zijn.

Pin It on Pinterest

Share This